Pagina's

zaterdag 21 april 2012

ALLEEN EEN NATIONALE COALITIE KAN NEDERLAND NOG REDDEN

Na 7 weken onderhandelen (of iets, wat daarop leek) heeft PVV-leider Geert Wilders eigenhandig de stekker uit zijn eigen droomkabinet getrokken. Eigenhandig maakte de blondine uit Venlo - die wel een heel nieuwe betekenis gaf aan de uitdrukking 'dom blondje' - daarmee onbewust ook een einde aan zijn eigen politieke carrière, al zal hij zich dat nog niet echt realiseren. Vandaag kwam er een einde aan het eerste en tevens laatste kabinet Rutte-Wilders, dat nog geen twee jaar in het zadel heeft gezeten. Naar eigen zeggen kon Wilders niet leven met de bezuinigingen op uitkeringen voor ouderen. Blijkbaar kon hij wel leven met de bezuinigingen voor Henk & Ingrid en Willem-Jan en Willemijn-Constance. Gisteren viel de eerste coalitie met de PVV; in Limburg stortte het door aannemer Laurence Stassen gemaakte constructie als een waar kaartenhuis ineen en nog geen 24 uur later valt dan ook die andere coalitie met de PVV. Volgens insiders heeft het één niet het ander te maken. Maar wij weten gelukkig wel beter: het instorten van de Limburgse coalitie CDA/VVD/PVV heeft wel degelijk verband met het instorten van de coalitie in Den Haag; de PVV is simpelweg incapabel om moeilijke beslissingen te durven nemen.

De ster van de PVV leek oneindig te schijnen en niemand leek de Grote Geert een strobreed in de weg te leggen, als hij voor de zoveelste keer om zich heen ging slaan. Wilders twitterde de laatste 1,5 jaar vrijwel onafgebroken scheldpartijen aan het adres van de PvdA, maar ook aan het adres van de koningin en zelfs aan bevriende staatshoofden, zoals de Turkse premier Gül, moesten eraan geloven. Nergens nam Wilders een blad voor de mond; een houding, die in eerste instantie voor bewondering zorgde bij zijn achterban (kiezers), maar die na verloop van tijd alleen maar irritatie opriep. Na het zoveelste haatdragende bericht aan het adres van in dit geval de Turkse president Abdullah Gül vond het CDA in Limburg het welletjes geweest. Juist omdat de PVV de provincie internationaal voor schut had gezet, trokken de christendemocraten gisteren (vrijdag) de stekker uit de coalitie. Tot ontsteltenis van fractieleider Laurence Stassen; dochter van een Limburgse aannemer.

Nog geen 24 uur later liet opperhoofd Geert Wilders weten, dat hij niet kon leven met de bezuinigingen, die waren uitgedokterd in het Catshuis. Vreemd, want in de 7 weken ervóór kon hij daar blijkbaar wel mee leven. Dit is voor uw Opinie Paultje een aanwijzing, dat de val van de Limburgse coalitie 24 uur eerder wel degelijk van invloed is geweest op de val van de Haagse variant. Wilders had er gewoon de pest in, dat het in Limburg niet was gelukt en hield het CDA hiervoor verantwoordelijk. Eens te meer toonde Wilders aan, dat hij eigenlijk alleen maar geïnteresseerd was in het realiseren van zijn eigen verkiezingsprogramma, en geen boodschap had aan de economische crisis, waar Nederland eigenlijk al sinds het aantreden van dit Kabinet Rutte-Wilders mee kampt. Wilders wil hoofddoeken verbieden, de Islam het land uit verbannen en boerka’s verbranden. Dat is fijn voor hem, maar daarmee los je de schuldencrisis niet op. Als het daar om ging, moesten VVD en CDA tot nu toe altijd aankloppen bij de oppositiepartijen, die vervolgens van Wilders weer de schuld kregen dat zij toch echt de grote gedogers waren van dit Kabinet. Een kabinet, waar Wilders notabele zelf in zat.

Dat is vanaf vandaag allemaal voorbij. Wilders heeft zijn PVV voor goed in de oppositiebankjes geparkeerd en zal daar nooit meer uit komen. Bij de komende kabinetsformatie doet hij - hoe groot zijn overwinning ook zal zijn - niet meer mee. Een overwinning zit er voor de PVV niet in; een ongeschreven wet in Den Haag bepaalt dat, wie breekt, die betaald. Met andere woorden: de partij, die de stekker uit het kabinet trekt, zal de eerst volgende verkiezingen vrijwel zeker een (fors) verlies moeten incasseren. De PVV is een speelbal geworden voor links-Nederland en vooral de PvdA heeft met Wilders nog een rekening te vereffenen. Dat wordt vuurwerk tussen Diederik Samsom en Geert Wilders, waarbij Wilders zijn meerdere zal moeten erkennen in de PvdA-leider. De PvdA zal geen mogelijkheid onbenut laten, om de PVV helemaal te villen. Wilders had eigenlijk maar twee politieke vrienden in Den Haag en dat waren CDA en VVD. En juist die twee heeft hij vandaag keihard laten vallen, waardoor hij vanaf vandaag geen vrienden in Den Haag meer over heeft. Vooral het CDA dacht voordeel te kunnen halen uit de samenwerking me de PVV. Dat is – zeker na vandaag – op z’n zachtst gezegd niet echt gelukt. Het CDA zal dus zeker niet meer met de PVV in zee gaan, waardoor alleen de SGP (te klein) en de VVD (een ezel…) over blijven. Het is over en sluiten voor de PVV; ze kunnen de winkel dicht doen, want niemand zal er nog spulletjes willen kopen. Kiezers zullen hem naar verloop van tijd in de steek laten. Jammer van al die miljoenen dollars, die hij van rechts-orthodoxe Joden en extreem-rechtse Amerikanen ontving. Het is allemaal weggegooid geld; de PVV is voorgoed geschiedenis.

Nederland zit in een diepe crisis en de kredietbeoordelaars staan in hun handen te wrijven, om de kredietstatus van Nederland af te waarderen, waardoor geld lenen op de internationale geldmarkt alleen nog maar duurder wordt. Wilders heeft Nederland internationaal voor schut gezet en mede dankzij hem, is Nederland internationaal geen serieuze gesprekspartner meer. Het roer moet om en dat kan alleen een brede coalitie van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66.

De SP maakt (helaas) geen enkele kans om aan de nieuwe regering deel te nemen. Men zal geen herhaling van zetten willen. De SP heeft geen enkele ervaring met besturen en bovendien zijn de uitspraken van Roemer veel te populistisch. Wat Wilders was op rechts, is Roemer op links. Als Roemer al zijn principes over boord smijt, omdat hij wil deelnemen aan een Kabinet, dan wordt de SP een kopie van de PvdA en dat zal opperhoofd Jan Marijnissen niet willen. Partijen die de verantwoordelijkheid wel aan durven, zijn partijen, die al eerder in de regering hebben gezeten en dat zijn er in de kamer 4: VVD, CDA, PvdA en D66 (ChristenUnie speelt verder geen rol van betekenis). Omdat het CDA te klein is geworden, om voor een meerderheid te zorgen, zal men GroenLinks erbij (moeten) nemen. Dat niet alleen, met GroenLinks erbij heb je een brede coalitie en kun je plannen maken, die door een forse meerderheid van de bevolking worden gedragen; van links tot rechts.

Ga je een kabinet formeren met PvdA, SP, GroenLinks en D66, dan krijg je een coalitie over links en dat zal rechts-Nederland niet leuk vinden. Het zal zowel PvdA, SP, GroenLinks als D66 niet veel goeds doen. De Nederlandse kiezer wisselt nogal snel van partij. Een combinatie over rechts is niet meer mogelijk en bovendien zal links-Nederland die keuzes niet pikken. Wanneer er allerlei protesten uit de samenleving komen, dan is dat niet bevorderlijk voor de sfeer binnen het kabinet en dat vertraagt het proces weer. Een brede coalitie van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 wordt in talloze steden in Nederland reeds uitgevoerd: in Rotterdam, Almere, Den Haag en Tilburg bijvoorbeeld. Daar ligt dan ook een coalitieakkoord, dat door een groot deel van de bevolking breed wordt gedragen. Het kan dus wel en dus is een brede coalitie de enige coalitie die Nederland nog uit de crisis kan redden. Bij deze dus de voorspelling dat na de komende verkiezingen een nationaal kabinet aantreedt. U kunt me er aan houden…

1 opmerking:

  1. Wilders en Agema liepen op zaterdagochtend ruziënd weg nadat Wilders zijn 'coalitiepartners' had afgebekt. Zou het helemaal zijn eigen besluit zijn geweest, waar zelfs Fleur niks van wist? Het zou me niet verbazen. Het kán ook haast niet anders dan een emotioneel besluit zijn geweest. Wilders' argumenten (de AOW en Europa) snijden geen hout.

    Paul's analyse dat het debacle in Limburg een grote rol speelde lijkt me daarom logisch. Je mag immers aannemen dat Verhagen wist dat CDA Limburg eind vorige week de coalitie aldaar wilde laten vallen, en daarmee doemt toch de vraag op: wat dit een opzetje van Verhagen en Rutte om Wilders te testen? Was hij daarom zo woedend?

    Samson's performance op Brandpunt gisteren was zeer indrukwekkend, mede gezien de belachelijke interview stijl, hij mocht geen zin helemaal uitspreken. Nog even doorgaan zo, en dan is rechts weer in 't hok gezet. Een links kabinet lijkt me ook bepaald niet uitgesloten.

    BeantwoordenVerwijderen