Pagina's

zondag 1 mei 2011

Job Cohen thee

Vandaag viert de PvdA haar 65ste verjaardag. De sociaaldemocraten viert vandaag dus niet alleen de traditionele 1 Mei-manifestatie – compleet met Internationale –, maar ook een nieuwe mijlpaal in de sociaaldemocratische geschiedenis. De PvdA werd opgericht op 9 februari 1946, als samensmelting van de SDAP, Vrijzinnig Democratisch Verbond en Christelijk Democratische Unie. De initiatiefnemers wilden de sociaaldemocratie breder trekken. Maar eigenlijk moest het vanaf de oprichting al knokken voor haar bestaan. In eerste instantie tegen de KVP; het huidige CDA. De KVP verplichtte iedere katholiek op de KVP te stemmen. Niet dat de KVP – net als het huidige CDA – daar openlijk voor uit kwam; de christendemocraten (wat heet, democratisch) schakelden de kerk in, om katholieken op het hart te drukken vooral geen PvdA te stemmen. Anders zouden ze daarvoor worden gestraft, als ze straks bij Petrus aan de Hemelpoort zouden staan. Zwaar gelovigen werd ook de toegang tot de kerk ontzegd, als ze ervoor uitkwamen, PvdA te hebben gestemd. Een ietwat dubieuze rol van de kerk, om CDA-zieltjes voor zich te winnen.

Een veelgehoorde klank binnen de rechtse kliek is, dat de PvdA nu maar eens met pensioen moet gaan. Opdoeken die handel. In vrijwel ieder interview maken rechtse rakkers – vooral die van CDA-huize – zich daaraan schuldig. Ze kunnen nog geen 3 zinnen uitbrengen, of ze moeten de PvdA weer met de grond gelijk maken. Jack de Vries, Hans Hillen, Piet Heim Donner, ex-premier J.P. Balkenende en natuurlijk Maxime Verhagen, maken zich daaraan herhaaldelijk schuldig. De Vries en Balkenende pleegden zelfs karaktermoord op Wouter Bos. Iets, wat alleen maar resulteerde in de grootste nederlaag van het CDA uit de geschiedenis. En de PvdA bleef de tweede partij van het land. Misschien deden ze dat allemaal wel, om te verhullen, dat hun eigen programma niets voorstelt. Misschien is dat wel, om te verhullen, dat ze zelf geen enkel idee hebben, hoe het verder moet met Nederland. Het CDA waait al jaren met alle winden mee en als er één partij is, die de politiek gebruikt om daar zelf beter van te worden, is dat wel het CDA. Of bent u de openlijk solliciterende J.P. Balkenende inmiddels weer vergeten? Bent u inmiddels weer vergeten, hoe het CDA haar best deed, om Jaap de Hoop Scheffer uit de partij te zetten en naar de NAVO te duwen, alwaar hij een speelpop van de gevaarlijke gek George Walker Bush werd. U weet wel, de man die de hele wereldbevolking een zware beperking van ieders bewegingsvrijheid oplegde met zijn FBI, CIA, NSA en vooral Homeland Security.

En om die lijn door te trekken naar Nederland – u zult het vast niet willen lezen – is de PVV in Nederland hard op weg hetzelfde te doen. Want was het niet PVV-voorman en dictator in spe Geert Wilders, die afgelopen week PvdA-voorman Job Cohen toe sneerde, dat, als het aan hem lag, Cohen en zijn linkse vriendjes nooit meer zouden regeren in Nederland. Een opmerking, waar uw Opinie Paultje nogal van schrok. Want terwijl heel suf Nederland de opmerking van Wilders toe juichte, was dit eigenlijk een opmerking die uit de mond van Mubarak, Khadaffi of Raul Castro had kunnen komen. Geert, dat bepaal jij niet. Geert, als jij verkeerde keuzes maakt – en die maak je momenteel – en het volk is je beu, dan ga jij net zo hard af langs de zijdeur, als de door jou gehate PvdA nu. Geert, dacht ik, … Geert, Nederland is een democratie. Jouw partij staat toch de vrijheid van meningsuiting voor? Waarom wil je dan een partij opdoeken? Druist dat niet in, tegen diezelfde vrijheid van meningsuiting? Of geldt de vrijheid van meningsuiting alleen voor jou, Geert? Ben jij de enige in Nederland, die mag discrimineren? Ben jij de enige in Nederland, die bevolkingsgroepen tegen elkaar mag opzetten, … haat mag zaaien? Of ben je zo teleurgesteld dat de (internationale) pers massaal is weggetrokken van jouw rechtszaak, dat je op een andere manier de media opzoekt? Ben je van slag, omdat de PVV niet meer stijgt in de peilingen? Ben je uit het veld geslagen, omdat jouw plan (en dat van Martin Bosma) om van de PVV de grootste te maken, in duigen dreigt te vallen? Is dat jouw probleem, Geert?

Is het daarom, dat je Thomas von der Donk afgelopen week verbood, om zijn anti-PVV verhaal, ofwel de Willem Arondéuslezing te houden in het huis van de democratie, namelijk het provinciehuis van de provincie Noord Holland in Haarlem? Bent u zo bang geworden, dat u tegenstanders zoals Von der Donk, maar zelfs de Koningin der Nederlanden, het zwijgen op wil leggen? Onbedoeld creëerde u daarmee meer publiciteit voor Von der Donk, dan de bedoeling was. Als de lezing gewoon was doorgegaan, had het verhaal van Von der Donk lang niet zoveel aandacht getrokken. Veel mensen – waaronder uw Opinie Paultje – wisten niet eens, dat de Provinciale Staten van Noord Holland jaarlijks de Willem Andréuslezing organiseerden. Ook mocht de Wageningse studentenband Jos en de Tosti’s (de naam is niet verzonnen) geen anti-PVV lied brengen tijdens het bevrijdingsfestival op 4 mei. Het nummer, dat kritisch is over de houding en standpunten van de PVV, mag niet. Tijdens een demonstratie van HTM-personeel tegen het uitbesteden van het openbaar vervoer in de Hofstad aan een marktpartij, werd een anti-PVV spandoek (‘PVV = Partij voor Verraad’) bruut verwijderd. Kritiek op de PVV is blijkbaar niet toegestaan. U bent verworden tot een soort onaantastbare halfgod. Een ieder, die kritiek op u heeft, moet monddood worden gemaakt. In dat licht is Opinie Paultje ook bang, dat dit weblog geen lang leven zal zijn beschoren. U, meneer Wilders, u staat toch de vrijheid van meningsuiting voor? Waarom wilt u criticasters dan uitschakelen? Misschien is uw populisme wel mislukt.

Maar u heeft natuurlijk ook de Arabische lente gevolgd. Immers, u bent voorstander van de democratie en u wilt dat die verschrikkingen in Libië, Egypte, Syrië, Tunesië, Bahrein en Jemen ophouden. Het is wellicht de ver-van-uw-bed-show, meneer Wilders. Maar wist u, dat er in Bahrein mensen ter dood zijn veroordeeld, omdat ze demonstreerden tegen de zittende regering? In Syrië maakt meneer Assad dagelijks tientallen mensen af, alleen omdat ze vrijheid willen. Omdat ze zichzelf willen zijn. Hun mening vrij willen verkondigen. Waar zij meen eindigen, is voor u het begin, meneer Wilders.

Misschien vergeet de rechtse kliek nog iets: Het hele sociale stelsel in Nederland, met geld en regelingen voor iedereen die het niet meer kan redden in onze samenleving, is te danken aan de PvdA. Als je werkloos bent, krijg je een WW-uitkering. Is te danken aan de PvdA. De veertig-urige werkweek (en in veel gevallen zelfs 36-urige werkweek) is te danken aan de inzet van de vakbonden en de PvdA. Als je ziek bent, moet je werkgever je loon door betalen en wordt jij geholpen door een team van dertig doktoren, verpleegsters en specialisten. Daar betaal je weliswaar zorgpremie voor, maar daar staat tegenover dat die zorgpremie niet eens een tiende van de totale kosten zijn, die dat team van medisch specialisten kost, om jou weer op de been te krijgen. En dat heb je te danken aan de PvdA. En vergeet niet, dat dankzij de door de VVD zo gewilde marktwerking in de zorg, de zorgpremies de laatste jaren de pan uit zijn gerezen. Bijna 10% van de Nederlandse bevolking kan de zorgpremie eigenlijk niet meer opbrengen, zo hoog is deze geworden. En ondertussen krijgen managers, directeuren en andere bestuurders binnen de zorgverzekeraar, aan het eind van het jaar wel vette bonussen en maandelijks torenhoge salarissen mee. Waar wordt dat allemaal van betaald? Inderdaad, van uw verhoogde zorgpremie. Lekker he, die marktwerking in de zorg, die de VVD zo graag wilde? En ondertussen breekt de VVD alles af, wat de PvdA in de laatste veertig jaar heeft opgebouwd; alle sociale uitkeringen en –voorzieningen, worden door de VVD hardhandig ongedaan gemaakt. Dus als u straks werkloos wordt en geen uitkering meer krijgt, dan heeft u daar zef voor gekozen, want u stemde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen massaal op de VVD en de PVV, waarmee dit kabinet mogelijk werd. U wilde van al die verschrikkelijke Moslims af, dus u stemde massaal op de PVV. Daarmee werd dit kabinet mogelijk en daarmee groef u uw eigen graf.

Het feit alleen al, dat de rechtse kliek zo fel ageert tegen de linkse kerk in het algemeen en de PvdA in het bijzonder, wil alleen maar zeggen, dat er nog veel te doen is voor de PvdA. Het feit alleen al, dat de rechtse kliek de PvdA zo graag ziet vertrekken, wil alleen maar zeggen dat er voor de PvdA genoeg te doen is. Geen pensioen voor de PvdA, maar volle kracht vooruit en op, naar de volgende 65 jaar!

En daar drink ik een kopje Job Cohen-thee op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten