Pagina's

zaterdag 25 december 2021

U wilt toch gratis gebruik blijven maken van de diensten van Facebook en Google?

zaterdag 25 december 2021 – Stel, u staat bij de koffieautomaat op kantoor. Er komt een collega naast u staan die terloops vraagt naar de vakantieplannen voor het komend jaar. U antwoordt dat u erover zit te denken om naar Italië op vakantie te gaan. Naar Sardinië om precies te zijn. Uw koffie is inmiddels klaar en u keuvelt nog wat na over uw bestemming Sardinië. U wandelt terug naar uw bureau. De computer op uw bureau is nog bezig aan de opstartfase dus u pakt uw smart phone en bekijkt de laatste berichten op Facebook. Wat valt u op? Tussen al die berichten staat plotseling een advertentie van het Italiaans Verkeersbureau over… Sardinië..! Hoe kan dat? Nog geen kwartier geleden stond u bij de koffieautomaat met een collega te praten over uw mogelijke vakantieplannen naar Sardinië nu al verschijnt er een advertentie in beeld van dat product wat u mogelijk wilt gaan kopen. Hoe kan dat?!

Het antwoord is al even simpel als eenvoudig: Facebook en Google laten u dan weliswaar gratis gebruik maken van hun diensten. In ruil daarvoor verkopen ze advertenties. Advertenties die steeds beter zijn gericht op u en die u in de gaten houden. Daarin gaan ze heel erg ver. Niet alleen wat u op Facebook schrijft is belangrijk voor Facebook. Facebook luistert ook nog eens actief mee via de microfoon van uw smart phone. Google ook. Maar Facebook is echt de overtreffende trap.

De schrijver van dit stukje stond twee dagen geleden bij de Albert Heijn in Waalwijk voor de kerstinkopen. Terwijl de schrijver van dit stukje tussen de stellingen door wandelde op zoek naar de juiste producten kwam hij langs een jong stel, dat op zoek was naar een hotelbon die werd geaccepteerd door hotelketen Fletcher Hotels. Het stel sprak de schrijver niet eens aan, maar een medewerker van Albert Heijn. 24 uur later verschijnt er plotseling een advertentie in de Facebook tijdlijn van de schrijver van opslagverhuurbedrijf All Safe, die onder nieuwe klanten hotelovernachtingen verloot. Hotelovernachtingen bij…. Fletcher Hotels.

Facebook en Google hebben een niet te stillen datahonger. Om die datahonger te stillen wil Facebook overal ter wereld datacenters optuigen. Voor Nederland is het Flevolandse plaatsje Zeewolde aangewezen, waar de gemeenteraad eerder deze week toestemming gaf voor de bouw van dit datacentre; een immens pompeus energieslurpend gebouw waar (een deel van de) data van Facebook gebruikers (dat zijn er bijna 4 miljard) worden opgeslagen. Data zodat Facebook aan Fletcher Hotels kan doorgeven dat de schrijver van dit stukje graag eens bij Fletcher Hotels zou willen overnachten. Dat is overigens helemaal niet waar. Het ging op voor een kennis van het stel dat om de hotelbon vroeg. Niet eens om de schrijver van dit stukje. Niet eens voor het stel.

Eigenlijk was heel Zeewolde tegen de komst van het datacentre. Eigenlijk was heel Nederland tegen de komst van het datcentre. Toch mocht het er komen. De prijs die ervoor wordt betaalt is best hoog: naast uw privégegevens pleegt Facebook met het datacentre een aanslag op het milieu. Dat niet alleen: Vrijwel alle windmolens in de omgeving gaan energie produceren voor het nieuwe datacente. Die windmolens draaien nu nog voor de inwoners van het gebied. De overheid heeft Facebook ook nog eens een forse korting op de energiebelasting gegeven van liefst 99% (!). Dat komt bovenop de vele belastingvoordeeltjes die Facebook al een aantal jaren geniet door miljarden via de Amsterdamse Zuidas door te sluiten naar verschillende belastingparadijzen.

U wilt toch gratis gebruik blijven maken van de diensten van Facebook en Google? Dit is de prijs die u ervoor betaalt.

In deze serie verscheen eerder: 

"Schrijf een recensie. Maak een foto. Geef sterren."
 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten