Pagina's

maandag 5 april 2021

Is het einde van het tijdperk Mark Rutte in zicht?

Eigenlijk is heel politiek Den Haag het er over eens: de komende week (week 14/2021) wordt politiek gezien een bloedstollend spannende week. Is het einde van het tijdperk Mark Rutte in zicht? De premier zelf en zijn eigen VVD willen nog van geen wijken weten. Vooral ook omdat er in de coulissen geen echt goede opvolger klaarstaat. Edith Schippers zit met haar miljoenensalaris lekker haar zakken te vullen bij DSM in Heerlen en moet er niet aan denken om haar hoofd weer in dat Haagse wespennest te steken. Klaas Dijkhoff, die ook wordt genoemd, heeft die Haagse slangenkuil net verlaten.

Vast staat dat de bewegingsruimte van Rutte steeds kleiner wordt. Met het willen uitschakelen van de immens populaire Pieter Omtzigt en felste Rutte criticus is Rutte net een stap te ver gegaan. Daar is iedereen (behalve de VVD) het er wel over eens. Maar nu Rutte van geen wijken wil weten en de VVD en de VVD kiezer hem onvoorwaardelijk blijven steunen (80% van de kiezers de op 17 maart jl VVD hebben gestemd hebben zouden dat zó weer doen) wordt de legpuzzel er niet makkelijker op.

Vast staat ook dat de SP en ChristenUnie niet zullen deelnemen aan Rutte 4. Zowel Lillian Marijnissen (SP) als Gert Jan Segers (ChristenUnie) hebben zich daarover luid en duidelijk uitgesproken. Dus wordt het nu spannend wat PvdA en GroenLinks gaan doen: Spreken zij zich – in navolging van hun steun aan de motie van wantrouwen – uit tegen een Kabinet Rutte 4, of zwichten zij voor de druk van de coronacrisis en schuiven ze uit het landsbelang alsnog aan bij CDA, D66 en de VVD van Rutte? Wanneer PvdA en GroenLinks zich duidelijk uitspreken tegen deelname aan een Kabinet Rutte 4 dan blijven er weinig keuzes meer over voor Rutte. Het tweetal gaf eerder al aan niet zonder elkaar in een kabinet te stappen.

Deze week zullen alle ogen gericht zijn op Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA), die allebei weliswaar fel uithaalden naar Rutte maar en motie van wantrouwen toch niet steunden. Het politieke lot en daarmee de politieke toekomst van Rutte ligt in hun handen. Nu Rutte alvast positie heeft ingenomen (hij wil premier blijven) zijn zij aan zet. Gaan Kaag en Hoekstra alsnog in zee met de VVD van Rutte dan stelde die motie van afkeuring eigenlijk niet zoveel voor.  Tegelijkertijd zal de VVD het doorgaan beschouwen als een nederlaag voor Kaag en Hoekstra, wat de positie voor de VVD in een eventueel kabinet Rutte 4 alleen maar sterker maakt. Komt er een centrumlinks minderheidskabinet Kabinet Kaag I (eventueel met gedoogsteun van ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Bij1 en SP) dat bij ieder onderwerp steeds op zoek moet haar meerderheden of buigt het tweetal onder de druk van de VVD en van rechts Nederland, en gaat alsnog in zee met de premier die ze eigenlijk niet echt vertrouwen? Is zo’n minderheidskabinet niet een heel kort leven beschoren en moet Nederland begin volgend jaar alweer naar de stembus, omdat het Kabinet Kaag I is gevallen over een stel knorrige en nukkige VVD’ers?

Vooral bij het CDA zullen ze het niet echt zien zitten dat hun partij gaat samenwerken met de VVD van Rutte, die hun populaire partijgenoot Pieter Omtzigt wilde uitschakelen. Omtzigt zelf zal zich genomen voelen en waarschijnlijk uit de partij stappen.

De afgelopen 10 jaar heeft de VVD een sterke maatschappelijke positie opgebouwd. De liberalen leveren veruit de meeste burgemeesters en wethouders, hebben de meeste Gedeputeerde Staten en Commissarissen van de Koning en zijn de grootste fracties in de Eerste- en Tweede Kamer, en hebben de meeste hoge posities bij belangrijke lobbyclubs. Dus zelfs als de VVD door het geblunder van Rutte niet meer meedoen in een coalitie, dan nog zijn we voorlopig nog niet van de liberalen verschoond.

Zie ook:

Kan Nederland zich opmaken voor de eerste vrouwelijke premier?

Komen er nieuwe verkiezingen naar aanleiding van de Ollongren notities?  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten