Pagina's

vrijdag 28 september 2012

iLosers

Met dit bericht zal ik me niet snel populair maken onder vrienden en kennissen. Dit bericht gaat namelijk over de vandaag uitgebrachte iPhone5. Hoewel, vandaag… Het nieuwste speeltje van Apple was natuurlijk al een weekje of twee op de markt in voor Apple belangrijke landen als de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd waren er al 5 miljoen nieuwe telefoontjes verkocht en sinds vandaag is het speeltje ook in Nederland te koop. Het nieuwe speeltje zorgde wereldwijd voor een run op de winkels, waar het werd verkocht. Sterker nog: er waren zelfs mensen die vanuit Duitsland naar de Apple Store in New York waren gevolgen, daar vervolgens een week lang in hun slaapzak voor de deur bivakkeerden, om maar de eerste te zijn die het speeltje in handen zou kunnen krijgen. En toegegeven, Apple heeft er zelf ook een spektakel van gemaakt, want de laatste maanden lekten er zogenaamd steeds vaker foto’s uit van hoe de nieuwe iPhone5 eruit zou kunnen zien; en berichten in de pers wat voor nieuwe mogelijkheden het wonder der techniek allemaal zou kunnen. Kortom: de markt werd aardig opgewarmd voor de iPhone5.

Gefeliciteerd: u heeft de nieuwe iPhone gekocht. Na de iPhone, iPhone2, iPhone3, iPhone4 en iPhone 4s bent u nu al toe aan de zesde versie: de iPhone5. Even verondersteld dat een nieuwe iPhone los ongeveer 900 euro kost, heeft u in een kleine 5 jaar tijd meer dan 5.400 euro uitgegeven aan een telefoon. Een apparaat waarmee we doorgaans eigenlijk alleen behoren te bellen, om kort even wat boodschappen aan elkaar door te geven, maar die er nu ook voor zorgt dat we rechtstreeks in contact staan met de gehele wereld. Dankzij die telefoon weten we dat een goede vriendin nu de straat oversteekt in Amsterdam en dat een vriend nu uit pas uit zijn bed komt, na een avondje goed doorzakken. Het is verbazingwekkend om te zien hoe een groepje jonge meiden in de trein met elkaar praat – want dat doen vrouwen nou eenmaal graag – en tegelijkertijd met 27 applicaties bezig is op het internet: op Facebook, Hyves, Twitter en andere sociale media houden ze ondertussen de hele wereld in de gaten en brengen die onderwerpen ook nog eens ter discussie in hetzelfde gesprek. Tegelijkertijd luisteren ze ook nog eens naar muziek en geven zonder blikken of blozen het treinkaartje aan de conducteur. Het is werkelijk wonderbaarlijk om het te aanschouwen.

De iPhone heeft dat proces alleen maar verergerd. Het apparaatje kan tegenwoordig zo ongelofelijk veel, dat het bijna niet meer is bij te houden. Toch hoor je nog steeds gebruikers klagen over bepaalde functies die niet volledig werken. Het telefoontje op zich is een wonder der techniek, maar de klachten zijn niet van de lucht. De vorige iPhone had bijvoorbeeld regelmatig een slechte ontvangst en de huidige iPhone kampt met problemen van de ingebouwde kaart. Ook de spraakfunctie wil niet altijd goed werken. De gebruiker realiseert zich te weinig dat het niet de iPhone is, die niet goed in elkaar zit. Nee, het is het leven er omheen, dat niet goed in elkaar zit. Je denkt niet meer na, maar levert je hele leven over aan een telefoon! Wat voor kansloos figuur ben je dan? Tegenwoordig zijn we met z’n allen veel te afhankelijk geworden van het apparaat. Onze gulzigheid naar nieuws is niet meer te stillen; we willen alles weten. Niet alleen over de huidige kabinetsformatie, maar zeker ook of een vriendin momenteel dat ene jurkje koopt in die ene winkel, of hoe die ene vriend momenteel in welke standje ligt te vrijen met zijn vriendin. Ergens in AustraliĆ« staat een trein al tien minuten stil op het perron en in de VS is een file ontstaan op de ringweg van Chicago. In Japan steekt een eend de hoofdweg over en in Duitsland wordt een nieuw kindje geboren. Allemaal reuze interessant! Alles staat tegenwoordig op het internet en de iPhone pakt het voor je op.

Toch is het wel erg, als je je leven zoveel laat afhangen van iets simpels als een mobiele telefoon en dan ook nog eens ieder jaar dik 900 euro uitgeeft aan weer een nieuwe versie. Want het probleem is dat ongeveer ieder jaar er een nieuwe versie van de iPhone uitkomt, waarna alle gebruikers weer stad en land afreizen om voor de deur van de Apple winkel te gaan bivakkeren; weer en wind trotseren om maar weer de eersten te zijn die de dan alweer nieuwe iPhone6 in handen heeft. En daarna mag u een klein jaartje later alweer de nieuwste iPhone7 aanschaffen... en voor die mensen die dan nog steeds teveel geld over hebben: daarna mag u de iPhone8 aanschaffen! Tegen die tijd heeft u meer dan 3.000 euro uitgegeven aan een telefoon! Wat moet dat een kick geven, zeg! zo... en dan heb je je nieuwe iPhone5... en dan... ermee bellen? Maar dat kon de vorige toch ook al? Waarom dan met de hype meegaan en weer 900 euro uitgeven, terwijl je over een klein jaartje week een nieuwe iPhone6 kunt aanschaffen? En dan? Dan heb je je nieuwe iPhone; en dan? Wat ga je dan doen? Ga je dan met vrienden bekijken wat hun telefoon allemaal niet kan, en die van jou wel? Ga je dan thuis op de bank alle functies uitdokteren om er vervolgens achter te komen, dat je nog een werkloze, maar verder prima functionerende iPhone 4s hebt en nog 5 andere versies? Kom je er dan achter dat alle programmatuur op je vorige iPhone plotseling niet meer werkt, omdat Apple – slimme jongens als ze zijn – plotseling alles heeft aangepast op de nieuwe iPhone, zodat je wel weer een nieuwe iPhone moet kopen omdat anders niets meer werkt?! Wat een ramp! Ga je direct naar gelijkgestemden en iPhones vergelijken? Wat voor immense loser moet je eigenlijk zijn, om je leven te laten afhangen van een telefoontje, dat net iets groter is dan de palm van je hand? Heb je zelf nou echt niet meer het intellectuele vermogen, om ets anders te bedenken dan steeds maar weer bezig zijn met die telefoon? Een telefoon?! Je moet wel rotleven hebben om vrije dagen bij je baas op te nemen, om vervolgens de halve wereld over te vliegen en voor de deur van een winkel weer en wind te trotseren voor een telefoon… In dat geval heb je echt niets beters te doen; het leven heeft voor jou dan echt geen zin meer. Er is geen missie meer voor je. Het einde der tijden is nabij. Je hertenstelsel is niet meer in orde. Kortom: kopers van de nieuwste iPhone5 zijn wel ontzettende iLosers.

Tot voor kort waren Apple-producten alleen weggelegd voor kenners; mensen uit de grafische wereld. Maar sinds een jaartje of zes, zeven is de hele wereld idolaat van Apple. Misschien een ideetje voor het zieltogende CDA, dat tot nu toe altijd inzette op Christelijke normen en waarden: de iPhone is het nieuwe geloof. Misschien moet het CDA, dat al twee keer meer dan de helft van zijn kiezers is kwijtgeraakt, zijn partijprogramma eens bouwen rond het geloof van de iPhone. Net als in Engeland het voetbal geen sport meer is, maar een geloof, is de Apple mania zo ongeveer wereldwijd verworden tot een geloof. Voor mij toont het aan dat het materialisme in de wereld zo ongeveer over zijn hoogtepunt heen is en de iPhone is de belichaming daarvan.

Gelukkig zijn er toch nog mensen die ook nog serieus met hun leven bezig zijn en zich niet laten verleiden tot het aanschaffen van een veel te dure iPhone5. Niet alleen laat ik het CDA al jaren links liggen, omdat ik weiger te stemmen met mijn geloof; ook weiger ik toe te geven aan het geloof van de iPhone. Ik ben dus met recht een atteist, geen iLoser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten