Pagina's

maandag 19 november 2012

De JSF moet er gewoon komen

Voormalig CDA-minister van Defensie Hans Hillen heeft tijdens zijn ambtsperiode meerdere malen geklaagd dat Nederland niet langer moet bezuinigen op Defensie. Toch moest er een bezuinigingsoperatie worden opgezet en weer moest Defensie het doen met (nog) minder manschappen en materieel. Hillen vond dat het zo niet langer kon en eerlijk is eerlijk, moet ik hem hierin ook wel gelijk geven. Want het leest raar uit de pen van iemand van linkse signatuur, maar ook ik vind dat Nederland moet ophouden met de eeuwige bezuinigingen op Defensie. Ook mijn eigen PvdA wilde fors bezuinigen; de onderzeeboten moesten bijvoorbeeld verdwijnen. Het grootste deel is overigens godzijdank tegengehouden door de VVD, want als het aan de Partij van de Arbeid had gelegen, had Nederland helemaal geen Defensie meer gehad. Zo ook de SP, overigens.

Defensie is al 20 jaar een makkelijke melkkoe. Maar nog meer bezuinigen gaat echt veel te ver. Het probleem ligt hem namelijk in de zwakte van het defensie-apparaat: iedere krijgsmacht verdient het gewoon te werken met deugdelijk materieel. En zeker de krijgsmacht van een modern land als Nederland. Voltallig links-Nederland is fel tegenstander van de aanschaf van de JSF, de opvolger van de F-16. Zowel PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie als Partij voor de Dieren hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat de F-16 best nog wel een tijdje mee zou kunnen en dat maakte de aanschaf van de JSF voorlopig niet nodig. Op die manier vliegen we in het jaar 2203 nog steeds met toestellen uit 1975. De aanschaf van de eerste toestellen kost de Nederlandse overheid ruim 6 miljard euro en, zegt links-Nederland, daarvoor kan bijvoorbeeld heel Nederland 3 jaar gratis gebruik maken van het Openbaar Vervoer. In tijden van crisis ga je niet investeren in een duur vliegtuig, maar help je eerst de minderbedeelden. Op zich kan ik me hier ook wel in vinden, ware het niet dat de F-16 toch echt zijn langste tijd wel heeft gehad en na 40 jaar trouwe dienst toch echt wel aan pensioen toe is.

De luchtmacht verdient een waardige opvolger en die ligt in de JSF. De JSF moet er dus gewoon komen. Net als de helikoptercarrier, waarover Nederland ook al sinds 2002 tot op het bot verdeeld is. Je moet als krijgsmacht gewoon je taken kunnen uitvoeren en daar hoort gewoon deugdelijk materieel bij. Misschien dat je een inkoopverbond kunt sluiten met de Belgen, zodat je de financiële pijn een beetje kunt verdelen. Maar vast staat, dat Defensie recht heeft op fatsoenlijk materieel. Die onderzeeboten die we hebben, waarover we ook 30 jaar hebben gedebatteerd of we die eigenlijk wel zouden moeten aanschaffen, moeten ook gewoon in dienst blijven en misschien moeten we het huidige aantal van 4 zelfs uitbreiden naar 6. Aanschaffen van vier nieuwe Drones (onbemande op afstand bestuurbare vliegtuigen)? Doen!

Samsom en Rutte hebben na meer dan 15 jaar discussie besloten twee testtoestellen van de JSF aan te schaffen en dat is prima. Het is een uitdrukkelijke wens van de VVD, die traditioneel aan de kant van het defensiepersoneel staat. Net als bij zoveel zaken waarop Nederland al 20 jaar tot op het bot verdeeld is, hebben PvdA en VVD deze keer een aantal knopen doorgehakt en een aantal besluiten genomen. Onderwerpen, die het land tot op het bot verdeeld hielden en waar de politiek tot nu toe niet uit kwam. Alle moeilijke besluiten werd tot nu toe doorgeschoven naar een volgend kabinet, omdat het huidige kabinet daarover geen besluit durfde te nemen, uit angst kiezers te verliezen. Samsom en Rutte hebben die stap wel genomen en dat is goed. Jammer dat de kosten van één zo’n apparaat meer dan 210 miljoen euro zijn en twee exemplaren dus bijna een half miljard euro kosten, maar je moet je krijgsmacht moderniseren wil je ook in de toekomst op een redelijke manier je land kunnen verdedigen tegen welke vijand dan ook; hetzij gebruiken voor humanitaire taken. Er ligt een schone taak voor Defensie in het bewaken van de koopvaardij voor de kust van Somalië en er zijn genoeg brandhaarden in de wereld waar de Nederlandse krijgsmacht in actie kan komen; ook om de Nederlandse belangen te verdedigen.

De JSF moet er dus gewoon komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten