Pagina's

zondag 4 december 2011

PvdA KAN WEL WAT VVD GEBRUIKEN

Nu het Kabinet Rutte-Wilders echte maatregelen gaat nemen om Nederland niet nóg verder in een recessie te laten geraken, wordt de roep om het kabinet te laten vallen, steeds luider. De publieke opinie pikt het niet langer meer, dan er geen geld is om sociaal zwakkeren, werklozen en ouderen te onderhouden, terwijl er wel miljarden naar Griekenland gaan, de villasubsidie blijft gehandhaafd en rechtse hobby’s als autorijden miljarden staatssteun ontvangen. Het Kabinet Rutte-Wilders staat nog steeds achter haar besluit om een JSF testtoestel te kopen; het wil dus graag 220 miljoen euro neertellen voor een apparaat, waarvan zelfs de fabrikant heeft gezegd dat het niet goed werkt. Ondertussen sluit het Kabinet Rutte-Wilders sociale werkplaatsen en snijdt het behoorlijk in de kosten; gemeenten krijgen steeds minder geld en steeds meer taken. Nu de storm rond de problemen van Griekenland een beetje is gaan liggen, doemen Italië en België op. In Europa is de Frans-Duitse as aan het roesten: Merkel is overal op tegen en Sarkouzy durft niets, omdat er verkiezingen aankomen en impopulaire maatregelen is koren op de molen van de Franse socialisten.

U zult denken: Kabinet Rutte-Wilders? Waar heeft die gek het over? Het is toch VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV? En dáár heeft u een punt. Waar is Verhagen, hoor ik u denken? Precies: Waar is de strateeg Verhagen..? Het probleem is alleen dat het CDA nauwelijks zichtbaar is en de strateeg Verhagen in geen velden of vegen te bekennen is. Het CDA doet in dit kabinet alleen maar mee voor de cijfers; voor spek en bonen. Het CDA mag aanschuiven, om mee te stemmen met VVD en PVV. Feitelijk is de PVV een bijwagen van de VVD, alleen dan wat radicaler. In het binnenland steunt de PVV vrijwel alle VVD-maatregelen en in het buitenland geeft de PVV niet thuis. Voor de PVV telt alleen het eigen volk en dat eigen volk gaat vóór. Als het om buitenlands beleid gaat, kan de PVV niet anders doen, dan schreeuwen, tieren, schelden maar vooral stuntelen.

Een sleutelrol in de zware maatregelen is weggelegd voor de PvdA. De sociaaldemocraten worstelen al jaren met zichzelf. Samen met het CDA vecht de PvdA om de twijfelachtige eer, de kleinste partij van Nederland te worden. Sinds de laatste Kamerverkiezingen staan de sociaaldemocraten steevast op 16 tot 18 zetels in de peilingen. Vooralsnog lijkt het CDA het gevecht te hebben gewonnen: de christendemocraten verliezen in de peilingen wéér de helft van hun huidige zetelaantal en komen uit op 10 zetels. Daar, waar de PvdA de laatste weken weer wat aan het stijgen is, blijft het CDA hopeloos achter. Het CDA heeft de slag om wie de kleinste partij gaat worden, vooralsnog gewonnen.

Toch kunnen ze zich aan de Herengracht 52 in Amsterdam niet op de borst kloppen. De PvdA staat mijlenver af van de samenleving, vooral nadat ze de banden met de FNV heeft doorgesneden. Tot ven in de jaren ’90 hadden de sociaaldemocraten hun wortels binnen allerlei maatschappelijke organisaties in de samenleving. Onder druk van de PVV en de daarop volgende publieke opinie zijn die banden vrijwel allemaal doorgesneden. De PvdA had in de VARA altijd een prima spreekbuis; meer dan de helft van alle VARA-medewerkers stemde PvdA. Bestuurders van de FNV waren altijd verzekerd van een plekje in de partijtop van de PvdA. Dat is nu niet meer. PVV-stemmers zal dit goed doen, omdat het de PvdA niet veel goeds heeft gedaan.

Het zou goed voor de PvdA zijn, als ze de tijd die nog rest tot de volgende verkiezingen, gebruikt om zich te herpakken. Ten eerste zou het de partijtop goed doen, een goed antwoord te verzinnen op de ruziezoekers van de PVV. Een goed antwoord te verzinnen op de scheldkanonnades van Geert Wilders en het gestuntel van Dion Graus. Daarnaast zou de PvdA weer eens aansluiting moeten zoeken bij de andere linkse partijen: GroenLinks, SP en (in mindere mate) D’66. Links is in de Kamer hopeloos verdeeld en na meer dan 1,5 jaar wortelschieten hebben de linkse partijen nog geen deuk in een pakje boter kunnen schieten. De banden met vooral de vakbonden en (in mindere mate) de VARA zouden weer moeten worden aangehaald. Al was het alleen maar, omdat VVD en PVV in De Telegraaf, diens websites Telegraaf.nl en GeenStijl en televisiezenders PowNed en WNL hun eigen spreekbuis hebben. In dat perspectief is een spreekbuis als de VARA helemaal niet zo’n probleem, als de partijtop doet voorkomen. Rechts Nederland wil geen inmeninging van de politiek in het medialandschap, maar vindt het tegelijkertijd totaal niet erg als De Telegraaf zich mengt in diezelfde politiek. Met de nieuwe strategie van het weer aanhalen van banden met grote maatschappelijke organisaties, kan de PvdA zich weer terugvechten in de strijd. Terug daar, waar het altijd was en hoort: midden in de samenleving. En verhuizing van het grachtenpand aan de Herengracht 52 naar een grauw kantorenbouw achter de rug van God (en verder) levert niet veel meer stemmen op. Terugkeren in de samenleving echter wel.

U voelt ‘m al hangen, maar ik zal mijn punt verduidelijken: Mocht het Kabinet Rutte-Wilders nu vallen, dan is dat niet alleen rampzalig voor het CDA, maar ook desastreus voor de PvdA. Afgaand op de peilingen betekent dit alleen maar nog zwaardere tijden voor de sociaaldemocraten. Het wordt tijd dat de PvdA uit dat grachtenpand komt, en terugkeren de samenleving in. Dat het weer het gesprek aangaat met vakbonden en andere maatschappelijke organisaties. In dat licht is het alleen maar slecht, als het Kabinet Rutte-Wilders nu al struikelt. De tijd die het nog rest, ca. 2 jaar, moeten de sociaaldemocraten gebruiken om orde op zaken te stellen, wil het niet alsnog de strijd met het CDA winnen, om de kleinste partij van het land te worden.

De PvdA kan dus wel wat VVD gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten