Pagina's

zondag 12 oktober 2014

De grote Meneer Elias Show



De schrijver van dit stukje deed ondanks een testje met zichzelf. Een testje dat iedereen bij zichzelf kan doen. Heeft niets met seks te maken, maar wel met geheugentraining. Het is al even simpel als eenvoudig: zet je radio aan en beluister iedere heel uur het journaal. Maakt niet uit op welke zender. Luister naar het journaal en doe tijdens die uitzending twee dingen: probeer bij ieder onderwerp terug te denken neem daarbij in je hoofd de wereldkaart. Probeer het land in je hoofd te nemen waar het onderwerp zich afspeelt. Na afloop van het journaal moet je nog een testje doen: probeer direct ná de uitzending eens aan je zelf te vertellen wáár het nou precies over ging. Welke onderwerpen kwamen aan bod en wat werd er precies verteld. Je denkt dat je ter plekke dementeert. Maar wees gerust: dat is niet het geval. Het is namelijk heel normaal dat je van een hele woordenbrij slechts enkele woorden onthoudt en daarvan je eigen verhaal maakt.

Wat niemand zal ontgaan is dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten eraan komen. Dat staat garant voor veel politiek nieuws en debatten. Deze verkiezingen zijn erg belangrijk, want de door u gekozen Gedeputeerde Staten kiezen ook de Eerste Kamer. Die Gedeputeerden stemmen in bijna alle gevallen op hun eigen partijleden. Behalve dan het  Noord-Hollandse D66 lid Wim Kool, die in 2010 zijn stembiljet met blauw invulde en dus die stem uitging naar een PvdA’er. Meneer Kool is geen graag geziene gast meer in zijn fractie, maar de essentie is dat deze Provinciale Statenverkiezingen een stem vóór of tegen het Kabinet Rutte II zal zijn en daarmee het voortbestaan van dit Kabinet in gevaar zal brengen.

De belangen zijn dus groot. Verliest één van beide veel zetels, dan kan het Kabinet inpakken. Je zou verwachten dat de partners in dit Kabinet elkaar dus zouden steunen, maar dat is niet het geval. Vanuit de VVD fractie wordt een zorgvuldige campagne georkestreerd die paniek suggereert bij de PvdA fractie. Kleine, korte inhoudsloze berichtjes worden stiekem doorgespeeld naar Paul Jansen van De Telegraaf, die daar een stevig bericht van maakt. Het bericht stelt niets voor en is erg suggestief, want het iedere zit drie zitten slagen on de arm. “Binnen de VVD zou men zich zorgen maken”, “De PvdA fractie zou vinden dat”, “Wellicht zou dit wel eens kunnen betekenen dat…”. De Telegraaf weer ook wel dat dit onzin is, maar doet graag mee aan de show van Elias en Zijlstra. Een kleine PvdA is iets waar de  krant van Wakker VVD al jaren over droomt. Het bericht is klein, kort en bondig en daarom plaatst men er maar een hele grote foto bij van een streng kijkend PvdA politicus. Zo lijkt het artikel nog wat. Maar het NOS Journaal opent er dezelfde avond nog mee en een dag later nemen alle ‘serieuze’ media het bericht één op één over. Maar wat de gewone man in de straat onthoudt zijn niet de woorden ‘wellicht’, ‘misschien’ of ‘het zou kunnen’ of ‘het zou wel eens’, waarmee eigenlijk wordt onderstreept dat het bericht eigenlijk nergens over gaat. Wat de lezer (of: kiezer) onthoudt is dat er iets mis is bij de PvdA en dat de VVD denkt dat er binnenkort weer verkiezingen aan komen.

Opvallend genoeg komt De Telegraaf namelijk altijd als eerste met berichtgeving over ellende binnen de PvdA. Je kunt er dus op wachten dat wanneer het verkiezingscircus de komende twee maanden gaat losbarsten meer van dit soort suggestieve berichten naar buiten zullen worden gebracht. Telegraaf-broertje PowNed gaat op zoek in het land en zal ergens diep in de provincie, ergens weggestopt onder een dikke laag klei een man of vrouw vinden die ergens ooit wellicht een connectie heeft gehad (of nog heeft) met de PvdA en die zijn of haar verkeersboete twee dagen te laat heeft voldaan, graag naakt loopt of iedere dag met twee verschillende kleuren sokken het huis verlaat. Of iemand die aan een ander vraagt om op hem of haar te stemmen, wat worden opgenomen met een smart phone en vervolgens breeduit wordt gemeten in alle media, en wordt uitgelegd als stemmen ronselen. Het Openbaar Ministerie wordt op de zaak gezet, er wordt aangifte gedaan bij de politie en de hele partijleiding staat in brand. De woorden ‘wellicht’, ‘misschien’,  ‘het zou kunnen’ of ‘het zou wel eens’ worden door de kiezer niet onthouden. PowNed heeft zijn doel bereikt: de aandacht wordt afgeleid, de boodschap komt niet meer over en de partij verliest bij de eerstkomende verkiezingen. Ná de verkiezingen maakt het Openbaar Ministerie bekend dat er niets aan de hand is. Maar goed, dan zijn de stemmen al geteld.

Regisseurs van deze show zijn Ton Elias en Halbe Zijlstra, die graag door willen met de constante winnaars van de huidige peilingen: CDA en D66. Weet u nog wat er in 2009 gebeurde? CDA-leider Maxime Verhagen zag de PVV huizenhoog in de peilingen staan. Tegelijkertijd zag hij dat veel CDA-kiezers wegliepen naar de anti-Islambeweging. Dus trok hij de conclusie dat zijn partij in zee moest met de destijds mateloos populaire PVV. Maar het CDA zat nog in een coalitie met de PvdA en die waren faliekant tegen het verlengen van de oorlogsmissie in Uruzgan. Een uitgelezen kans voor het CDA om te roepen dat zijn wel voorstander waren van de missie in Uruzgan, met als gevolg een ruzie met de coalitiepartner PvdA. Allemaal strak geregisseerd, want het Kabinet Balkenende MCMXVII viel, waarna er nieuwe verkiezingen kwamen en de gedroomde coalitie met de PVV kon worden gesmeed. Vanaf dat moment ging het sterk bergafwaarts met het CDA: de partij schoot van 45 naar 21 zetels tijdens de Kamerverkiezingen van 2010, en tijdens de Kamerverkiezingen van 2012  van 21 naar de huidige 12 zetels nu. Conclusie: in de coalitie verbreken om in zee te kunnen gaan met op dat moment actuele populaire partijen is onverstandig. Een zelfde lot staat de VVD dus te wachten als Elias en Zijlstra hun coalitiepartner bij de Statenverkiezingen in maart 2015 niet door de winter helpen. Hun droomcoalitie met CDA en D66 zal er wel komen, maar die coalitie houdt niet lang stand. Het zal de VVD erg veel schade berokkenen, ten gunste van hun directe concurrent op rechts: D66.

Maar of Elias en Zijlstra dat door hebben, is maar sterk te vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten