Pagina's

maandag 5 februari 2024

Frans Timmermans hangt als een zwaard van Damocles boven deze formatie

Feit: De VVD stemde twee weken gelden dan toch in met de Spreidingswet, de wet die gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen. Dat was tegen het zere been van PVV leider Geert Wilders, die faliekant tegen die wet is gekeerd. Op Twitter viel hij uit tegen de VVD. In eerste instantie pakte BBV leider Yeşilgöz dat erg licht op, maar tijdens het VVD congres een paar dagen later deelde ze dan toch een sneer uit naar Wilders: Ze zei dat er sommige boze mannetjes zijn die steeds naar hun telefoon grijpen en boze berichtjes de wereld in de sturen. De zaal kon dat niet echt waarderen en applaudisseerde er niet voor. Daarna volgde een volgende sneer van Wilders: Hij schreef dat Yeşilgöz wel een sneer kon uitdelen maar dat niemand dat leuk vond.

Feit: Afgelopen week bedreigde Farmers Defence Force (FDF) voorman Mark van den Oever een aantal politici waaronder NSC Tweede Kamerlid Holman en de huidige minister van Landbouw, Piet Adema. Volgens Van den Oever staan zij in het vizier van FDF. In het rechtse praatprogramma Op 1 wilde presentator Sven Kockelman en reactie van BBB voorvrouw Caroline van der Plas. Maar die weigerde de dreigementen van Van den Oever te veroordelen, hoezeer Kockelman haar hier ook de kans voor gaf. Hierop gaven verschillende politici via de sociale media aan dat het bedreigen van politici ‘niet ok’ is. Onder hen waren Van der Plas’ potentiële coalitiegenoten Yeşilgöz en Pieter Omtzigt.

Feit: De formatie gaat deze week (week 6/2024) zijn achtste week in. Acht weken lang vergaderen 4 rechtse partijen bijna dagelijks met elkaar. Van vier rechtse partijen zou je redelijkerwijs mogen verwachten dat ze vrij snel tot een coalitieakkoord komen omdat ze het over veel punten wel eens zouden zijn. Maar de onhoudbare plannen van Wilders (immigratiestop, verbod op een tweede paspoort, Nederland uit de Europese Unie, afschaffen eigen risico, herinvoeren van grenscontroles) en het voortdurende getreuzel van Omtzigt blokkeren iedere vooruitgang.

Feit: Ondanks de door het viertal afgesproken radiostilte stuurt Wilders nog steeds de ene na de andere extremistische Tweet de wereld in. Zo wil hij de Publieke Omroep afschaffen en zinspeelt hij openlijk over nieuwe verkiezingen, aangezien de PVV in de peilingen van Maurice de Hond op vijftig zetels staat. Een week geleden waren dat er nog 47.

Feit: Uit bovenstaande is duidelijk op te maken dat er geen enkele chemie is tussen het viertal rechtse partijen. Aan het begin van de achtste week gaven ze dat ook toe, door met elkaar niet in de Tweede Kamer te spreken maar op een geheime locatie buiten het zicht van de camera’s. Daar hadden ze niet één, maar twee dagen voor nodig.

Analyse van bovenstaande: Wanneer de formatie daadwerkelijk vastloopt en er geen (extreem)rechtse samenwerking komt, dan zijn er voor VVD en NSC twee opties: Een samenwerking met Timmermans of nieuwe verkiezingen, die Timmermans waarschijnlijk gaat winnen. Toegegeven, in de peilingen staat Wilders met een straatlengte voor op Timmermans. Toch zullen VVD en NSC niet opnieuw met Wilders rond de tafel gaan zitten wanneer de formatiegesprekken nu stuklopen. Ze zullen dan wel moeten samenwerken met Timmermans.

Dat niet alleen: De groei van de PVV komt voornamelijk van de VVD. Dus door nieuwe verkiezingen te organiseren plegen NSC maar vooral VVD politieke zelfmoord. Bijna alle winstzetels van de PVV (13 stuks) komen van de VVD. Ook Omtzigt lijkt volgens de peilingen over zijn hoogtepunt heen te zijn: Zijn NSC staat eveneens op fors verlies (-5) in de peilingen.

Een samenwerking met Timmermans zal dat verlies alleen maar groter maken. Bijna niemand bij de VVD zit te wachten op een samenwerking met GroenLinks/PvdA. Bij NSC ook niet, al is daar de weerstand wat minder. Maar zowel VVD als NSC zullen bij een samenwerking met GroenLinks/PvdA het verwijt krijgen dat ze weliswaar zeggen rechts beleid te steunen, maar uiteindelijk toch met links het bed in stappen. Wanneer de formatie stuk loopt en er komen nieuwe verkiezingen omdat VVD en NSC niet met Timmermans willen samenwerken, dan zullen zij het verwijt krijgen onnodig tijd te verspillen aan nieuwe verkiezingen terwijl de wereld in brand staat en bestuurd meer dan ooit nodig is. Bovendien zullen nieuwe verkiezingen een niet geheel andere uitslag laten zien: PVV wordt de grootste, gevolgd door GL/PvdA.

Zowel op lange- als korte termijn is een samenwerking met Timmermans de enige optie. Frans Timmermans hangt als een zwaard van Damocles boven deze formatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten