Pagina's

maandag 14 december 2009

Socialisme heeft zijn langste tijd gehad

De hele wereld vergadert op dit moment in de Deense hoofdstad Kopenhagen over het wereldklimaat in de toekomst. Pessimisten roepen dat het einde der tijden snel aanbreekt, als er nu geen goed akkoord uit rolt. Optimisten roepen dat er niets aan de hand is en dat het klimaat het enige wapen is, dat het socialisme nog een beetje overeind houdt. Groen is links en links staat gelijk aan fout. De wereld is het socialisme beu. Het socialisme heeft zijn langste tijd gehad.

Dat de wereld het socialisme beu is, blijkt wel uit de steeds harder en individualistischer worden van deze maatschappij. Was het echte socialisme nog schouder aan schouder op de barricades; tegenwoordig sluit iedereen zich op in zijn eigen territorium en daar mag niemand aan komen. Geen overheid die zijn onderdanen aan het verstand krijgt, dan consuminderen eigenlijk heel goed is en dat je er zelfs geld mee kunt verdienen. Agressiviteit is aan de orde van de dag. Mensen voelen zich bedreigd als de overheid iets van ze vraagt. Ze willen niets meer geven. Alleen maar nemen. Ze hebben de afgelopen tien, twintig jaar al zoveel gegeven. En 'hun belastinggeld gaat toch alleen maar naar die buitenlanders'. Je weet wet, 'die lui die 'onze baantjes komen wegpikken' en de hele dag thuis zitten en niets doen. Behalve op vrijdagmiddag, dan gaan ze naar de moskee'. Het wederzijds respect is tegenwoordig ver te zoeken. Het is niet meer 'iedereen telt mee', zoals de PvdA ons zo graag wil doen geloven. Het is 'wij' tegen 'zij'. Vrijheid van meningsuiting geldt alleen nog maar voor één groep. Krijgt die groep van repliek gediend, dan geldt de vrijheid van meningsuiting in eens niet meer voor die tegenpartij. Nee, het is 'luisteren en anders opdonderen'.

Deze ontwikkeling baart mij ernstig zorgen. Als ik hoor dat het leefklimaat waarin we met z'n allen een plaats moeten vinden, ernstig wordt bedreigd door de schaarste aan natuurlijke mineralen en grondstoffen, maak ik me zorgen. Als ik hoor dat er een oorlog uitbreekt, omdat een land per se olie nodig heeft, maak ik me zorgen. Als ik zie, dat het ijs op de noord- en zuidpolen smelt, maak ik me zorgen. Als ik zie, dat er bijna geen plekje meer is in Nederland, waar je nog even rustig kunt wandelen, maak ik me zorgen. Als ik zie, dat er bijna geen dieren mee in zee kunnen leven, omdat de zee te smerig is, maak ik me zorgen.

Niets van dit alles, roepen de partijen op rechts. Het is altijd al zo geweest. Het klimaat is al eeuwen aan het veranderen en dat zal nog wel even doorgaan. Er is niets aan de hand. Men verwijst naar nieuwsberichten dat hackers erin zijn geslaagd, om de e-mails van klimaatdeskundigen te kraken. In die e-mails zou worden aangetoond dat het allemaal wel meevalt, met dat klimaat. De mails zijn echter nooit wereldkundig gemaakt. Niemand heeft de 'valse' statistieken gezien. Maar het nieuws alleen al, dat het allemaal helemaal niet zo erg is gesteld met het milieu, als wordt beweerd, is voor rechtse partijen genoeg aanleiding om het hele klimaatverhaal in twijfel te trekken. Dat de wereld naar de kloten gaat, is links geleuter. Het is werk van 'de Groene Khmer' (verwijzend naar de Vietnamese Rode Khmer, die in de jaren 70 miljoenen doden maakte). Terwijl er niet alleen cijfers en statistieken zijn, maar zichtbare voorbeelden. De zeespiegel die stijgt, dieren die met uitsterven worden bedreigd. Olie die opraakt. Miljoenen mensen die dagelijks omkomen van de honger omdat ze niks te eten hebben. En die mensen wonen niet alleen in Afrika, maar ook gewoon in de Westerse landen. Niet luisteren naar dat linkse gereutel, roepen de rechtse partijen. Lekker door blijven rossen in je auto's. We leggen nog een snelweg aan. En we bouwen er nog een industrieterrein bij.

'Het zijn communisten, die socialisten. Ze hebben de wereld niet verbeterd, maar alleen maar slechter gemaakt. Ze hebben die Moslims in ons leven laten binnendringen en van onze verworvenheden gebruik laten maken. En nu vallen ze ons van binnenuit aan. En dat is de schuld van de socialisten'. Alleen al hierom keren mensen zich af van wat ooit het echte socialisme was. Ze zijn bang om in hun eer en leefomgeving te worden aangetast. Bang, dat hun zuurverdiende centen worden gebruikt, om tegen ze te gebruiken. Ze worden bang gemaakt door rechts en op die angst drijft het rechts extremisme het socialisme het strijdtoneel af. Mensen ballen de vuisten en nemen de wapens op, om mensen die anders zijn dan zij, te verjagen. Alleen daarvoor krijg je de gemiddelde burger nog warm. In de tegenwoordige maatschappij moet je hetzelfde denken als de grote massa. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Iedereen moet dezelfde kleding dragen, dezelfde auto rijden en in hetzelfde huis wonen. Je hele leven moet er hetzelfde uit zien, als dat van de grote massa; Huisje, boompje, Opel Asta, beestje. Kies je ergens anders voor, dan ben je links en links staat gelijk aan fout. En om dat te bereiken, zijn mensen zelfs in staat om een dictatoriaal regime te accepteren. Een regime, dat mensen met allerlei regels en wetten in bedwang houdt. Zolang je meedoet in de grote massa, zal jou niets overkomen. Maar kies je ergens anders voor, dan val je buiten de boot.

Dat extremisme fout is, is geen geheim. Waar dat extremisme ook vandaan komt; links of rechts.

De enige kans voor het socialisme om het rechts extremisme te overleven is aan te tonen dat de maatschappij die zijn voorstaan, dictatoriaal is en niet is, wat we met z'n allen moeten willen. Dat de keuzevrijheid zeer beperkt wordt, als rechts-extremisten hun kans krijgen. Dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt, als we niet als vanouds schouder aan schouder de barricades opgaan. Dat de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog worden herhaald, zo gauw extreem rechts zijn zin krijgt. Hoewel de excessen uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds niet tot de verbeelding spreken, ondanks de talloze films en documentaires die er de afgelopen decennia over zijn gemaakt. In die tijd was het ook 'wij' tegen 'zij'. Oproepen tot wederzijds respect moet niet meer op de Balkenende-wijze, die een beetje kolderiek en met gegniffel werd ontvangen. Hoewel Balkenende gelijk had met zijn oproep tot wederzijds respect, nam niemand die handschoen op. De oproep van Balkenende is inmiddels verstomd in het geschreeuw van rechts extremisten.

Als het socialisme niet keihard terug slaat naar het rechts extremisme van mensen als Geert Wilders, is het einde van het socialisme in zicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten