Pagina's

zondag 9 oktober 2011

Vette pech

Job is een fatsoenlijke man. Hij is vriendelijk, aardig en tolerant. Aimabel, integer en een prima bestuurder.... Alleen al daarom past hij niet meer in deze tijd. In deze tijd moet je namelijk een enorme schreeuwer zijn; een hufter. Een van de pot gerukte aan lager wal geraakte straatjongen die niets anders kan dan schelden, sarren, zieken, schofferen en treiteren, zonder met een echt alternatief te komen voor de economische problemen waar de wereld voor staat. Je moet mensen uitmaken voor rotte vis en keihard meppen, als je het ergens niet mee eens bent. De dialoog aangaan met elkaar en uiteindelijk met elkaar tot een oplossing komen, is wel Job's stijl maar past niet meer in deze tijd. Dit is een tijd van schreeuwen om het hardst, waar alle fatsoensnormen zijn verdwenen. En de mensen in het land vinden dat nog leuk ook! U, de kiezer, vindt het allemaal prachtig. Hoe harder die linkse idioten worden aangepakt, hoe beter, vindt u. En het kan u allemaal niet hard genoeg. Immers, als u het ergens niet mee eens bent, dan begint u ook te schreeuwen, te zieken en de sarren. Als het u dan uw zin nog niet krijgt, dan begint u te stampen en daarna te slaan. Dat is heel normaal, tegenwoordig. U gaat overal de confrontatie aan. Nog even, en u neemt een wapen ter hand, en gaat overal heen met een doorgeladen pistool. Als u uw zin niet krijgt, dan gaat u schieten.

Bingo, voor de ultra-super-rechts-populistische PVV, die nergens echt een goed antwoord op heeft, dan alleen maar gescheld en getier; discriminerende en fascistische opmerkingen kan maken aan het adres van Moslims. Terugtrekken achter de dijken en vooral ons niet bemoeien met wat er allemaal in de wereld speelt. Maak elkaar uit voor bedrijfspoedel of andere scheldpartijen. Maak de Turkse premier maar uit voor aap; geeft niets. Hoort er gewoon bij. Ondertussen vergeten we dat Nederland met al dit geziek, gezeik, gediscrimineer en gesar economisch gewoon stil staan en Turkije opstoomt in de vaart der volkeren.

Job Cohen ligt onder vuur. Binnen zijn eigen PvdA zijn er al diverse mensen die hem een mes in de rug hebben gestoken. Willem Vermeend, Bram Peper en sinds deze week komt die twijfelachtige eer ook Lilianne Ploumen toe. De rechtse pers – rechts geworden door Wilders’ uitspraken dat de pers veel te links is en dus Wilders te weinig aandacht geeft – smult ervan en registreert moeiteloos alle scheldkanonnades van Wilders richting Cohen. Cohen heeft daar niet afdoende antwoord op; is niet fel genoeg in de debatten. Cohen probeert alles met de mantel der liefde te bedekken en kruipt terug in zijn schulp. Omdat Cohen weet, dat je met schelden en schreeuwen niet zo ver komt. Cohen is een nette man. Maar tegelijkertijd kan Cohen de verschrikkelijke opmerkingen van Wilders niet de baas. Hij weet zich geen raad met de scheldkanonnades van Geert Wilders. Het publiek smult inmiddels van dit asociale gedrag en waardeert dit met extra stemmen. Massaal lopen ze weg bij de PvdA, over naar de partijen op de flanken, zoals dat zo mooi heet. De partijen die niets anders kunnen doen dan sarren en zieken, maar tegelijkertijd geen oplossing hebben voor de problemen waar de wereld voor staat.

En daar komt de zwakte van de Partij van de Arbeid om de hoek kijken. Het probleem van Job Cohen en zijn PvdA is, dat ze geen antwoord hebben op het nieuwe rechtse signaal. Ze kunnen er geen goed verhaal tegenover stellen. Job Cohen kan niet duidelijk genoeg zijn in zijn verhaal dat de PVV zichzelf terug trekt op een eilandje en eigenlijk niets anders kan doen dan schelden, discrimineren, zieken en sarren. Als het aankomt op het nemen van verantwoordelijkheden, geeft de PVV niet thuis. De PvdA kan niet duidelijk maken, dat de PVV niet thuis geeft bij belangrijke beslissingen. Beslissingen die uw en mijn leven van alle dag beïnvloeden. Cohen heeft geen antwoord op de scheldpartijen van Wilders; net als Ad Melkert dat destijds ook niet had bij het nieuwe rechtse signaal van wijlen Pim Fortuyn. Hoewel Cohen een heel ander figuur is, is die parrallel wel te trekken. De de PvdA gaat echt niet uit zichzelf weer stijgen in de peilingen; dat gebeurt alleen, als de PvdA een goed verhaal heeft en dat – in de traditie van Wilders – blijft herhalen, totdat de langspeelplaat sleets is gedraaid. De PvdA moet nou eindelijk eens duidelijk maken aan de Nederlandse bevoling, dat de PVV niets meer dan symboolpolitiek bedrijft en dat de gevolgen voor Nederland desastreus zijn, als de PVV het in Nederland voor het zeggen krijgt. De PvdA moet – net als de SP – het kabinet uitdagen en vragen of fatsoenlijke partijen als VVD en – in mindere mate – CDA wel willen samenwerken met een partij, waarvan de leider eigenlijk alleen maar kan schelden op anderen; onfatsoenlijk en asociaal is. Wil je met een dergelijke partij wel samenwerken? Dat verhaal ontbreekt momenteel bij de PvdA. En natuurlijk geloven we allemaal in Cohens bestuurlijke capaciteiten; maar het debat aangaan is aan Cohen niet besteed. Dat zal hij echt moeten veranderen, want anders komt het nooit meer goed met hem.

Het is duidelijk dat het populisme Europa langzaam maar zeker kapot maakt. Het bevordert het herstel van de Europese economie. Regeringsleiders durven geen beslissingen meer te nemen. Knopen door te hakken, omdat er in het verleden de verkeerde knopen zin doorgehakt en de kiezers thuis het niet langer meer pikken. Kiezers stemmen vandaag de dag op scheldende politici (Nederland) of politieke partijen, die vinden, dat je op je 14de al seks moet hebben en moet kunnen stemmen (Duitsland), of partijen, die zich helemaal terug willen trekken uit Europa (Finland). En zolang de tegenstand zo slap is, als dat-ie nu is, hebben deze partijen niets te vrezen. Ze kunnen gewoon doorgaan op de oude voet. Partijen als de PVV (Nederland), Freiheitspartei (Duitsland) of Echte Finnen (Finland) zijn enorm populair en winnen alleen maar aan populariteit, naarmate de crisis en onrust in de Europese Unie toeneemt. En ergens doet Europa zichzelf dat ook wel aan: In de plaats van banken te straffen, krijgen de banken alleen nog maar meer geld van de Europese belastingbetaler en dat is inderdaad fout. Maar tegelijkertijd snappen de kiezers niet, dat de populistische partijen geen echte oplossing hebben voor het probleem. Niet voor niets is de PVV slechts gedoogpartner van dit kabinet. Ze kunnen de verantwoordelijkheid niet aan, omdat ze de capaciteit noch de oplossingen in huis hebben. De SP zal na de eerstvolgende verkiezingen groter zijn, dan de PvdA. Maar meedoen zullen ze niet, omdat ze nog nooit hebben geregeerd. Dus zullen zij het nationale kabinet dat er dan zit, vanuit de flanken steunen.

In die wereld hoort Job Cohen niet thuis. Helaas...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten