Pagina's

vrijdag 17 december 2010

Eigenlijk is WikiLeaks een tamelijk onschuldige website

De Verenigde Staten zijn de afgelopen week weer behoorlijk in hun hemd gezet. Wikileaks van de Australiër Julian Assange publiceerde 250.000 documenten met daarin correspondentie tussen Amerikaanse ambassades en de centrale overheid in Washington. Uit die (overigens diplomatieke) correspondentie blijkt, dat Nederland wel degelijk over kenwapens beschikt. Diverse kabinetten in Nederland hebben dit nooit ontkent noch erkent. De kernraketten liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel, tussen Oss en Eindhoven. Ook blijkt dat de VS een paar keer serieus hebben nagedacht over het aanvallen van Iran. Op verzoek van onder andere Saudi Arabië zijn er plannen gemaakt om het land aan te vallen. Amerikaanse soldaten zijn niet meer dan schietgrage cowboys, die denken dat de hele wereld het Wilde Westen is en er zijn in Irak en Afghanistan vele malen meer onnodige doden gevallen, dan tot nu toe is gemeld. Kortom: WikiLeaks wil uitdragen dat de regeringen van deze planeet ons burgers maar half of zelfs helemaal niet informeren. Of alleen die informatie lekt uit, die men wil dat uitlekt. De overheden van deze wereld verzwijgen dat ze stilletjes aan uit zijn op een Derde Wereldoorlog of zelfs erger; de totale vernietiging van deze planeet. Vooral de Amerikaanse regering ziet haar twijfelachtige reputatie op het gebied van informatievoorziening steeds weer bevestigd. Dankzij WikiLeaks komen we het allemaal te weten.

Ooit was het de Verenigde Staten die optrad als politieman van deze wereld. Iedereen had te luisteren naar wat de Amerikaanse president zei en wat hij zei, werd over het algemeen allemaal voor zoete koek aangenomen. Als George Bush jr. ten strijde trok tegen Moslims, dan betekende dat, dat alle Moslims op deze planeet ‘onze’ gemeenschappelijke vijanden waren geworden. De communisten zijn al lang geen gevaar meer voor de Amerikanen. Sterker nog; Russen en Chinezen zijn sinds jaar en edag de belangrijkste investeerders in de VS. Bij gebrek aan een vijand uit het voormalige Oostblok worden nu Moslims en instabiele Moslimregimes door de VS aangemerkt als het nieuwe gevar voor de wereldvrede. Alleen al daarom trokken de VS ten strijde tegen de Taliban in Afghanistan en schoten ze Saddam Hoessein van zijn troon in Irak. Olie- en gasbelangen deden de rest.

Maar de laatste 10 jaar staat de politieman van de wereld in zijn hemd. Economisch zijn de Amerikanen afgetroeft door de hun vroegere aartsvijand - Chinezen en de Russen - en de Amerikaanse Dollar is al lang geen sterke wereldmunt meer. Het Amerikaanse leger is met al zijn vernuftige technische mogelijkheden al lang niet meer het sterkste leger ter wereld en een man op de maan neer zetten kunnen de Chinezen ook veel beter dan de Amerikanen. Inmiddels zijn de VS verworden tot een armlastige verschoppeling. Het land is door de eeuwig draaiende geldpers aan de bedelstaf geraakt en heeft met zijn slechte huizenmarkt de hele wereld in een diepe crisis gestort. Het economisch herstel komt inmiddels niet meer uit de VS, maar uit het Verre Oosten en Brazilië; precies die regimes, waar de propagandamachine van de VS altijd tegen heeft gevochten. De technologische vooruitgangen worden niet meer geboekt in de VS, maar in China, Rusland en Japan. Zonder het geld van deze landen is de politieman tandeloos. Maar de enige die dat niet schijnt te willen begrijpen, zijn de VS zelf.

Dat is erg. Maar misschien nog wel erger is, is dat de VS met al zijn technisch hoogstaand materieel niet in staat is ’s werelds meest gezochte terrorist, Osama Bin Laden, op te sporen, te lokaliseren en te arresteren. Het land heeft 50 miljoen waardeloze dollars op het hoofd van Bin Laden gezet, maar de man is nog altijd onvindbaar. Vermoedelijk houdt hij zich op in het bergachtige gebied tussen Afghanistan en Pakistan; maar niets is zeker. Hij kan ook een schuilplaats hebben onder de Brooklyn Bridge of als ober werkzaam zijn in een restaurant in Chicago. De VS, met al zijn inlichtingendiensten NSA, FBI, CIA en Homeland Securety krijgen maar geen vat op hem. De VS, met wapentuig zo modern, dan het met een kruisraket een mug op 7 kilometer afstand kan castreren, kunnen ’s werelds meest gezochte terrorist en daardoor ’s wereld meest gevaarlijke man, nog steeds niet vinden. Vermoed werd tot nu toe, dat de Amerikanen wel degelijk wisten waar ´s werelds meest gezochte terrorist zich bevond, maar uit documenten van WikiLeaks blijkt, dat zelfs de Amerikanen met al hun intelligence en superspionnen geen idee hebben waar Bin Laden zich ophoudt. Ook WikiLeaks-voorman Julian Assange wist maanden uit de handen van de Amerikanen te blijven. Totdat de Amerikanen de Zweden voor hun karretje spanden en hij werd beschuldigd van verkrachting van twee Zweedse dames. Assange publiceerde nog eens 250.000 documenten op zijn website en bracht de VS een nog hardere slag toe; de 250.000 documenten bevatten ambtelijke boodschappen tussen de 200 ambassades in de wereld en de thuisbasis Washington. In deze documenten valt onder andere te lezen dat de VS meneer Wilders eerder als een bedreiging zien, dan als vriend. Even leek het, alsof Amerikanen wel degelijk hersenen hadden.

WikiLeaks begon vrij ‘onschuldig’, met het publiceren van de documenten uit het strafproces van de Belgische mega-pedofiel Marc Dutroux. Echt veel nieuws stond hier niet in; maar de Belgische aanklagers stonden wel even in hun hemd. Daarna verbaasde de website de wereld met de publicatie van een filmpje, waarin Amerikaanse soldaten een groep relatief onschuldige journalisten en burgers in Irak onder vuur neemt en doodt. Het filmpje schokte de wereld. Voor het eerst was duidelijk te zien, wat de oorlog nou voorstelde. De documenten op WikiLeaks maakten duidelijk, dat de oorlogen n Irak en Afghanistan veel heviger waren, dan tot nu toe gedacht. Er waren veel malen meer slachtoffers aan geallieerde zijde dan bericht en er waren vele malen meer burgerslachtoffers, dan tot nu toe bericht. Tot nu toe stuurde het Pentagon beelden de wereld in, waarin gebouw na gebouw werd gebombardeerd of onder vuur genomen. Beelden, die uit elke Hollywoodfilm zouden kunnen worden gestolen. De soldaat, die het filmpje doorspeelde aan WikiLeaks werd opgepakt en hij zit een gevangenisstraf van 52 jaar uit. Assange werd niet opgepakt; vooral ook, omdat de wereld toen nog geen idee had, hoe de beelden op die website terecht waren gekomen. Toen enkele honderdduizenden documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan werden gepubliceerd, werd duidelijk, dat de VS er een nieuwe vijand bij hadden; de Australische whizzkid Julian Assange.

Echter kon de politieman van de wereld niet voorkomen dat er nu weer 250.000 documenten werden gepubliceerd. In een poging WikiLeaks af te stoppen, werd de website bij veel Amerikaanse instanties geblokkeerd. Ook werden Amerikaanse media gesommeerd niet mee te werken aan berichtgeving rondom Assange (behalve toen hij werd gearresteerd, natuurlijk) en credit card bedrijven Mastercard en Visa wilden geen betalingen meer verrichten, die donateurs wilden doen om WikiLeaks in de lucht te houden. Ook Bank of America (veruit de gorotst ebank van de VS), Yahoo en PayPal wilden niets meer met WikiLeaks te maken hebben. Een cyberaanval van computergeniën in dienst van het Pentagon mislukte. Ook konden de VS de server met daarom de informatie niet vinden. Eenmaal duidelijk waar de server stond, bleek dat de wetgever van het betreffende land (IJsland) niet in staat de website offline te halen. Saillant detail in deze: De VS stonden vooraan bij het protest toen China hetzelfde deed bij zoekmachine Google.

De hele poppenkast rond Assange is niet meer dan een strak door Washington geregisseerd spel. Assange heeft wel degelijk seks gehad met de dames, maar van verkrachting was geen sprake. Assange wilde zonder condoom vrijen en dat wilden de dames niet. Aangezien de dames toen al naakt waren, kan onmogelijk worden gesproken van verkrachting. Ook wordt her nog een zware kluif om Assange veroordeeld te krijgen. Er is geen hard bewijs dat Assange de dames heeft verkracht (het harde bewijs is inmiddels alweer slap). Bijkomend probleem is, dat er in de wereld dagelijks vele verkrachtingen plaatsvinden die vele malen erger zijn, dan de actie van Assange en die daders lopen nog altijd vrij rond. Ze staan ook niet op een internationale arrestatielijst van Interpol. Geen aanklager die zich daar echt om bekommert. Bijkomend probleem is de in de VS zo heilige vrijheid van meningsuiting; aan die kant van de oceaan beter bekend als the first ammendment. De acties rondom Assange door het Pentagon geven maar weer eens aan, dat de door ons Westerlingen zo gepropageerde en felbegeerde vrijheid van meningsuiting zeer relatief is. De vrijheid die ‘we’ met z’n allen op 4 en 5 mei ieder jaar zo uitbundig vieren, is niet meer en niets minder dan een schijnvrijheid. Het Westen is niet veel vrijer dan bijvoorbeeld geleide dictaturen als China, Venezuela en Rusland; landen die dagelijks overladen worden met kritiek uit het Westen. Misschien hebben westerse regeringen het kunstje wel van de Chinezen en de Russen afgekeken. Het steekspel rondom Assange en de blokkade van WikiLeaks maakt duidelijk dat de dictatuur heeft toegeslagen op het internet. Internet is inmiddels geen vrijhaven meer, want overheden krijgen steeds meer grip op de inhoud. Dat is angstaanjagend, maar nog angstaanjagender is misschien wel, dat de berichtgeving in de media strak geregisseerd is door overheden. Onderzoeksjournalistiek heeft door de hele affaire WikiLeaks een heel andere betekenis gekregen. Wat de overheid niet vrij wil geven; komt ook nooit naar buiten. Westerse media zitten inmiddels in dezelfde tang, als waar ze hun Chineese en Russische evenknieën van beschuldigen. Alleen waren de Westerse media daar tot nu toe nog niet achter. De Westerse vrijheid is erg vergankelijk. Je mag alles zeggen, zolang je maar niet de waarheid verteld. Baanbrekend nieuws van zogenaamde onderzoeksjournalisten is een zorgvuldig geregisseerd spel. In dit soort spelletjes spelen zulke grote (politieke) belangen, dat het voor een normaal mens bijna niet te overzien is. De kredietcrisis maakte dat maar weer eens helder; een handjevol banken stortten de hele wereldeconomie in een diepe financiële ellende, maar de schuldigen zijn nooit (aan)gepakt. Alleen meesteroplichter Bernard Madoff is gepakt en nog een paar andere kleine visjes; maar de mannen die er echt toe deden, zitten nog altijd op hun plek en worden ook nooit aangepakt. Het is kraakhelder dat de VS hun macht als wereldnatie aan het verliezen zijn, ten koste van de Russen en Chinezen. Probleem is, dat de wereldbevolking dit al jaren vermoedde. Maar WikiLeaks bevestigt dit vermoeden alleen maar. Eigenlijk is WikiLeaks niet meer dan een bevestiging van wat iedereen al jarenlang vermoedde, maar nooit bevestigd heeft gezien door de democratisch gekozen leiders.

Eigenlijk is WikiLeaks een tamelijk onschuldige website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten