Pagina's

zondag 7 maart 2010

Paars III de enige optie voor Nederland

De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag voorspelden vooraf een hel en verdoemenis voor de PvdA en een enorme verkiezingswinst voor de extreem-rechtse PVV. Volgens peilingen zou de PvdA worden weggevaagd in traditionele PvdA-steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg. Het werd inderdaad een afstraffing maar het drama was minder erg dan vooraf voorspeld door de opiniepeilers en gehoopt door Geert Wilders, De Telegraaf en het journaille. Het werd eerder een afstraffing voor het CDA. En het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat men bij het CDA daar iets van heeft geleerd.

Nog geen twee uur ná de val van het zoveelste Kabinet Balkenende wees de leiding van het CDA Balkenende aan als nieuwe lijsttrekker. Als oude nieuwe lijsttrekker, dan. Die benoeming kwam wel erg snel en was erg verrassend. Lekker democratisch, dat de leiding de nieuwe lijsttrekker aanwijst en niet de leden, zo was de algemene reactie uit het CDA-kamp. Balkenende, was dat niet die man die inmiddels 4 kabinetten heeft laten struikelen door zijn eeuwige gebrek aan leiding, regie en sollicitatiedrang naar een internationale job? Balkenende, was dat niet de man die alleen maar liep te flaneren op internationale topconferenties met de groten de aarde, terwijl hij ondertussen in zijn thuisland nauwelijks de touwtjes in handen had? Balkenende, onzichtbaar tijdens belangrijke debatten zoals de AOW-leeftijd, de kredietcrisis, de economische crisis, enz. enz.. Balkenende, in elk debat steevast vertegenwoordigd door zijn trouwe adjudanten Jack de Vries, Pieter van Geel, Maxime Verhagen en Piet-Hein Donner. Juist, die Balkenende wil wederom minister-president van Nederland worden. Voor een lager ambt gaat hij niet, zo laat hij steevast bij elk interview weten. Sterker nog; hij wil alleen minister-president worden na 9 juni en gaat geen plaatsnemen in de oppositiebankjes. Een duidelijk voorbeeld van iemand die zichzelf beter vindt, dat hij daadwerkelijk is.

Kort na de val van het zoveelste Kabinet Balkenende probeerde het CDA uit alle macht de schuld van de val neer te leggen bij de PvdA. Dat waren immers de mensen waarmee niet meer te praten viel over een verlenging van de missie in Uruzgan, zo lieten prominente CDA'ers - inclusief Balkenende - weten. Tijdens de kabinetscrisis stond Balkenende niet boven alle partijen en nam hij de leiding. Nee, Balkenende dacht alleen maar aan zijn eigen internationale politieke carriere en liet het Kabinet vallen. Zo hoopte hij dat hij na nieuwe verkiezingen een nieuw kabinet zou kunnen vormen met VVD en PVV, zodat hij kon eisen dat de manschappen in Uruzgan bleven en zijn aanzien in de wereld weer steeg. Een internationale baan op een belangrijke post in New York, Genéve of Brussel kon hem nu niet meer ontgaan. Inmiddels is duidelijk dat de PvdA alleen maar afspraken wilde nakomen en het CDA diezelfde afspraken wilde breken. Afspraken breken is in de Nederlandse samenleving nog altijd gelijk aan iets strafbaars. De PvdA heeft toegegeven vorige keer uiteindelijk vóór een nieuwe missie te hebben gestemd, onder de voorwaarde dat augustus 2010 dan ook echt einde oefening zou zijn. Balkenende dacht dat truckje nog en keer te kunnen uithalen. Dat werd uiteindelijk zijn politieke doodvonnis.

Balkenende moet nu eindelijk eens toegeven dat hij totaal geen boodschap heeft aan hoe het met Nederland gaat. Het boeit hem absoluut niet hoe het met de Nederlandse samenleving gaat. Dat straalt hij van alle kanten uit. Al die tijd dat hij minister-president was, was hij alleen maar bezig met zijn internationale politieke carrière. En als Balkenende dat al niet heeft toegegeven, is dat bij de traditionele CDA-kiezer nu wel duidelijk geworden. Die stapt massaal over op D'66, CU en PVV. Zelfs binnen het CDA rommelt het; de CDJA, de jongerenafdeling binnen het CDA, wil van Balkenende af en nu heeft ook de Limburgse afdeling, waar traditioneel de meeste CDA-aanhang heerst, aangegeven toch naar een andere lijsttrekker over te willen. Balkenende heeft zijn langste houdbaarheidsdatum gehad. Maar voor een andere lijsttrekker is het veel te laat.

De laatste weken vaart de PvdA wel bij alle geweld in en tegen de Christen-Democraten. Wouter Bos heeft een prima verhaal en is veel in de media te zien, waarbij hij steeds hetzelfde verhaal houdt. Dat kunstje heeft hij afgekeken van Geert Wilders, die bij elk interview hetzelfde verhaal ophangt. Zo is het duidelijk waar Wilders voor staat. Of dat verhaal goed is, valt te betwijfelen. Maar Bos heeft dit kunstje prima overgenomen en alles wat Bos nu moet doen, is dat verhaal vasthouden tot aan de verkiezingen op 9 juni. Hij loopt hierbij het gevaar dat hij weer onderuit wordt gehaald door Jack de Vries, de uitvinder van 'het draaikontje'. Bos heeft het draaierige imago eindelijk van zich afgeschud, onder andere door zijn rug recht te houden in het Uruzgan-debat. Maar als Bos van de honderd punten er straks ook maar één terug neemt, heeft hij de naam 'draaikontje' weer terug en dan verliest hij al zijn kiezers.

Houdt Bos zijn verhaal vast, dan kan hij de nieuwe minister-president worden van het derde Paarse Kabinet. De PvdA staat er met 27 zetels beter voor in de peilingen. Beter dan de 14 die ze twee maanden geleden nog had. Ook opiniepeiler Maurice de Hond, traditioneel PVV-aanhanger, heeft nu toe moeten geven dat de PvdA een behoorlijk aantal stemmen weer terug heeft sinds de val van het zoveelste Kabinet Balkenende. De grote verliezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was dan ook niet de PvdA, zoals vooraf voorspeld, maar het CDA, vanwege de slappe houding van vooral Balkenende. Het CDA verloor volgens opiniepeiler TNS Nipo 12 zetels als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden en komt dan uit op 29 zetels. De schade voor de PvdA is beperkt tot 6 zetels. De Sociaal-Democraten zouden nu uitkomen op 27 zetels. Als Bos zijn verhaal vasthoudt en niet gaat draaien kan hij de schade verder beperken tot 2 zetels en dan is hij met 31 zetels de grootste. Dan kan hij Paars III gaan leiden.

U weet wel, je krijgt de kleur paars als je alle kleuren van de deelnemende partijen met elkaar mengt (D'66 (lichtgroen), VVD (blauw), PvdA (rood)). Paars I en II werden verguist door rechtse partijen, met de LPF voorop. Maar onder Paars I en II krabbelde Nederland weer op uit een diep economisch dal en dat kan nu weer gebeuren. Maar omdat drie partijen niet genoeg zijn voor een meerderheid, zal er een vierde partij moeten worden aangehaald en dat zal volgens de verwachtingen GroenLinks wel eens kunnen worden. Dat zijn de enige partijen die elkaar overigens ook (nog) niet hebben uitgesloten. De kans dat de PVV - die volgens alle opiniepeliers als derde grooste uit de bus kwam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen - gaat deelnemen aan een nieuwe regering is vrijwel nihil tot uitgesloten. Zowat alle partijen hebben de extreem-rechtse partij van Wilders uitgesloten van samenwerking, vooral vanwege het anti-Islam verhaal van die partij. En juist daarom is Paars III (omdat GroenLinks destijds niet deelnam aan Paars I en II, wordt de nieuwe samenstelling ook wel 'een nieuwe paarse variant' genoemd) de enige optie. Overigens heeft de PvdA zelf ook meegedaan aan die uitsluitingen. Dat is niet goed, maar wel begrijpelijk. Alleen CDA en VVD hebben nooit echt een uitspraak gedaan over eventuele samenwerking met de PVV. Het CDA heeft altijd geroepen dat ze geen enkele democratische partij uitsluit van deelname aan een nieuw kabinet. Toch deed Balkenende afgelopen week de uitspraak dat hij niet met de PvdA in een nieuwe regering gaat zitten. Dus een partij als de PVV, die significant mensen uitsluit van deelname aan de samenleving, kan wél meedoen en de PvdA - waar iedereen meetelt - niet. U weet wel, die PVV, die geen leden heeft maar donateurs en daarom geen politieke partij is, maar een politieke beweging. U weet wel, die PVV die mensen uitsluit op basis van etnische afkomst en religie. De laatste keer dat het gebeurde in Nederland, dat mensen werden uitgesloten van deelname aan de samenleving op basis van etnische afkomst en religie, was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen was er ook één grote leider. En met een dergelijke ondemocratische partij als de PVV wil het CDA wél samenwerken. Vreemd, vond Bos. Maar de leden van het CDA waren verbaasd:"Het CDA sluit geen enkele partij uit van deelname aan een nieuwe regering. Zelfs de PvdA niet." en Balkenende nuanceerde zijn uitspraak meteen:"De PVV kán meedoen, maar dan moeten ze hun anti-Islam verhaal laten varen", zo riep hij meteen.

Door het gedraai, gekonkel, het niet met één mond spreken, slecht leiderschap en het uitsluiten van partijen heeft het CDA zich inmiddels in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Een internationale politieke carriere, waar Balkenende 8 jaar lang zorgvuldig aan heeft gebouwd, kan hij wel vergeten. Balkenende kan zijn vliegticket naar Brussel, Geneve of New York weer inleveren. Al zijn geflaneer naast Obama, Bush, Sarkouzy, Merkel en Medvedev ten spijt. Zijn sollicitatierondes op belangrijke internationale topconferenties hebben gefaald. Een derde Paarse Kabinet paste ook niet in de plannen van Balkenende, omdat hij het liefst samen was gegaan met VVD en D’66 of PVV en dan had hij in Uruzgan kunnen blijven met alle Nederlandse manschappen. Op dat moment was dat mooie baantje bij de Europese Commissie of die hoge post bij de VN weer een stapje dichterbij. Maar een baantje als burgemeester in Zeeland is op dit moment het hoogst haalbare voor hem. En daar baalt hij stevig van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten