Pagina's

zaterdag 17 april 2021

Mediageil Outbreak Management Team stort het land in een chaos

Meer dan een jaar hebben we nu te maken met het coronavirus; het virus dat volgens experts het killervirus is waar ze al lange tijd voor vreesden. Sinds december 2020 zit Nederland helemaal op slot. Deskundigen, experts, artsen, politici en ziekenhuisdirecteuren tuimelen sinds een jaar over elkaar heen om voor steeds strengere coronamaatregelen te pleiten. Eerst was er de mondkapjesplicht, gevolgd door de algehele afsluiting en daarna de avondklok. Maar het was allemaal niet streng genoeg. Steeds weer doken er deskundigen, experts, artsen, politici en ziekenhuisdirecteuren in de media op die de maatregelen waarvoor ze zelf eerder pleitten, niet streng genoeg vonden. Een deskundige bracht het in de dagelijkse talkshow “Op 1”op gegeven moment zelfs alsof het om een menu bij de McDonald’s ging: “mondkapjesplicht met avondklok”. Cola en frietsaus erbij?

Ondanks dat McDonald’s menu wil het in Nederland niet vlotten met de besmettingscijfers. Om maar te  zwijgen over de complete chaos rondom het vaccinatieprogramma. De vraag kan inmiddels worden gesteld of al die vrijheidsbeperkende coronamaatregelen wel echt helpen. Spreken de deskundigen en experts elkaar niet te vaak tegen? Waar de één (Diederik Gommers) vindt dat er moet worden gestopt met  het vaccineren, vindt de ander (Ernst Kuipers) dat er juist moet worden doorgegaan met vaccineren, omdat het risico op besmettingen daarmee afneemt.

Sinds maart 2020 krijgt de argeloze Nederlander iedere drie weken een persconferentie met de minister president en de minister van Volksgezondheid, die doen alsof ze nieuws brengen, maar feitelijk steeds lege kogelhulzen afschieten. Steeds als de kijker nieuws verwacht, krijg je als kijker uitspraken te horen die de vorige keer ook al waren gezegd. Nodeloos tijdverdrijf, dus.

Draait deze mediagekte niet teveel om de merknamen? Draait het niet teveel om het ‘ik heb het je gezegd’-gevoel, waarmee de experts, deskundigen, virologen en epidemiologen straks na de coronacrisis in de media kunnen uitleggen dat zij deze crisis hebben voorspeld (zoals ook na de economische crisis van 2008 plotseling uit alle hoeken gaten allerlei (pseudo)economen opdoken die een claim legden op de voorspelling dat zij de economische crisis hadden zien aankomen)? Waren die persconferenties met  de minister president niet gewoon verkapte campagnepraatjes, waarmee de VVD de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart jongst lede glansrijk won? Draait het tijdens de talloze gesprekken in de praatprogramma’s op radio en TV en artikelen in de kranten niet teveel om de merknamen Diederik Gommers, Ernst Kuipers, Marion Koopmans, Jaap van Dissel, … et cetera, et cetera. Mensen die van deze coronacrisis handig gebruik maken om hun naam te vestigen om er straks na de coronacrisis een centje bij te verdienen in het lezingencircuit of met een boek? Hebben de leden van het mediageile Outbreak Management Team (OMT) er geen belang bij deze coronacrisis zo lang mogelijk duurt, zodat zij zo vaak mogelijk in de media kunnen uitleggen wat ze al eerder hebben uitgelegd?

Ondertussen de argeloze burger niet meer waar hij of zij aan toe is, of wat de (nabije) toekomst gaat brengen. Na een jaar coronavirus is Nederland coronamoe. Terug naar het leven van vóór de coronacrisis duurt te lang. Het vaccineren gaat te langzaam en het beleid is rommelig. Omdat niemand verantwoordelijkheid wil nemen als het mis gaat wordt er eindeloos overlegd, onderzocht, vaccineren gepauzeerd en gegoocheld met besmettings- en vaccinatiecijfers om de enorme chaos die de politiek en het OMT zelf hebben gecreëerd een beetje op te poetsen. Het mediageile OMT heeft dit land in een enorme chaos gestort en de politici gaven het laatste zetje. Ondertussen verdient een klein groepje mensen tientallen miljoenen aan deze coronacrisis met handel in mondkapjes, ontsmettingsgel of gewoon door aanspraak te maken op loonsteun en subsidies die ze eigenlijk niet nodig hebben, of door een monopoliepositie voor zichzelf op te eisen.

Tijdens een EK of WK voetbal heeft Nederland 17 miljoen bondscoaches. In de nineties was heel Nederland plotseling beleggingsexpert. Tijdens de economische crisis van 2008 kende Nederland plotseling 17 miljoen economen. Tijdens deze coronacrisis is heel Nederland plotseling viroloog, immunoloog, epidemioloog tot zelfs vaccinatie communicatie expert.

Heus waar, er is iemand in Nederland die zich zo noemt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten