Pagina's

donderdag 27 januari 2022

Het einde van de coronacrisis zal mogelijk nog chaotischer verlopen dan de pandemie zelf

Nu de pandemie op z’n einde loopt moeten we ons afvragen waar al die deskundigen naartoe moeten. Wat gaan we doen met al die virologen, epidemiologen, virusexperts, OMT leden, communicatie vaccinatie-experts en andere pandemieprofiteurs die niet van het beeldscherm waren te slaan naar toe? Wat gaan we doen met al die onheilsvoorspellers die dagelijks in de media allerlei doemscenario’s en pessimistische berichten over ons uitstrooiden, nu zelfs de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de pandemie in Europa op zijn einde loopt? Die quasi experts die iedere dag in de media verschenen om elkaar tegen te spreken? De 365 leden van het door de overheid ingestelde Outbreak Management Team (OMT), die iedere avond een nog onheilspellender scenario over ons uitspreidden dan hetzelfde OMT lid de dag ervóór? Die gasten die met een strak gezicht een lockdown, avondklok of mondkapjesplicht bestelden alsof ze een Big Mac menu bestelden? Cola en frietsaus erbij, meneer?

Aan de tafel van de dagelijkse praatprogramma’s zijn ze een uitstervend ras. Daar zorgen ze niet meer voor amusement en vermaak. Daar hangt niemand meer aan hun lippen. Dus wie helpt hen aan een baantje? Wat gaan ze doen nu het gewone leven weer wordt opgestart? Wat doen we met 17 miljoen overbodig geworden virologen? En wat gaat dorpsgek Thierry Baudet doen, die eveneens van de coronacrisis zijn verdienmodel heeft gemaakt door de coronacrisis glashard te ontkennen en daar een aantal boeken over te schrijven, met daarin desinformatie en complottheorieën? En wat gaat Maurice de Hond doen, de quasi opiniepeiler die elk nieuwsbericht met allerlei grafieken en staafdiagramen probeerde te ontkrachten?

Het antwoord op bovenstaande vragen laat zich raden: De virologen, epidemiologen, virusexperts, communicatie vaccinatie-experts en andere pandemieprofiteurs waren niet van het scherm te slaan en dat blijft voorlopig zo. Want laten we de kredietcrisis even als voorbeeld nemen, waarin Nederland plotseling 17 miljoen economen en hoogleraren economie en econometrie kende. Toen de kredietcrisis eenmaal was bezworen (dus niet voorbij) staken er overal in het veld professoren en economen de kop op die om het hardst riepen dat zij de kredietcrisis hadden zien aankomen. Niets van waar natuurlijk, maar er was ook niemand die het ontkende. Niemand had de kredietcrisis zien aankomen en niemand heeft deze coronapandemie zien aankomen. Het maakte professoren en economen niets uit. Zij hadden tot in lengte van jaren (soms nu nog) werk met het schrijven van columns en boeken, (duurbetaalde) adviesbaantjes en optredens in lezingen en praatprogramma’s.

Zo zal het de virologen, epidemiologen, virusexperts, communicatie vaccinatie-experts en andere pandemieprofiteurs ook vergaan. Wanneer de coronapandemie officieel is bezworen dan zullen ook zij het lezingencircuit in duiken, boeken gaan schrijven en optreden in praatprogramma’s. Voornamelijk om te claimen dat zij deze pandemie al lang van tevoren hadden zien aankomen en dat niemand naar hen luisterde. Zij hadden jarenlang voorspeld dat de pandemie eraan zat te komen en wisten precies dat de lockdowns, avondklokken, mondkapjesplichten en andere coronamaatregelen niet of nauwelijks effect zouden hebben op de verspreiding van het virus. Zij wisten vooraf al dat de samenleving in actie zou komen en bestuurders zou gaan bedreigen met de dood.

Ook de VVD zal het einde van de pandemie aangrijpen om te kraaien dat ‘hun’ Mark Rutte de coronacrisis heeft bezworen. Hij was immers de leider die voorging in de stoet. Door zijn ingrijpen is erger voorkomen.

Zo zal iedereen zijn claim leggen op (een deel van) de pandemie, om daar heel rijk van te worden. Daardoor zal het nooit duidelijk worden wie nou precies waarvoor verantwoordelijk was. En dat is precies de bedoeling, want succes kent vele vaders. Het einde van de coronacrisis zal mogelijk nog chaotischer verlopen dan de pandemie zelf.


Gasten aan de talkshow tafels bestelden met een strak gezicht een lockdown, avondklok of mondkapjesplicht alsof ze een Big Mac menu bestelden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten