Pagina's

maandag 17 juni 2013

Boterberg

De klont boter die Tweede Kamervoorzitter Anouska van Miltenburg op het hoofd heeft, neemt zo langzamerhand ongekende vormen aan. Nee hoor, ze had geen wetenschap van het idee om Geert Wilders weg te houden bij de koninklijke familie tijdens de inhuldiging op 30 april jl.. Nee, geen idee wat Eerste Kamervoorzitter en partijgenoot Fred de Graaf van plan was. Nee, ze wist echt niet dat Beatrix de opdracht had gegeven aan De Graaf om Gekke Geert zo ver mogelijk bij haar weg te houden. Liever dan nog twee SGP’ers, die vrouwen niet veel meer rechten geven dan het aanrecht, dan Gekke Geert, die zo ongeveer de hele bevolking in tweeën splijt. Van Miltenburg kan perfect de beledigde onschuld spelen; haar handen wassen in diezelfde onschuld. Het is een Oscar-waardige actrice! Eerder liep ze al jankend de Kamer uit na een uitbrander van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Buma verweet haar partijdigheid en vond dat dit een Kamervoorzitter niet waardig was. Van Miltenburg was zogenaamd diep geraakt. Ze had geen weerwoord meer. Daarom schorste ze de vergadering en liep weg, om bij terugkomst de slappeling Buma haar excuses aan te bieden. Van Miltenburg kan zo’n onschuldig gezicht trekken, dat zo ongeveer de hele Tweede Kamer haar geloofde en daarmee ontliep de VVD’er een afzettingsprocedure. Als je al onder de indruk bent van de uitbrander van Sybrand van Haersma Buma, die net genoeg capaciteiten heeft om de functie van burgemeester in een middelgrote stad te bekleden, dan ben je toch echt een regelrechte slappeling. En Van Miltenburg is dat ook.

Morgen (dinsdag) treedt Eerste Kamer voorzitter Fred de Graaf af, nadat De Volkskrant vorige week bekendmaakte dat De Graaf Geert Wilders had weggehouden bij de koninklijke familie tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander. De personen die zorgden voor de samenstelling van de gasten waren de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, respectievelijk Fred de Graaf en Anouska van Miltenburg. Beide van de VVD. De Graaf zat de commissie vóór; Van Miltenburg assisteerde hem. Officieel mogen de fractievoorzitters van alle partijen in de buurt van de Koninklijke familie zitten, voorafgegaan door leden van de zittende regering. Maar daar stak (toen nog) koningin Beatrix een stokje voor: zij drukte De Graaf op het hart dat ze onder geen enkele voorwaarde in de buurt wilde komen van Geert Wilders. Wilders mocht niet samen met haar in beeld worden gebracht, want dan zou hij alle aandacht naar zich toe trekken. De ogen van de gehele wereld waren op hen gericht en Wilder fungeerde als stoorzender. 'Weg met die man!'. De Graaf wist, dat als hij gehoor zou geven aan dit verzoek, hij zijn politieke carrière op het spel zou staan. Van Miltenburg wist dat ook en trok zich op dat moment terug. Ze wilde er niets van weten; maar ze wist het wel! Van Miltenburg loog keihard toen ze tegen Geert Wilders zei, dat ze er niets vanaf wist. Gekke Geert geloofde haar; de hele Tweede Kamer geloofde haar. Onbestaanbaar…! Van Miltenburg wilde alleen de majesteit niet afvallen; het is bij wet verboden persoonlijke gesprekken met de majesteit in het openbaar te brengen. Haar partijgenoot Arend Jan Boekestein praatte zijn mond wel voorbij en moest direct daarna zijn baan als Tweede Kamerlid opgeven. Het is daarom, dat Van Miltenburg de lippen stijf op elkaar houdt. Dat doet De Graaf ook, want als parlementariër valt hij onder dezelfde wet.

Het bestaat niet dat Van Miltenburg als directe assistent van De Graaf niets wist van het plan om Wilders weg te houden van de aanstaande koning en zijn familie. Maar De Graaf was hoofdverantwoordelijke en moest mee. Dus verzon De Graaf een list, om twee SGP’ers toe te laten en Geert Wilders een paar rijen terug te zetten. Op deze manier protesteerde Beatrix tegen de populistische politicus, die het land in tweeën splijt en Nederland internationaal voor schut zet. Beatrix mag in het openbaar geen politiek getinte uitspraken doen en dus protesteert ze geluidloos. Tijdens de bordesscène van het kabinet Rutte-Wilders I droeg ze een rood rokkostuum, als stil protest tegen het meest rechtse kabinet in Nederland ooit. Hiermee wil deze aangeven liever een kabinet met VVD/CDA en een andere partij dan de PVV te hebben gezien. Dat mocht D66 zijn of zelfs de SP. Maar Beatrix mag niets zeggen wat politiek getint is, dus doet ze dat met symbolen. Een stil protest.

Het is ontegenzeglijk zo dat Beatrix de hand heeft gehad bij het weghouden van Wilders tijdens de inhuldiging. Beatrix heeft een hekel aan politiek populisme in het algemeen en Geert Wilders en zijn PVV in het bijzonder. De Graaf is door de VVD geslachtofferd, om Van Miltenburg te sparen. Maar ook door de koninklijke familie, omdat ze De Graaf hebben ingezet als pion op hun eigen schaakbord. Aan de andere kant wist De Graaf wat de consequenties zouden zijn, als hij aan het verzoek van Beatrix zou toegeven en als dat ooit naar buiten zou komen. Die consequenties heeft hij moedig genomen. Van Miltenburg is door de partijtop in bescherming genomen. Immers was het de partij van Gekke Geert die Van Miltenburg in dit zadel hees, ten koste van Faridja Arib, die PvdA’er was en óók nog eens Marokkaanse. De PVV kon toch niet voor een Marokkaan stemmen. Een werkende Marokkaan is voor de PVV nog altijd onverenigbaar. Dan maar een nieuwe voorzitter in de Eerste Kamer en die al vrijwel zeker naar de PvdA gaat. Dat neemt de VVD voor lief; zolang Van Miltenburg maar kan blijven zitten. Met een enorme berg boter op haar hoofd. Anouska van Miltenburg is daarmee de slechtste Kamervoorzitter die Nederland tot nu toe heeft gehad. Ze heeft totaal geen regie, zoals Gerdi Verbeet en Frans Weisglas die wel hadden. Het is dan ook niet meer de graag of Van Miltenburg gedwongen zal moeten aftreden, maar wanneer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten