Pagina's

donderdag 13 mei 2021

Zakkenvullers & baantjesjagers

Philomena Bijlhout (LPF) is nog altijd de kortst zittende bewindspersoon in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Op 22 juli 2002 werd ze staatssecretaris van Emancipatie- en Gezinszaken namens de LPF in het Kabinet Balkenende I. Ze droeg die titel welgeteld 7 uur en een paar minuten, waarna ze het veld alweer moest ruimen nadat ze had gelogen over haar deelname aan het leger van de Surinaamse legerleider Bouterse. Ze hield vol nooit een wapen in haar handen te hebben gehad. Korte tijd later dook een groepsfoto op van een aantal vrouwelijke soldaten in legeruniform, met machinegeweer in de hand. Daarop stond ook Philomena Bijlhout.

Na haar aftreden kon Bijlhout liefst 8 jaar wachtgeld opstrijken. Destijds 70% van het laatst verdiende loon van destijds ongeveer 130.000 gulden. Bijlhout kon dus 8 jaar lang ruim een ton in guldens (ongeveer 45.000 euro) per jaar opstrijken zonder dat ze daar iets voor hoefde te doen. Nadat dit bekend werd is de wachtgeldregeling overigens drastisch versoberd. Maar die nieuwe regels golden niet meer voor Bijlhout.

Aan dat voorval van ruim 20 jaar geleden moest de schrijver van dit stukje denken toen deze ochtend het bericht kwam dat de Kamerleden Van Haga, Smolders en Ephraim zich afsplitsten van Forum voor Democratie. Weer een afsplitsing dus, nadat eerder Lianne de Haan van 50 Plus zich al afscheidde. Eind vorig jaar scheidde Van Haga zich overigens weer af van de VVD, om zich later aan te sluiten bij FVD. FVD riep eerder nog dat ze Van Haga helemaal niet wilde hebben. Er was bij FvD geen plaats van zetelrovers, zo liet FvD leider Baudet weten.

Dat Van Haga zich zou afsplitsen was geen vraag meer of het zou gebeuren, maar wanneer. Van Haga toonde zich eerder niet gelukkig met de op 4 mei getoonde poster van FvD, waarin Baudet aangaf dat door invoering van de coronamaatregelen de vrijheid in 2020 was gestorven. Deze fascistische tekst was voor Van Haga een brug tever. Eerder fascistische uitlatingen van Baudet leverden overigens geen tegenstand op van Van Haga.

Het probleem met Kamerleden Van Haga, Smolders en Ephraim van FvD en Den Haan van 50 Plus is dat het ordinaire zakkenvullers zijn. Zakkenvullers en baantjesjagers. Baantjesjagers omdat ze vóór de verkiezingen hun liefde verklaarden aan een politieke partij, zodat ze op de lijst van die politieke partij konden komen. Krap twee maanden ná die verkiezingen splitsten ze zich plotseling af, omdat ze het toch niet helemaal eens zijn met de partij waar ze twee maanden eerder nog hun hart aan verpandden.

Zakkenvullers omdat het ze gaat om het salaris van E 117.000 per jaar (exclusief onkostenvergoedingen). Een salaris waarvoor Van Haga, Smolders en Ephraim van FvD en Den Haan van 50 Plus bijna niets doen. Tot aan de komende verkiezingen (over 4 jaar) hoeven ze zich dus geen zorgen te maken. Na die verkiezingen zullen ze waarschijnlijk worden weggestemd en kunnen ze toezien op een wachtgeldregeling van 2 jaar en 2 maanden, van 70% van de eerdergenoemde 117.000 euro.  Dat ze over 4 jaar worden weggestemd is allemaal ingecalculeerd. De komende 6 jaar zitten zij gebeiteld.

Opvallend is dat de afsplitsingen van de laatste jaren vrijwel allemaal van rechtse partijen zijn; Bijlhout was lid van de LPF, Van Haga, Smolders en Olaf Ephraim van FvD en Den Haan van 50 Plus. Dit zijn bij uitstek partijen die snel naar links wijzen als het gaat om vriendjespolitiek, machtswellust en zakkenvullen. Maar ze maken juist deel uit van dezelfde baantjescarrousel die zij zelf nou zo scherp veroordelen. Na het dramatische verlies van de PVV in 2012 moesten onder andere Gidi Markouzouwer , Hero Brinkman en nog 11 andere PVV’ers het veld ruimen. Zij maakten massaal gebruik van de wachtgeldregeling voor de volle lengte: 2 jaar en 2 maanden. Daarna eiste Brinkman plotseling zijn oude baan bij de politie weer op. Want ja, je moet toch ergens van leven en de politie heeft een chronisch personeelstekort.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten