Pagina's

zaterdag 10 november 2012

We leven in Nederland in een Telegraaf-democratie

De VVD staat in brand. VVD-kiezers voelen zich gepakt. Mark Rutte weet het niet meer. Mark Rutte wordt steeds roder. VVD-kiezers komen in opstand. VVD Blijft linkse koers handhaven; middeninkomens worden gepakt. Het zijn zinnen die niet uit de pen van uw Opinie Paultje komen, maar uit de pen van die andere opiniemaker: De Telegraaf. De krant van Wakker VVD weet op een hele knappe manier iedere keer toch weer de gevoelige snaar van de gemiddelde Nederlander te raken en bepaalt hierdoor mede het ultra-rechtse beleid in Nederland. Ook nu we een regering hebben met de PvdA erin, blijft het beleid veel naar rechts uitwijken, want vrijwel alle politici zijn bang voor De Telegraaf en haar opiniemakers.

Want Nederland leeft in een Telegraaf-democratie: wat de krant vindt, vindt heel Nederland. Zo begon de krant afgelopen week te krijsen en te blazen toen bekend werd dat de hoogste inkomens, die vanaf 70.000 euro, een paar euro extra per maand aan zorg moeten betalen. Bij de PvdA willen ze de rekening van de zorg wat eerlijker verdelen over de lagere en hogere inkomens, maar plan kan inmiddels de ijskast weer in; de verwoede pogingen van PvdA-voorman Diederik Samsom ten spijt. Samsom reisde afgelopen weken letterlijk stad en land af om zijn plan uit te leggen, maar alle moeite is tevergeefs. VVD-stemmers kwamen in opstand en zagen hun torenhoge inkomens een klein beetje minder worden, door het gekrijs van De Telegraaf. De Telegraaf verergert de situatie maar al te graag; overdrijven vaker dan andere kranten, waardoor de situatie complexer is dan hij lijkt. De partijtop van de VVD blinkt zelf ook niet echt uit in goede communicatie, waardoor het probleem alleen maar erger werd. Onder PvdA-stemmers is er ook verzet, maar die is fors minder dan bij de coalitiepartner. De sociaaldemocraten schijnen ook een betere communicatie afdeling te hebben. De communicatie-afdeling van de VVD is overduidelijk De Telegraaf; algemeen bekend is dat de krant van Wakker Nederland ook wel het pseudoniem ‘Krant van Wakker VVD’ draagt, vanwege haar partijdige journalistiek. In elke conflictsituatie kiest de krant altijd de kant van de VVD.

De partijtop van de VVD heeft zich tijdens de verkiezingsstrijd laten gijzelen door De Telegraaf. In 3 maanden tijd zijn vrijwel alle krantenkoppen van De Telegraaf vrijwel rechtstreeks overgenomen uit het VVD-verkiezingsprogramma. Hierdoor liepen VVD-prominenten de deur plat bij hun eigen krant, die maar al te graag roept dat andere kranten geen onafhankelijke journalistiek bedrijven. De Telegraaf walgt ervan dat De Volkskrant en de VARA nog altijd nauwe banden heeft met de Partij van de Arbeid, hoewel die banden officieel sinds begin jaren ’80 zijn doorgesneden. De populistische krant, die de afgelopen weken fel tekeer ging tegen het in hun ogen veel te linkse kabinet Rutte/Asscher, onderhoudt zelf nauwe banden met de VVD en PVV, maar dat schijnt allemaal gewoon te kunnen.

De opstelling van de VVD is laakbaar; ze laat haar oren hangen naar het populisme en het onderbuikgevoel van De Telegraaf. Of, zoals Peter Breedveld op zijn weblog Frontaal Naakt heel treffend opmerkte:"De PVV heeft op 12 september helemaal niet verloren; ze is alleen doorgegaan onder de naam VVD". De VVD-fractie die vorige week nog haar goedkeuring gaf aan het regeerakkoord, lijkt nu alweer onderling verdeeld. Precies, wat De Telegraaf graag ziet, want De Telegraaf heeft een hekel aan alles waar de PvdA aanschuift. Niet voor niets initieerde de krant van Wakker VVD begin dit jaar een haatcampagne naar de PvdA en hemelde het de populistische SP op. Immers, een grote SP zou een kleine PvdA betekenen en daar droomt De Telegraaf al een jaartje of 100 van. Dat niet alleen, maar de VVD bewijst hier mee maar weer eens niet een partij te zijn voor de hard werkende mens, maar voor de elite, die veel geld verdient. De grote graaiers en grootverdieners.

Jammer genoeg voor De Telegraaf is er onder PvdA-stemmers minder onvrede. Immers heeft Samsom vóór de verkiezingen af gewaarschuwd voor deze maatregelen als de PvdA mee zou doen in een nieuwe regering. Samsom praatte niet iedereen naar de mond, maar hield zijn eigen verhaal en dat konden veel kiezers wel waarderen. Tezamen met een tegenvallend optreden van SP-leider Roemer liepen SP-stemmers massaal over naar de PvdA. Jammer voor De Telegraaf, maar de PvdA deed weer helemaal mee in de race. En jammer genoeg voor De Telegraaf is er nog altijd een prima chemie tussen Rutte en Samsom, die er niet aan denken om nu al te stoppen met het experiment, waarin PvdA en VVD voor het eerst in de parlementaire geschiedenis samenwerken zonder de hulp van een derde (of vierde) partij erbij. Sterker nog, de schreeuwende chocoladeletters van de krant van Wakker VVD – boze tongen beweren een één-tweetje met VVD-prominent Hans Wiegel, die het liefst een bom op het PvdA-partijkantoor zou willen werpen – hebben de band alleen maar sterker gemaakt, want de PvdA is de VVD inmiddels te hulp geschoten. In een poging de onrust bij de VVD-achterban te sussen is de inkomensafhankelijke zorgpremie inmiddels van tafel en kijken Rutte en Samsom naar nieuwe mogelijkheden. Samsom doet dit niet voor niets; Rutte zal de PvdA te hulp moeten schieten als de PvdA-achterban begint te morrelen. Al zal De Volkskrant dat in minder heftige bewoordingen dan De Telegraaf.

De Telegraaf was fout in de Tweede Wereldoorlog, fout in het PVV-debat en in dit debat kiest de krant weer de verkeerde kant; van objectieve nieuwsgaring kan bij De Telegraaf geen sprake zijn, juist omdat het iedere keer de kant van de VVD kiest. De Telegraaf is uiterst rechts en daardoor eng. Maar tegelijkertijd is het opmerkelijk hoe groot de macht van De Telegraaf is; het is bijna eng te weten achter hoeveel media De Telegraaf Media Groep (TMG) eigenlijk zit; talloze nieuwssites, omroepen en kranten zijn gelieerd aan de krant van Wakker VVD en alleen al daarom kan van objectieve berichtgeving geen sprake zijn. De Telegraaf zit bijvoorbeeld ook achter omroep PowNed, waarvan presentatoren als Jan Roos en Rutger Castricum scheldend en tierend door het leven gaan. Geen wonder dat de krant voorheen vaak de kant van PVV-leider Geert Wilders koos, die eveneens scheldend en tierend door het leven gaat. De krant zelf vindt zichzelf wel onafhankelijk, maar vergeet daarbij te vermelden dat het van alle nieuwsmedia het vaakst is berispt door de Raad voor de Journalistiek. Het hoogste rechtsorgaan voor journalisten in Nederland heeft De Telegraaf inmiddels talloze malen gewaarschuwd voor berichten die niet klopten of helemaal op onjuistheden waren berust. Ook deinst de krant er niet voor terug om Geert Wilders een paar maanden geleden nog bij het grof vuil te zetten, terwijl ze hem nu zien als verlosser van het PvdA-kwaad.

Met de hypotheekrenteaftrek kon De Telegraaf nog geen deuk in een pakje boter slaan; het werd nauwelijks opgepikt door de andere media. Daarom werd de inkomensafhankelijke zorgpremie genomen en die wordt nu dis veranderd. Nu deze regel in de prullenmand is beland heeft De Telegraaf inmiddels alweer een nieuw stokpaardje: kort na het bericht dat de inkomensafhankelijke zorgpremie van de baan was, berichtte de krant al dat het regeerakkoord desastreus was voor de filebestrijding in Nederland. Als we op de schreeuwerige koers van De Telegraaf moesten varen, dan hadden we iedere week een nieuw kabinet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten