Pagina's

zondag 4 november 2012

Bram Moszkowicz past in een lange rij van gevallen rechtse helden

Advocaat Bram Moszkowicz werd deze week geschorst uit zijn ambt. Hij mag de functie an advocaat niet meer uitoefenen. Tenminste, als hij ook in hoger beroep wordt veroordeeld, want vooralsnog mag hij zijn functie blijven uitoefenen. De Raad van Discipline, het college dat advocaten in Nederland benoemd en royeert, heeft alle aanklachten tegen Moszkowicz vandaag gegrond verklaard. Zij achten de klachten bewezen. Klachten die gaan over het aannemen van grote sommen geld waarover in eerste instantie geen belasting is betaald, c.q. die een nogal discutabele herkomst hebben. De Belastingdienst vond eerder hetzelfde en legde de topadvocaat een boete op van een miljoen, die uiteindelijk werd geschikt in 400.000 euro. Vier ton boete van de Belastingdienst dus, voor hetzelfde vergrijp. Ook de fiscus vond de aanname van koffertjes met geld verdacht en greep (overigens naar mijn bescheiden mening geheel terecht) in. Iedereen moet belasting betalen; ook ’s lands topadvocaat.

In juni van dit jaar riep oud-PVV Tweede Kamerlid Hero Brinkman al dat Bram Moszkowicz koffertjes met geld had aangenomen van superrijke Israëlische en Amerikaanse joden, om het proces tegen Geert Wilders te bekostigen. Dat werd toen met kracht door de PVV-voorman ontkend en door de krant van Wakker VVd de grond ingeboord. Maar zowel de fiscus als de tuchtraad zijn dus duidelijk een andere mening toegedaan. Beiden menen dat Moszkowicz wel degelijk grote sommen geld van duistere herkomst heeft aangenomen en dat mag in de Nederlandse advocatuur blijkbaar niet. Ondanks de weersprekingen van zowel Wilders als Moszkowicz nam de topadvocaat dus wel degelijk koffertjes met geld van duistere herkomst aan. Koffertjes waarin soms 75.000 dollar aan papiergeld in zat. Nu duidelijk is dat Moszkowicz we degelijk door Wilders is betaald in koffertjes geld, rijst de de vraag waarom het geld niet gewoon kan worden overgemaakt van een Amerikaanse- naar een Nederlandse bankrekening. Dat scheelt een hoop vraagtekens, kranten artikelen en Kamervragen en nu dus hangt dus ook het hele levenswerk van Moszkowicz aan het zijden draadje. Dat Desi Bouterse, Johan V alias de Hakkelaar en Willem Holleeder koffertjes met contant geld binnen brengen is tot op zekere hoogte nog te billijken; dat geld is verdiend met criminele activiteiten. Maar een ervaren politicus als Geert Wilders die toch beter zou moeten weten. Moszkowicz is beroept zich op het recht om te worden betaald voor zijn diensten. En op zich heeft hij daar gelijk in. De topadvocaat heeft echter een bedenkelijke status op dit gebied. Ook toen kwam Moszkowicz in aanvaring met zowel de Orde van Advocaten als de fiscus. Vandaag dus weer en dat bleek de finale slag voor Neerlands bekendste advocaat.

In zijn kielzog neemt de grote Moszkowicz ook afscheid van misschien wel de mooiste vrouw van Nederland, want ook de relatie met presentatrice Eva Jinek liep op de klippen. Jinek zag de bui al hangen en wil natuurlijk niet geassocieerd worden met een loser als Moszkowicz, die zijn beroep als (top)advocaat niet meer kan uitoefenen en zette hem aan de kant. In het geval de relatie zou blijven bestaan, heb je iedere avond seks met in principe een doodnormale kerel. Een simpele doorsnee kerel met een ton per jaar en een maagzweer van de stress. Nee, daar kan een carrièrevrouw als Jinek zich toch niet mee vereenzelvigen..? Jinek is een overgewaardeerde arrogante blondine, die er goed uit ziet en af en toe een grote bek op kan zetten, waardoor ze een positie kreeg binnen de rechtse omroep WNL. Eva Jinek is een rechtse geldwolf; een golddigger, die op status belust is. Een vrouw die alleen met die mannen naar bed gaat, die haar een mooie carrière kunnen bezorgen. De link via Moszkowicz naar de rechtse omroep WNL is snel gelegd: Moszkowicz verdedigde Geert Wilders, die op handen werd gedragen door De Telegraaf. De Telegraaf, de krant van Wakker VVD, is weer eigenaar van WNL (al mag dat niet hardop worden gezegd) en zo is het cirkeltje rond: Moszkowicz regelde het huidige topbaantje voor zijn destijds nieuwe liefje Eva Jinek. De blonde schone heeft altijd ontkend; ze is haar eigen persoontje, zo hield de Amerikaanse altijd vol. Ze heeft carrière gemaakt bij het NOS Journaal en kreeg gewoon een betere baan aangeboden door WNL. Jinek, die een salaris van 150.000 euro een modaal salaris vindt en een salaris ver boven de Balkenendenorm verdient, kreeg de baan bij WNL echter vrijwel tegelijkertijd met het starten van de relatie met Moszkowicz en gedurende de rechtszaak tegen Geert Wilders. Ook hier is het cirkeltje weer rond.

De veroordeling van Moszkowicz lijkt het langzame einde te betekenen van het rechts-populisme in misschien wel heel Europa. Het rechts-populisme, dat begon met het opstaan van wijlen Pim Fortuyn eind jaren ’90 van de vorige eeuw. Moszkowicz is de man die Geert Wilders met succes verdedigde, toen de PVV-voorman werd aangeklaagd voor het plaatsen van discriminerende opmerkingen en het aanzetten tot haat. Je ziet nu langzaam maar zeker dat al die helden van weleer langzaam van hun voetstuk vallen. Mensen van statuur waren het: zij kwamen in opstand tegen het linkse establishment en werden daarom helden. Maar ze speelden niets klaar en onder hen werden de problemen waarmee Europa kampte, alleen maar groter. De rechtse helden van weleer zijn nu lachertjes geworden. Ze worden nauwelijks nog serieus genomen. De wereld heeft zich blijkbaar gerealiseerd dat het rechts-populisme geen oplossing vormt voor de problemen waar de wereld mee kampt. Met een grote mond iets roepen en vervolgens niets doen werkt heel even, maar dat houdt niet lang stand. De rechts-populistische Franse president Nicolas Sarkouzy werd na één ambtstermijn door de Franse bevolking afgeschoten en moest plaatsmaken voor de linkse Francois Hollande. In Italië viel een andere rechts-populist: net als Moszkowicz (en overigens ook Sarkouzy) hield Silvio Berlusconi erg veel van vrouwen; hoe jonger, hoe liever. Berlusconi ging hierin net even verder dan Moszkowicz en Sarkouzy; Berlusconi deelde het bed met diverse 16- en 17-jarige meisjes; meisjes, die feitelijk zijn kleindochters hadden kunnen zijn, aangezien Berlusconi’s oudste dochter, Marina, de leeftijd van 48 heeft bereikt en zelf moeder is van o.a. een 18-jarige dochter. Door zijn liefde voor vrouwen moest Berlusconi aftreden en plaatsmaken voor Mario Monti, een onafhankelijke econoom die nu in Italië keiharde bezuinigingen moet doorvoeren, omdat Berlusconi liever achter de vrouwen aan zat, dan het land te besturen. Berlusconi werd vorige week veroordeeld en mag van de rechter o.a. zijn leven lang geen publieke functie meer bekleden. Hierdoor kan zijn oudste dochter Marina, thans president-directeur van Mediaset, geen president worden van Italië. De naam Berlusconi is immers teveel besmet.

Bram Moszkowicz past in een lange rij van gevallen rechtse helden; hij is na Wilders, Sarkouzy en Berlusconi de zoveelste rechtse held van weleer wiens houdbaarheidsdatum is verlopen. Het is een lange lijst waarop ook VVD'ers Jos van Rey, Ben Hulman en Ton Hooijmaiers prijken. Het is het einde van een rechtse hype. Het speelkwartier is voorbij; er moeten nu spijkers met koppen worden geslagen en deze rechtse helden waren daartoe niet in staat. Aan de verkiezingsuitslag van 12 september jl. is van het gezicht van de kiezer af te lezen dat hij nu werkelijk genoeg heeft van iedere 2 jaar naar de stembus gaan om vervolgens weer een half jaar zonder kabinet te zitten. De kiezer heeft er schoon genoeg van en koos daarom voor de twee grootste bestuurspartijen van Nederland: PvdA en VVD.

Op 21 december 2012 vergaat de wereld niet. Het einde van de Maya kalender is niet het Einde der Tijden. Het Einde der Tijden komt niet plotseling van de ene op de andere dag; dat is een sluimerend proces. Wat echter wel zo zal zijn, is dat op 22 december 2012 een nieuw tijdperk begint, net zoals bij de Maya Indianen. Op 22 december 2012 begint het tijdperk van tolerantie weer opnieuw. Net zoals we dat kennen uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. Totdat er weer een nieuwe rechts-populistische tijd begint…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten