Pagina's

zaterdag 20 februari 2010

Beslissing om in Uruzgan te blijven is al lang en breed genomen

Het kabinet is vanochtend om 0400u plaatselijke tijd omgevallen. Dat zal u allemaal niet zijn ontgaan. En het lag ook allemaal erg voor de hand. Er was geen vertrouwen meet tussen PvdA en CDA. Bovendien ontbrak het Balkenende aan regie (dat ontbreekt hem al 7 jaar en 4 kabinetten lang) en bovendien moesten en zware kwesties worden opgelost; het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, kredietcrisis, ontslagrecht, aanschaf van de JSF en - last but not least - de kwestie Uruzgan. Steeds ontbrak Balkenende inde dialoog. Steeds trad een ander CDA-bewindspersoon naar voren, die vervolgens een robbertje ging (bek)vechten met Wouter Bos. Jack de Vries, Pieter van Geel en Maxime Verhagen namen Balkenende alle wind uit de zeilen. Balkenende bleef buiten schot. Hij nam zelden of nooit stelling in een debat. Dat gebrek aan regie is hem vannacht fataal geworden. Het werd zelfs even wereldnieuws.

Eind vorig jaar gaf Verhagen zelf de aftrap voor een langer verblijf van de Nederlandse troepen in Afghanistan. U weet wel, die zandbak die we binnen vielen omdat we op zoek waren naar ’s werelds meest gezochte terrorist. Ow, ja… en we kwamen als westerlingen even ‘de democratie’ brengen; iedereen mag zeggen wat-ie denkt en doen wat-ie zegt… zolang je maar vóór Amerika bent. Ondertussen hebben we het halve land plat gebrand en een behoorlijk aantal mensen gedood, maar de man die we zochten is nog altijd springlevend en spoorloos. Maar Balkenende blijft stug volhouden dat het brengen van democratie het belangrijkste oogmerk van de inval in Afghanistan is, en niet de strategische ligging van het land omdat het zou kunnen fungeren voor de gastoevoer van de Kaukasus naar het westen. Spontaan werd Balkenende vervolgens uitgenodigd om allerlei belangrijke wereldbesprekingem bij te wonen, waar alle groten der aarde aanwezig waren: Obama, Merkel, Sarkouzy, Brown, ... enz enz. Dat was echt niet voor niets; Al dacht Balkenende daar natuurlijk anders over. Dat was om de beslissing af te dwingen bij Balkenende om in Uruzgan te blijven. Vice-president Joe Biden gooide er daarna nog een telefoontje achteraan en Clinton bezocht Den Haag voor 'een belangrijke internationale conferentie'. Obama prees de Nederlandse aanpak voor de internationale pers de hemel in. Maxime Verhagen sprak ineens van 'een nieuw weegmoment'. Toen wist ik het al lang; Nederland blijft gewoon in Afghanistan.

Maar de PvdA lag dwars, want de PvdA wilde zich aan afspraken houden. De afspraak was nl., dat Nederland eind augustus 2010 zou vertrekken uit Uruzgan. 70% van de hele Nederlandse bevolking is tegen en ook in de Tweede Kamer zegt driekwart van de volksvertegenwoordiging luid en duidelijk 'neen' tegen een langer verblijf in Afghanistan. Zelfs de PVV is tegen, terwijl die het afschieten van Moslims zo ongeveer in hun partijprogramma hebben staan. Bij het CDA doet men nu alsof de neus bloedt. Men negeert de wil van het volk totaal (zoals Balkenende dat al eerder deed bij een onderzoek naar de steun aan de oorlog in Irak). Blijkbaar moeten de ogen en oren bij de fractieleiding van het CDA even uitgespoten worden. Er zit wat verstopt, daar. En als de CDA-leiding geen verstopte ogen en oren heeft, dan is er maar één alternatief: men heeft bij het CDA een dubbele agenda. Bij het CDA doet men alsof men pas sinds 2 weken weet, dat de hele Tweede Kamer en het volk fel tegen een langer verblijf in Afghanistan is. Maar in feite heeft de PvdA dat twee jaar geleden al aangegeven. Na afloop de laatste G20-top, waarop Balkenende en Obama het in een achterkamertje op akkoordje hebben gegooid, riep minister Verhagen dat er 'een nieuw weegmoment' zou komen, als de Amerikanen een nieuw beroep op de Nederlanders zouden doen. De PvdA heeft toen al aangegeven dat het een verlenging van de missie in Uruzgan niet zou meemaken. Het obstakel Wouter Bos moest dus worden weggenomen. Want het standpunt van de PvdA over Uruzgan is niet van gisteren... Dat standpunt is al twee jaar bekend! En toch doet Verhagen alsof zijn neus bloed en stelt Balkenende zich op, alsof hij water ziet branden. Terwijl het Balkenende eigenlijk alleen maar om politiek gewin gaat. Het boeit hem niet, of Nederland nou in die zandbak blijft spelen of niet. En als daar 21 doden bij vallen en honderden burgerslachtoffers... dan is dat maar zo, moet Balkenende hebben gedacht. Balkenende wil die belangrijke baan in Brussel of New York. En die krijgt hij niet, als Wouter Bos hem dwars ligt. Dus werd een zorgvuldig door Maxime Verhagen geregisseerde operette opgevoerd, waar Bos met open ogen intuinde. Het akkoordje van Balkenende en Obama is simpel: Balkenende houdt zijn manschappen in Uruzgan, en Obama zal Balkenende steunen bij een mooi baantje bij de VN of de EU.

Het is zo goed als zeker dat de PvdA niet terug zal keren in een nieuw kabinet. Het CDA gaat het nu proberen met de VVD en hoogstwaarschijnlijk Wilders. De nieuwe verkiezingen zijn in juni, dus het Kabinet Balkenende V kan er vóór september dit jaar zitten. Want tot overmaat van ramp heeft de partijleiding van het CDA Balkenende opnieuw aangewezen als lijsttrekker. De slechtste regisseur ooit - zeg maar, de Jan de Bont van de Nederlandse politiek - krijgt opnieuw de kans op een kabinet te formeren. Balkenende leidde 4 kabinetten en geen enkel kabinet haalde de eindstreep. Bij de formatiebesprekingen zal Balkenende tegen Wilders en Rutte mededelen dat ze wat hem betreft alles uit hun partijprogramma mogen hebben, zo lang Nederland haar manschappen maar in Uruzgan houdt. En hofnar en dorpsgek Rutte zal daarmee graag akkoord gaan. Dus als Wilders alle Moslims de grens over wil schoppen, alle Moskeeën wil slopen en alle Korans ritueel zou willen verbranden.... van Balkenende mag het. Als Rutte alle ziekenhuizen in Nederland naar de effectenbeurs wil brengen, het hoogste belastingtarief wil afschaffen, de ontwikkelingshulp wil stop zetten en Nederland smijt met asfalt... Balkenende zal ermee instemmen. Zolang de manschappen maar in Uruzgan blijven.

Ziet dan nou echt niemand in dat de beslissing om in Uruzgan te blijven al lang en breed is genomen? Heeft niemand door dat de val van het Kabinet Balkenende V in scéne is gezet door Maxime Verhagen en Jack de Vries? Het is al lang afgetikt met de Amerikanen. Er komt straks een nieuwe regering zonder de PvdA en die beslist 'spontaan' dat Nederland gewoon in Uruzgan blijft. En dat besluit moet snel worden genomen, want vanaf augustus 2010 begint de terugtrekking al en op 1 december moet de laatste soldaat weg zijn. Volgens de huidige planning. Maar om 2.000 man soldaten terug te trekken heb je even wat tijd nodig. En dat is precies de tijd die Balkenende nodig heeft om het ene kabinet te laten vallen, verkiezingen te organiseren en een nieuw kabinet te formeren.

Het is allemaal al lang en breed geregeld, mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten