Pagina's

maandag 17 oktober 2011

JAN-PETER BALKENENDE WORDT MINISTER VAN AFSPRAKEN NAKOMEN

Terwijl ministers Henk Bleker en Gerd Leers op hangende pootjes bij de Grote Geert aan zijn bureau zitten en uitleggen dat ze toch echt een hekel hebben aan al die vervloekte Moslims en hartstikke anti-Europa zijn, vliegt hun pseudo-baas Mark Rutte Europa rond, om zich hard te maken voor een Eurocommissaris, die gaat toezien op de begrotingen van de eurolanden. Deze speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline in de eurozone moet landen ook boetes opleggen, als ze de begrotingsafspraken zoals gemaakt in het Verdrag van Maastricht niet nakomen. Deze eurocommissaris heeft speciale bevoegdheden en staat eigenlijk gelijk aan voorzitter Barosso en EU-president Van Rompuy. Het instellen van een dergelijk instituut moet financiële rampen als nu gebeuren in Griekenland, Portugal, Italië, Ierland en in mindere mate Spanje en Frankrijk in de toekomst voorkomen.

Een nobel streven van Rutte, zo lijkt het en alle partijen in Nederland lijken de VVD’er te steunen. Van zijn eigen VVD tot aan de linkse oppositie PvdA, D’66 en GroenLinks en zelfs de zwarte kousen van de SGP staan op de banken de klappen. SP en PVV (vanzelfsprekend) niet; voor hen houdt de wereld op bij Breda, Venlo en/of Maastricht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel klapte tevreden in haar handjes en vandaag sloot ook de Franse rokkenjager Sarkozy zich bij het gezelschap aan. Mark heeft de belanrijkste beslissers aan zijn zijde. Wat een eenheid in dit Kabinet: Geert succes in Nederland en Mark succes in Europa!

En het lijkt ook een goed idee. Immers, niemand wil een herhaling van de eurocrisis. Totdat je wat dieper op de zaken in gaat. De baan slaat eigenlijk helemaal nergens op. Iemand die er op toe ziet, dat afspraken worden nagekomen; waar gaat het over? Komt er straks ook een minister van Bankzaken? Het is te hopen van niet, want dan zou je voor iedere ramp een speciale minister moeten installeren, die dergelijke rampen in de toekomst moet voorkomen. Tegelijkertijd moet je je afvragen, of een dergelijke speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline in de eurozone wel echt nodig is. Het antwoord daarop is volmondig N-E-E! Het is eigenlijk te gek voor woorden, dat diezelfde Mark Rutte in Nederland alle ambtenaren op straat smijt, terwijl hij diezelfde ambtenaren in Europa weer aanneemt. Maar het gaat verder dan dit.

Als we kijken naar hoeveel afspraken we hebben gemaakt om tot een gezamenlijke Europese Unie te komen, heb je 16.000 pagina’s A4 nodig om door te worstelen. Een paar verdragen op een rijtje: Verdrag van Wenen, Verdrag van Lissabon, Verdrag van Maastricht, Verdrag van Versailles, Verdrag van Amsterdam, Verdrag van Malta, Verdrag van Nice, Verdrag van Rome… en ga zo maar door. Talloze afspraken, maar eigenlijk houdt niemand zich er aan. En omdat niemand zich er aan houdt, of – nog erger – de afspraken naar eigen voordeel interpreteert, is de Europese Unie verworden tot een doolhof aan Verdragen, waar geen mens meer uit komt. Één ding staat voorop: niemand komt de afspraken echt na. Alleen Nederland.. Nederland is het braafste jongetje van de Europese klas en komt elk regeltje in al die verdragen keurig na. Nederland verkocht al haar tafelzilver, omdat het vooruit wilde lopen op EU-afspraken. Veel van die afspraken gingen niet door en daarom zijn Essent en NUon nu in respectievelijk Duitse- en Zweedse handen. Die bedrijven (RWE en Vattenfall) zijn op hun beurt weer staatsbedrijven. Ook de nationale posterijen (TNT Post of één van die 37 andere namen die het ooit had) zijn volledig verkwanselt, terwijl het grootste postbedrijf ter wereld, DHL, gewoon nog een staatsbedrijf is. Ook het grootste autoconcern ter wereld (Volkswagen) is voor het grootste deel nog steeds in handen van de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg. De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, Air France, is gewoon in handen van de Franse staat. Diverse banken en verzekeraars kunnen zonder de helpende hand van de belastingbetaler niet overleven en dus heeft de staat ze opgekocht: In Nederland gebeurde dat bij ABN AMRO, in België bij Dexia, in Duitsland bij de Hypovereinsbank en in Frankrijk bij BNP Parisbas, Credit Agricole en Credit Lyonais. Daar sta je dan als VVD met je marktwerking…

Als we nou eens beginnen met het nakomen van al die afspraken die op 16.000 pagina’s A4 staan en elkaar erop aanspreken, als dat niet gebeurd, dan zijn we als EU al een heel stuk verder. Dat niet alleen, maar we moeten elkaar ook eens recht in de ogen aan durven kijken en de waarheid zeggen; ook al heten de overtreders Frankrijk of Duitsland. Immers, Frankrijk en Duitsland waren de eersten die hun eigen begrotingsregels met voeten traden, om vervolgens hun eigen regels in hun eigen voordeel op te rekken. Nee, Nederland hoeft in deze situatie zich niet aan alle regeltjes te houden; maar Nederland geilt nou eenmaal op regeltjes. Dat was zo, dat is zo en dat zal nog wel even zo blijven. Vandaar dat de Nederlandse regering vindt, dat er een speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline in de eurozone moet komen van regeltjes. Alsof er nog niet genoeg regeltjes staan op die 16.000 pagina’s A4.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat de nieuwe supereurocommissaris er ook daadwerkelijk komt. Er zal nog veel water door de Rijn, Donau en Seine moeten, vóór daar een beslissing over valt. De nationaliteit van de nieuwe superspeciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline in de eurozone is echter al wel bekend; Vanzelfsprekend wordt het een Nederlander. Het hele idee is immers een Nederlands idee en dus zullen alle belangrijkste regeringsleiders het erover eens zijn, dat die eer toe komt aan Nederland. Zelfs zijn identiteit is al bekend. Want wie tovert Nederland dan als een konijn uit de hoge hoed? Precies, Jan-Peter Balkenende. Want wat dat betreft zijn ze bij de VVD hun vrienden van het CDA nog lang niet vergeten. Het CDA is de laatste maanden zo verguist door vriend en vijand; het CDA staat met 13 zetels historisch laag in de peilingen en dreigt daardoor een nieuw Kabinet Rutte-Wilders in gevaar te brengen. Maar bij de VVD hebben CDA’ers nog altijd een speciaal plaatsje in hun hart. Bovendien heeft Balkenende een minder prestigieuze baan dan zijn aartsvijand Wouter Bos, die juist door vriend en vijand wordt geprezen. Waar Bos met de grote directeuren der aarde eet, staat Balkenende als een schooljuffrouw dagelijks voor een veredeld soort kleuterklasje. Dus wordt het tijd om Balkenende uit de voorleeshoek te halen en hem te deponeren tot minister van Afspraken Nakomen. Donner wordt zorgvuldig door Rutte naar de baan van Minister van Staat gedirigeerd; Balkenende mag toch nog naar de EU. Na verwoede sollicitatiepogingen lukte het Balkenende niet om een baan bij de EU te bemachtigen; Rutte helpt hem nu een handje. Een totaal overbodige en ridicule baan; maar de baan lijkt Balkenende op het lijf geschreven. De oppositie – die Rutte eerst steunde – zal zich bij de neus genomen voelen. Als de positie vacant komt, zal vooral GroenLinks er een vrouw op willen hebben en de PvdA één van hun uitgerangeerde politici. Het zal weer een gebruikelijk Haags gekrakeel worden wie de positie mag invullen, terwijl de kandidaat al lang bekend is. Eigenlijk net als bij de vacature van Minister van Staat; iedereen mag solliciteren, maar uiteindelijk wordt Donner het toch. Bij het CDA zullen ze Mark Rutte tot in lengte van dagen op een voetstuk plaatsen. Mark Rutte en zijn VVD kunnen bij het CDA niet meer stuk. En Wilders heeft het nakijken.

En zo kan Jan-Peter Balkenende alsnog Europa in en geeft hij Wouter Bos weer het nakijken. Hoewel… met zijn baan en met zijn reputatievan niet erg daadkrachtig minister-president zou ik me niet zo erg schamen, als ik Wouter Bos zou heten.

Jan Peter, alvast gefeliciteerd met je nieuwe baan!

2 opmerkingen:

  1. Paul, deze keer voer je een zwakke argumentatie aan om tegen Rutte's plan te zijn. Je argumentatie hangt op persoonlijke voor- en afkeuren voor politieke figuren en wat andere vage zaken. Je mist de essentie.

    EU landen moeten liefdevol keihard aan afspraken gehouden worden. "Marriage for good and for worse".

    Momenteel doet de EU maar wat over de ruggen van de bevolking om het huwelijk in stand te houden. Geen enkele politicus wordt persoonlijk aansprakelijk gehouden!

    Het een zeer slecht idee om een (ex) politicus een politieke functie te geven om politici te controleren.

    Laten we het bij de naam noemen die deze problematiek verdient: er moet een Europese anti-corruptie commissie ingesteld worden die politici persoonlijk kan aanklagen voor het niet naleven van Europese afspraken.

    Klinkt hard, maar politieke spelletjes moeten nu eenmaal meer consequenties hebben dan stemmers die eventueel iets anders kiezen.

    Het niet naleven van Europese afspraken IS corruptie, omdat dan vrijwel altijd nationale belangen de voorkeur gegeven worden over formele afspraken binnen de EU.

    Kijk nu naar Bleker's "natuur" beleid! In Nederland is hij populair voor een beperkte groep stemmers die hij moet bedienen. Ten koste van de EU, de rest van de Nederlandse bevolking, en de stemloze natuur. Voor de rechter die man!

    En Bleker is nog maar een small fish, als we - de bevolking van de EU - nationaal favoritisme definieren als publieke corruptie.

    Dat is uiteraard iets waar VVD en PVV schijtebang voor zijn: zich moeten verantwoorden voor gemaakte afspraken. In het gerechtshof.

    De bevolking heeft hier recht op. Maar ze zijn lui en worden door de media misleid. Dit even laten doorrotten, en Zimbabwe, Burma en Maleisie worden rolmodellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie dat toch anders. Ten eerste is een extra eurocommisaris totaal overbodig; wie het ook gaat worden. Deze eurocommissaris gaat landen wijzen op het nakomen van afspraken en ik denk dat landen dat naar elkaar moeten doen en niet een aparte eurocomissaris. Daarnaast is deze baan geschapen voor Balkenende; dat ligt er veel te dik bovenop. En - je moet het met me eens zijn - Balkenende staat niet echt te boek als een daadkrachtig en doortastend politicus. Als laatste zijn Wilders en zijn poplisten een gevaar voor de toekomst van Europa als unie.

    BeantwoordenVerwijderen