Pagina's

zaterdag 27 februari 2010

"Niets aan de hand, mensen. Het schip zinkt niet"

Gisteren werd bekend dat Nederland één voetbalclub minder mag afvraardigen in de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. Door de uitschakeling van PSV, Ajax en FC Twente uit het Europese bekertoernooi is Nederland gezakt naar de 10de plaats op de UEFA coëfficientielijst. Dat was sinds 1985 niet meer gebeurd. De plaats op de UEFA coefficientielijst bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen op Europese podia. Op deze lijst moesten Nederlandse clubs concurreren met Portugese clubs en die presteren naar verhuiding veel beter. Nederlandse voetbalclubs hebben de mond vol van het behalen van Europese podia aan het eind van het seizoen. Maar ze vergeten steeds vaker te presteren op deze podia. Emoties zijn hiervan de oorzaak.

In 1985 gebeurde het voor het laatst dat geen enkele Nederlandse voetbalclub wist door te dringen tot de beste 16 clubs van Europa. Nederland, met de KNVB voorop, dat zijn mond altijd zó vol heeft van "ten strijde trekken", de Oranje Leeuw die "de hele wereld aan kan" en meer van dat soort onzin gaat ten onder aan emoties. Want in een klein land als Nederland is er te weinig geld voor zoveel betaald voetbalclubs. Het zijn er 38 en dat zijn er op z'n minst 10 tot 15 teveel. De Benelux League is al jaren hét beste antwoord op de steeds sterker wordende clubs uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland. Iedereen is het daar zo ongeveer wel over eens, maar niemand diet er wat aan.

De KNVB en KBVB zijn al jaren aan het strijden over de opzet van een Benelux League. De Belgen wilen het graag; de Nederlanders zijn er sceptisch over. De KNVB is bang dat een Belgische club de titel gaat winnen en dat zou al helemaal een afgang zijn voor het Nederlandse voetbal. Zeker als je kijkt hoe betrekkelijk eenvoudig het grote Ajax opzij werd gezet door het kleinere Standard Luik, afgelopen jaar in de Europa League. Dikke managers reizen op kosten van de belstingbetaler liever af naar China om daar het merk "Eredivisie" te promoten. Terwijl de meeste clubs uit de Eredivisie een aanfluiting zijn en de KNVB stond al helemaal in zijn hemd (!), toen bleek dat de Nederlandse voetbalrechten voor minder geld waren verkocht, dan de Belgische. Aan de miljardenrace in Engeland, Duitsland en Spanje zullen ze niet kunnen voldoen in Zeist. Maar ze kunnen een heel eind komen als ze binnen nu en vijf jaar een Benelux League oprichten.

Emoties liggen ten grondslag aan het nog steeds niet oprichten van een Benelux League. Niet alleen is de KNVB te trots op Andelecht of Standard Luik te laten winnen van het eens zo grote Feyenoord of Ajax; het is nog steeds niet helder hoeveel Belgische- en hoeveel Nederlandse clubs zullen worden afgevaardigd in de nieuwe Benelux League. En die "lux" staat voor Luxemburg dus er moeten ook Luxemburgse clubs mee kunnen doen. Dat betekend nóg minder Nederlandse clubs vertegenwoordigd op dit podium. Maar het trotse PSV gaat echt niet naar Usseldange afreizen om daar te verliezen van de plaatselijke FC. Het eenheidsgevoel is blijkbaar ook in Eindhoven ver te zoeken.

Hoewel de Eindhovenaren wel voorstander zijn van minder clubs in de Eredivisie. Dat is tenminste al iets. Er zijn nu 18 clubs vertegenwoordigd en PSV ijvert al jaren voor 2 clubs minder op het hoogste Nederlandse podium. Hierdoor kunnen de mediagelden beter worden verdeeld en blijft er dus meer over voor de rest. Maar ook in Eindhoven staan ze niet te springen om een wedstrijd te verliezen van een veel betere club als RC Genk. Dat tast het trotse Nederlandse gevoel aan. Alsof het steeds verder wegzakken op de UEFA coëfficientielijst het trotse Nederlandse gevoel niet aantast. De Eredivisie is straks niet veel beter dan de IJslandse divisie, waar officiële wedstrijden nog gewoon op trapveldjes met omheining worden afgewerkt. Als de emoties van de KNVB niet opzij worden gezet, is de Eredivisie over een paar jaar niet veel meer waard dan diezelfde IJslandse competitie. Daar wordt nu lacherig over gedaan. Liever een pendeldienst naar China, dan kijken hoe je de steeds slechter wordende situatie in Nederland kunt verbeteren.

Niet alleen de oprichting van een Benelux League is hét antwoord op de steeds slechter wordende sportieve prestaties van de Nederlande voetbalclubs. Geld speelt niet niet onbelangrijke rol in dit geheel. De voetbalclubs hebben zichzelf allerlei regels opgelegd; maar die regels worden niet of nauwelijks opgevolgd en er staan geen straffen op overtredingen dus zijn die regels meer dan waardeloos. Het is hetzelfde als de slager die zijn eigen vlees keurt. Alle Nederlandse voetbalclubs hebben afgesproken dat ze maximaal 60% van hun budget uitgeven aan salarissen. Maar omdat de meeste clubs bang zijn dat hun jeugspelers naar Engeland of Spanje vertrekken, hebben ze soms wel 50 spelers onder contract staan. In de hoop dat een Chelsea of een Liverpool voorbij komt en het vaak nog veel te jonge spelertje wil hebben. Dan kunnen ze er flink geld voor vragen. Maar in Engeland zijn ze ook niet gek en kijken rustig verder als de prijs te hoog wordt of wachten, totdat het spelertje transfervrij is. Weg geld.

Ook wordt door Nederlandse voetbalclubs weinig of niets gedaan aan het opleiden van nieuw talent. Er is natuurlijk een regel die stelt dat van transferbedragen een klein pecentage moet worden gestoken in de jeugdopleiding. Tot nu toe is alleen Ajax de gene die zich hier het meest aan heeft gehouden. Maar ook bij de Amsterdammers zitten er teveel mannetjes tussen, die allemaal een geldbedrag ontvangen uit die transfer. Ookal hebben ze er geen recht op. Zie ook hier weer een regel die bedacht is door de voetbalclubs, maar die niet wordt nageleefd.

Moet de overheid zich hiermee bemoeien? Nee! Laat de clubs maar lekker doorgaan op deze voet en laat ze maar rustig voetballend tenonder gaan. Natuurlijk is heel Nederland het eens dat er wat moet gebeuren. Maar trots en emoties staan iedere oplossing in de weg. Maar het trots em emoties win je de concurrentiestrijd met de 9 landen boven je (op de UEFA coëfficientelijist) niet. Zelfs een land als Oekraïne, waar de meeste mensen nog geen cent op de kont te krabben hebben, doet het op Europese podia beter, dan de Nederlandse clubs. De grote drie clubs Dynamo Kiev, Djnepr Djnepropertovsk en Sjachtar Donjesk hebben namelijk net zoveel te besteden als alle clubs uit de Nederlandse eredivisie samen. Om maar te zwijgen over Real Madrid en FC Barcelona, die met z'n tweeën al meer te besteden hebben dan alle 18 clubs uit de hele Nederlandse Eredivisie. HSV, een middenmotor uit de Duitse competitie, heeft twee keer meer budget dan een "topclub" als Ajax, PSV of Feyenoord.

Als we met z'n allen de trots, het nationalisme en de emoties nou even opzij zetten en toestaan dat Anderlecht de winnaar wordt van de Benelux League. dan kunnen andere clubs daarvan profiteren. Meer concurrentie maakt de clubs sterker. Bovendien zullen clubs als Roda JC, Willem II en Sparta Rotterdam van het hoogste podium verdwijnen. Dat is misschien erg in Kerkrade, Tilburg en Rotterdam. Maar het maakt de rest wel sterker. Er zijn 38 betaald voetbalclubs en daarvan zitten er op z'n minst 20 zinkende schepen bij. Het is net de Titanic, waarvan de KNVB kan worden gezien als de kapitein:"Niets aan de hand, mensen. Het schip zinkt niet". En binnen een uur lag de onzinkbare Titanic op de zeebodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten