Pagina's

dinsdag 31 augustus 2010

Het CDA verraadt zichzelf

Steeds vaker klinkt binnen het CDA het protest door tegen de samenwerking met de ultra-rechtse nationalistische PVV. Veel oud-gedienden hebben zich aan de frontlinie gemeld en bij de partijleiding aangegeven dat ze een samenwerking met de anti-Islambeweging van Wilders eigenlijk niet zo zien zitten. De CDA’ers vinden dat de Islamhater teveel aanschopt tegen de rechtsstaat en de vrijheid van godsdienst ter discussie stelt. Prominenten als oud-minister president Dries van Agt, oud-ministers Hanja Maj-Weggen en Bert de Vries en oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra hebben zich inmiddels in de discussie gemengd en aangegeven tegen welke samenwerking met de PVV dan ook te zijn. Het CDA lijkt in tweeën te zijn gespleten. Je vraagt je bijna af waarom he5t CDA tijdens de verkiezingen niet gewoon stelling heeft genomen tegen de PVV, zoals ook de PvdA, D’66 en GroenLinks hebben gedaan. Misschien zijn de peilingen van afgelopen weekeinde wel het antwoord waarom; het CDA daalt in de peilingen van Maurice De Hond naar 15 zetels. Veel kiezers zijn het gesteggel over wel of niet regeren met de PVV zat en lopen massaal over naar VVD of zelfs PVV.

Het CDA heeft het probleem dat ze een fusiepartij is en drie verschillende stromingen vertegenwoordigt; een rechtse, een linkse en een meer gematigd rechtse stroming. Daar hebben meer partijen last van; maat binnen het CDA is die stroming wel erg sterk. Het merendeel van de rechtse CDA-kiezers is inmiddels overgelopen naar de PVV en een klein deel naar de VVD. Dus al wat nu overblijft zijn voornamelijk linkse CDA-kiezers, die ontevreden zijn over de PvdA of de ChristenUnie te streng vinden. Het CDA dacht de weggelopen rechtse kiezers weer aan zich te kunnen binden door de PVV in de armen te sluiten. Maar de radicale houding en de extreem rechtse en nationalistische uitlatingen van Wilders jagen de linkse CDA’ers in de armen van D’66 en de PvdA en nu blijven er dus 15 zetels in de peilingen over. De rechtse kiezers komen namelijk niet terug bij het CDA; die blijven steken bij de PVV of VVD. En het einde is voor het CDA nog niet in zicht; zeker als het CDA blijft doorgaan met onderhandelen met de PVV. Het feit dat Wilders straks gaat prediken in New York tegen de megamoskee die daar wellicht gaat worden gebouwd, doet menig CDA’er sidderen van angst. In Nederland weten we inmiddels hoe rechts radicaal Wilders is en hoe goed hij is in het zaaien van haat en nijd; het opwekken van angsten onder de bevolking en het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen . Wilders is de schrik van elke parlementariër en als deze man straks deel gaat uitmaken van een regering, kan het best eens zo zijn dat de hele wereld denkt, dat hij namens heel Nederland spreekt (alle camera’s van de wereld staan straks in New York immers op hem gericht en dat is precies de reden waarom hij daar gaat prediken). Terwijl hij namens 1,5 miljoen idioten spreekt; nog geen 10% van de totale Nederlandse bevolking en net iets meer dan 15% van alle kiesgerechtigden. Wilders is met zijn extremistische uitspraken over de Islam een gevaar voor de samenleving (al was het alleen maar omdat extremistische moslimgroeperingen wel eens op wraak uit kunnen zijn) en dat dringt langzaam bij het CDA door. Wilders brengt de vrijheid van godsdienst ter discussie en dat is voor een godsdienstige partij als het CDA een doorn in het oog. Alleen al door het Twitter-bericht van Wilders dat ‘de PVV niets moet’, laat hij al duidelijk blijken dat hij de touwtjes strak in handen heeft en niets toe gaat geven op zijn speerpunten. Alleen al daarom is een rechts kabinet met VVD, CDA en PVV geen lang leven beschoren. Wilders kan dan wel zijn handtekening onder één of meerdere akkoorden zetten; Wilders is volledig onbetrouwbaar en dat maakt hem een ongeleid projectiel. Met zijn uitspraken kan hij het kabinet CDA/VVD met gedoogsteun van de PVV zó weer laten vallen en dat komen er wéér nieuwe verkiezingen. En bij snelle, nieuwe verkiezingen kan de PVV alleen maar groeien en het CDA alleen nog maar meer verliezen.

Een tweede probleem is, dat het CDA van oudsher de kleur van de regeringspartner aanneemt; regeren ze met de PvdA, dan is het CDA ineens een erg linkse partij. Het CDA heeft geen koers; geen doel. Als CDA-stemmer weet je eigenlijk nauwelijks waar de partij voor staat. Omdat het CDA een partij wil zijn voor iedereen, nemen ze een rechtse noch linkse houding aan. Het partijprogramma voor de verkiezingen van 9 Juni jongst lede was vlees noch vis. Hoewel Balkenende strijdlustig was, had hij de kiezer niets te vertellen. Regeert het CDA met VVD of straks met de PVV, dan zijn ze ineens (extreem) rechts tot zelfs nationalistisch. Dit alles dan wel overgoten met een Christelijk sausje met het gezin als hoeksteen van de samenleving. En daar komt het volgende probleem van het CDA; het gezin als hoeksteen van de samenleving is en zwaar achterhaald principe, Tegenwoordig duurt het steeds langer voordat er gezinnen worden gesticht; vrouwen worden ver na hun 35ste pas zwanger en gezinnen hebben tegenwoordig al helemaal geen behoefte meer aan een preek van de dominee. Wat overblijft voor het CDA is een grote, grijze generatie die vasthoudt aan oude normen en waarden. Net als het CDA. Moderniseren is er voor hen niet bij. En die oude grijze generatie is langzaam aan het uitsterven; mensen die zijn geboren in de jaren ‘20 en dertig van de vorige eeuw zijn nu dik in de zeventig en hebben dus geen lang leven meer. Het CDA doet niet echt haar best om jonge kiezers aan te spreken. Daar, waar dat bijvoorbeeld de VVD en de PvdA dat wel doen.

De verandering in de samenleving heeft ertoe geleid, dat de samenleving steeds verder van elkaar af is gaan groeien. Typische CDA-onderwerpen als vroeg trouwen, kindjes krijgen (twee kinderen; een jongen en een meisje), rijtjeshuis met spaarhypotheek, Opel Astra voor de deur en de vrouw die dagelijks het eten voorbereid zijn er niet meer. Het kleinburgerlijke is er bij de meeste mensen helemaal vanaf. Jongeren willen na hun schooltijd eerst de wereld gaan ontdekken en hebben geen zin meer in een donderpreek van paps en mams. Jongeren zijn onafhankelijker geworden en willen meer ontdekken, voordat ze zich gaan binden aan het kleinburgerlijke bestaan wat het CDA voorstaat. Ze hebben geen zin meer in een bezoek aan de kerk en geloven in een God is er vaak al helemaal niet meer bij. In dat licht passen de normen en waarden van het CDA niet meer bij deze tijd. Het is ook daarom dat de normen en waarden-discussie die voormalig CDA—voorman Jan Peter Balkenende op gang wilde brengen, werd weggehoond. De jonge dertiger of veertiger wil geen inmeninging van kerk of staat meer; hij (of zij) wil carriere maken: een auto, GSM en lap top van de zaak. Seksueel onafhankelijk zijn en als het even kan met verschillende partners tegelijk.

Begrijp me goed; ik doe de anti-Wilders actie van partijgrootheden als Bert de Vries, Dries van Agt, Hanja Maj-Weggen, Jack Veerman, Herman Wijffels en anderen niet af als gezeur van een stel bejaarden, die zijn blijven hangen in de tijd en de slag naar het modernisme hebben gemist. Daarvoor heb ik veel te veel respect voor ze. Het zijn mensen die zich op een of andere manier tomeloos hebben ingezet voor de samenleving. Maar velen van hen hebben de politiek de rug toegekeerd en genieten nu van hun laatste levensdagen. Het is voor het CDA nu tijd om op te staan en die nieuwe generatie kiezers aan te spreken. Misschien moet het CDA zichzelf zelfs opsplitsen in een deel dat samengaat met de PvdA en een deel da samengaat met de VVD.

Maar nu zelfs onze oosterburen zich ernstig zorgen gaan maken over dat eens zo tolerante landje aan de Noordzee beginnen ze zich bij het CDA ook zorgen te maken. Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder en huidig bondskanselier Merkel maken zich ernstig zorgen over het stuurloze land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten