Pagina's

zaterdag 10 april 2010

De SGP heeft de boot van 1917 gemist

Gisteren maakte de rechter gehakt van het discriminerende vrouwenbeleid van de SGP. De Bijbelse partij moet voortaan ook vrouwen toelaten tot de partij en ook op de kieslijst. Ofschoon de SGP vindt dat vrouwen helemaal geen rechten hebben (laat staan rechten om te kiezen) en eigenlijk alleen maar op de wereld zijn gezet, om hun mannen te dienen en kinderen te baren. Je moet je als vrouw afvragen of je je bij zo’n discrimineerde club conservatieve mafketels wil aansluiten. Als je als vrouw gelovig bent en politiek actief wilt zijn, is daar altijd nog de Christen Unie. Je moet je als vrouw ook afvragen of je samen wilt wonen of zelfs getrouwd wilt zijn met een man, die dit soort zeer ouderwetse en zelfs discriminerende gedachten erop nahoudt. Maar dat is een democratische keuze en helemaal aan het individu. Ik zou geen enkele vrouw willen dwingen van haar man te scheiden, alleen maar omdat hij de boot naar de moderne tijd heeft gemist. Misschien is hij op andere gebieden wel heel lief voor haar. Maar ik begrijp niet waarom een dergelijke politieke groepering – met het gedachtegoed uit de Middeleeuwen – in het Nederland van 2010 nog wel bestaansrecht heeft. Waarom zijn er nog steeds mensen die op zo’n partij stemmen?

De leiding van deze partij baseert zich op de Bijbel. Maar volgens mij staat nergens in de Bijbel dat vrouwen er alleen maar zijn om hun man te dienen en kinderen te baren. Het heilige boek wordt in zwaar gelovige kringen te vaak verkeerd uitgelegd. De Katholieke Kerk sluit vrouwen al eeuwen uit van deelname. Zo mogen vrouwen geen pastoor, priester, kardinaal, bisschop of zelfs paus worden. Tot ver in de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam de pastoor in het zwaar katholieke zuiden van Nederland regelmatig langs om te vragen wanneer de volgende baby werd geboren. En dan mocht moeders weer zwanger worden en kindjes krijgen. Verder zorgde ze voor de kroost en het dagelijks eten.

De SGP vindt vooral veel gehoor in kleine dorpen, die aaneengesloten als een lint van het zuidwesten naar het noordoosten dwars door Nederland loopt. Dit lint van dorpen wordt ook wel de Bible Belt genoemd, naar Amerikaans voorbeeld (dus een Amerikaanse naam). SGP-stemmers wonen vooral in dorpen in Zeeuws Vlaanderen, maar ook in Midden Nederland tot aan Twente. De SGP maakt deel uit van een extremistische stroming binnen het katholicisme: de SGP is zwaar protestant. Of je nou links, rechts of – zoals in het geval van de SGP – extremistisch bent in je geloofsovertuigingen (welk geloof dan ook); extremisme is fout en moet verbannen worden uit onze moderne samenleving. Extremisme sluit mensen namelijk uit van deelname aan onze samenleving op basis van ras, geslacht of huidskleur en zet mensen uiteindelijk tegen elkaar op. SGP’ers zitten elke zondag vooraan in de kerk om God van het kruis te bidden. Daar, waar ze de rest van de week alles doen wat God verboden heeft. Zie hier ook weer de verkeerde uitleg van de Bijbel. Want er is geen apostel die heeft gezegd dat Jezus het leven van vrouwen wil beperken of onmogelijk wil maken. Nergens in de Bijbel staat ook maar met één letter beschreven dat vrouwen moeten worden gediend als lustobject. Dat ze geen rechten hebben en alleen maar plichten; de plicht hun man te dienen. Sterker nog: de Bijbel heeft het over de gelijkenis van mensen. Dat mensen kansen moeten krijgen op een goed en gezond leven en in hoeverre de Heer hen daarbij zal begeleiden. Geen woord over vrouwenkiesrecht of hoe vrouwen onderdrukt moeten worden. Het is het Nieuwe Testament dat al deze ellende heeft veroorzaakt. Het Nieuwe Testament is een door de kerk zelf herschreven boekwerk, waarin ieder woord van Jezus Christus eigenlijk alleen maar in het voordeel van de kerkelijke leiding wordt uitgelegd. Het zou een deel van de oorzaak van de seksschandalen kunnen verklaren, die de katholieke kerk de afgelopen tijd teisteren. Maar de conservatieve Katholieke kerk weigert af te zien van haar eigen boekwerk en terug te gaan naar de basis: het woord van Jezus zelf, die zijn tijd ver vooruit was. Liefst 2.000 jaar.

Dan nog; in een modern Nederland wordt van vrouwen net zoveel gevraagd als van mannen. Vandaag de dag nemen vrouwen initiatieven en zetten bedrijven op. Vrouwen nemen in een modern Nederland van 2010 eeuw deel aan de maatschappij; besturen net zo goed een vliegtuig als een man en worden tegenwoordig nog directeur van een grote beursgenoteerde onderneming. Volgens de ouderwetse SGP’ers hoort dat allemaal niet. Het is SGP’ers een doorn in het oog. Dat vrouwen in Nederland sinds 1917 al gekozen kunnen worden (eerste vrouw in Nederland die werd gekozen was Suze Groeneweg van de SDAP (huidige PvdA)) en vrouwen mogen zelf kiezen sinds 1922, is blijkbaar allemaal aan de SGP voorbij gegaan. Die hebben de stap naar de moderne tijd even niet gemaakt. En voor die discriminerende houding is de SGP nu door de rechter teruggefloten. Volkomen terecht, als je het mij vraagt. Want in Nederland is gewoon geen plaats voor partijen die hele groepen uitsluiten van deelname aan de samenleving, op basis van ras, kleur of geslacht.

In hoeverre de SGP nu de consequenties moet dragen voor de uitspraak van de rechter, is aan de minister van Justitie. De rechter heeft nu gesproken en bevonden dat de SGP niet mag discrimineren op basis van geslacht. De volgende stap is overigens dat een andere rechter beslist dat je niet mag discrimineren op basis van huidskleur of geloof. Want er loopt nog een rechtszaak tegen die andere partij die discrimineert, de PVV. En hoewel er bij de SGP slechts enkele honderdduizenden volgelingen zijn, zijn dat er bij de PVV bijna 2,5 miljoen. En dat is zorgelijker. Maar de rechtelijke uitspraak over de discriminerende houding van de SGP schept hierin een heel nieuw perspectief.

En hoewel er nog steeds enkele honderdduizenden volgelingen zijn die nog steeds geloven in het Nieuwe Testament en trouw SGP stemmen, is dat aantal godzijdank in hoog tempo aan het afnemen. Niet omdat deze mensen alsnog op die boot zijn gesprongen, want vaak staan hun ouders nog op de kade te kijken hoe de boot de haven verlaat en voort stoomt in de moderne tijd, Nee, wellicht omdat de huidige generatie volwassenen het licht heeft gezien. En dat is een mooie gedachte, een paar dagen nadat we Pasen hebben gevierd. En met Pasen vieren we allemaal dat Jezus Christus uit de dood opstond, om hetzelfde licht te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten