Pagina's

vrijdag 30 juli 2010

Een kabinet zonder PVV is toch een kabinet met PVV

Het lijkt er steeds meer op dat Nederland een rechts kabinet gaat krijgen. VVD, CDA en PVV zijn na een week onderhandelen hoogstwaarschijnlijk tot een akkoord gekomen. Officieel hebben de heren nog tot twaalf uur morgenavond, maar die tijd hebben ze eigenlijk niet meer nodig. Om de achterban tevreden te stellen, gaat het CDA geen directe samenwerking met de PVV aan. Dus komt er een minderheidsregering – de zogenaamde Deense variant (in Denemarken hebben ze namelijk dezelfde constructie) – met de grootste winnaar van de afgelopen verkiezingen (VVD) en de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen, het CDA. Dus als de kiezer massaal (21 zetels verlies) roept dat ze niets meer van het CDA moeten hebben, gaat het CDA alsnog meeregeren. Het moet niet veel gekker worden. Na de afgelopen verkiezingen blies de PVV hoog van de toren, toen de VVD ging praten met Paars Plus; “dit is kiezersbedrog!”. In zee gaan met de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen is niet alleen de zuiverste vorm van verkiezingsbedrog, het ook nog eens totaal ongeloofwaardig en ongewenst. Maar bovenal is het een bloedlinke combinatie.

Uw Opinie Paultje heeft het van het begin af aan al beweerd: De partijleiding van het CDA wil niets liever dan gewoon weer regeren, ook al hebben ze 20 zetels verloren. Ze blijven op het pluche zitten. Verhagen wil graag doorgaan als minister van Buitenlandse Zaken (tenminste, hij heeft altijd geroepen dat hij als klein jongetje geen piloot of brandweerman wilde worden, maar minister van Buitenlandse Zaken). Ook al heeft de kiezer ze massaal verteld dat ze het CDA helemaal zat zijn, via een uitgekiende strategie - namelijk, die van de kaarten tegen de borst houden - heeft Maxime Verhagen alsnog een plekje in de regeringsbankjes veroverd. Door zielig te doen en te roepen dat de PvdA alles maar loopt te blokkeren gaat de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen toch regeren. Ondertussen is de VVD gezwicht voor dreigtelefoontjes van VVD-kiezers, die dreigden over te stappen naar de PVV als de VVD (teveel) linkse keuzes zal gaan maken in Paars Plus. Wilders begon ook nog eens te krijsen als een klein kind en alle linkse partijen stopten onder druk van het morrende volk en een krijsende Wilders het overleg over Paars Plus, waarna het verwende kind Wilders weer kon aanschuiven. Je zou je bijna afvragen waarom er eigenlijk verkiezingen zijn in dit land.

Het CDA hield zich ondertussen afzijdig; Hen paste bescheidenheid, zo zei de nieuwe CDA-voorman Verhagen. De CDA-achterban koos in meerderheid voor een middenkabinet met PvdA en VVD, maar daar voelde de PvdA weer niets voor. Job Cohen redeneerde als volgt: “De VVD en de PvdA waren er in Paars Plus al niet uitgekomen; waarom zouden ze er wel uitkomen als het CDA aanschoof?” Maar Verhagen is de strijd tussen Balkenende en Bos ook nog niet vergeten en peinst er niet over om samen te gaan met de PvdA. Want was het niet Maxime Verhagen, die eind 2009 tegen alle met de PvdA gemaakte afspraken in riep, dat de Nederlandse krijgsmacht best in Uruzgan zou kunnen blijven, na augustus 2010, en op deze manier het einde van het kabinet Balkenende-Bos inluidde? De huidige bescheidenheid van het CDA was niet veel meer dan een strategie; een precisiebombardement. Niets zeggen, niets doen. Uiteindelijk zou men toch weer uitkomen bij het CDA. En zo geschiedde. Vriend en vijand noemde Verhagen een sluwe vos. Want ondanks een fors zetelverlies gaat het CDA toch regeren. Maar was het niet diezelfde Verhagen die Wilders eerder een bedreiging voor de rechtsstaat vond? Was het niet Verhagen, die als minister van buitenlandse zaken aangaf dat de opvattingen van Wilders slecht zijn voor Nederlandse bedrijven, die in het buitenland opereren? En is het niet diezelfde Verhagen, die nu politieke zelfmoord pleegt door met diezelfde Wilders om de tafel te gaan zitten, zonder dat diezelfde Wilders zijn opvattingen heeft gewijzigd? Waren niet prominente CDA’ers als Van Agt, Lubbers, Aantjes, Terpstra en De Vries die fel gekant waren tegen elke samenwerking met de PVV? Om de achterban gerust te stellen, neemt de PVV geen deel aan dit kabinet. Tenminste... niet direct.

Ondertussen heeft de PVV wel meegepraat de afgelopen week en heeft de PVV er wel op toegezien, dat er voldoende PVV-punten zouden worden verwerkt in het programma van een CDA/VVD-kabinet. De PVV gaat echt geen steun geven aan dit kabinet, als er niet iets wordt gedaan aan de extreem-rechtse punten van de PVV. In de hele verkiezingscampagne hebben ze zichzelf geafficheerd als een partij die harde keuzes maakt; tegen Islamisering, vóór de terugkeer van Nederland voor de Nederlanders. Henk en Ingrid... dat verhaal. Terug naar een dictatoriaal regime. Nederlanders hebben massaal voor dat dictatoriale regime gekozen. Het is voor 1,5 miljoen Nederlanders blijkbaar allemaal waard, zolang er maar geen Moslims komen. En juist die 1,5 miljoen mensen schreven brieven naar kranten, plaatsen duizenden berichten op internet en gingen boos de straat op. Er kwam zelfs een website, die tegen een linkse regering was. Dus 1,5 miljoen mensen (een een vrij forse groep daarvan) bepaalt wat de rest van Nederland de komende regeerperiode voor de kiezen krijgt. Een schrikbarende en angstaanjagende gedachte. Maar wel de realiteit.

Door mee te praten over een nieuw kabinet en daaraan steun te geven, is Wilders feitelijk de grote winnaar van deze formatiestrijd. En omdat Rutte door de knieën is gegaan voor Wilders en is gezwicht voor de dreigtelefoontjes, is hij de grote verliezer. En een dergelijke verliezer wordt dus de komende regeerperiode 'onze' nieuwe minister-president. Dat wordt dus de leider, die Nederland door de crisis heen moet loodsen. Opinie Paultje gaat u nu zeggen dat dat niets anders kan worden dan een herhaling van 8 jaar Balkenende. Voormalig CDA-voorman Balkenende blonk uit in slecht leiderschap. Rutte net zo. Balkenende was een intelligente man; een prima debater. Maar als er keuzes moesten worden gemaakt, dan blonk Balkenende uit in afwezigheid. Rutte net zo. Balkenende hat vóór zijn aantreden als CDA-leider nog nooit leiding gegeven, behalve dan aan de koffieautomaat en zelfs die was hem nog de baas. Rutte net zo. Deze man wordt letterlijk en figuurlijk geregeerd door Wilders, al zal Wilders geen zitting nemen in de regering. Feitelijk alleen maar omdat Wilders geen goede bestuursleden kan leveren. Dat maakt Rutte een volledig ongeloofwaardige man en Wilders bloedlink. Al heeft Wilders beloofd niet om het minste of geringste de stekker uit dit minderheidskabinet te zullen trekken. Maar geen ziel die dat nog geloofd. Iedereen houdt angstvallig de peilingen van Maurice de Hong in de gaten, want die bepaalt wanneer er nieuwe verkiezingen komen. Is de PVV de grootste in de peilingen, dan staakt Wilders zijn steun voor dit kabinet en komen er dus nieuwe verkiezingen. Dat zal gaan gebeuren als typische PVV-vraagstukken aan bod komen, zoals bijvoorbeeld het terugdringen van de ontwikkelingshulp, invoering van de hoofddoekenbelasting, bouwstop op moskeeën, etnische registratie bij de burgerlijke stand, het ter discussie stellen van de vrijheid van godsdienst of het terugtrekken uit de Europese Unie. Eigenlijk allemaal punten waar het CDA het volledig mee oneens met de PVV. Het CDA kan voorlopig opgelucht ademhalen; Wilders kan geen ministers leveren en dus hoeven de Christen Democraten niet samen te werken met de PVV. Omdat de VVD heeft gewonnen, worden bankdirecteuren ook niet gestraft voor hun daden en blijft de marktwerking in ze zorg heel. Eind goed, al goed.

Maar het is eigenlijk heel simpel: omdat de PVV allerlei voorwaarden zal verbinden aan steun voor een minderheidskabinet zal het toch net zijn, alsof ze wel meedoen. De constructie van een minderheidskabinet met alleen CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV is een truuk uit de hoge hoed van Wilders (Wilders was toch zo tegen gedogen?). Wilders hoeft immers geen verantwoordelijkheid te nemen (simpelweg, omdat hij dat niet wil) en kan anderen nu voor zich laten werken. Kortom: wel de lusten, niet de lasten. Een minderheidskabinet is in de Nederlandse parlementaire geschiedenis nog nooit voorgekomen. En tijdens de regeerperiode hangt de continue dreiging in de lucht dat Wilders zijn steun weer zal intrekken als het hem even niet meer zint. Het CDA mag dan wel denken dat ze met een samenwerking met alleen de VVD het anti-Islamverhaal van Wilders te hebben omzeild. Maar ze zitten goed mis. Het wordt voor CDA en VVD vrijwel onmogelijk om zaken te doen zonder Wilders’ instemming en daarmee heeft Wilders vrijwel de hele Kamer in z’n greep. Zoals het een dictator betaamt, zullen we maar zeggen. CDA en VVD hebben zichzelf volledig overgeleverd aan de grillen van Wilders. Ze hebben zichzelf met huid en haar verkocht aan de PVV; ze hebben een pact met de duivel gesloten. Omdat Wilders al eerder heeft laten zien dat hij op één onderwerp beter kan draaien dan Wouter Bos op zes, is Wilders extreem gevaarlijk. CDA en VVD worden gewoon gechanteerd. Wilders is een strateeg en weet, dat als er weer snel nieuwe verkiezingen komen, zijn PVV de grootste wordt. Dus dit minderheidskabinet wordt voor hem prijsschieten. Als er geen PVV-punten worden uitgevoerd, zal hij dreigen met intrekken van zijn steun aan dit kabinet en daarmee feitelijk het nieuwe kabinet laten struikelen. Daarbij zullen de peilingen een rol blijven spelen. Als de PVV de grootste blijft in de peilingen, dan trekt Wilders zijn steun aan dit kabinet in. Tegelijkertijd kan hij vanuit de Kamer kritiek leveren als het hem even niet zint en naar de kiezer toe kan hij laten zien, dat hij nog steeds voor zijn zaak staat. Verhagen en Rutte zijn zich er op dit moment onvoldoende bewust van, dat Wilders op elk moment de stekker eruit kan trekken en daarmee nieuwe verkiezingen kan forceren. Rutte en Verhagen zijn zo gebrand op regeren en Rutte is er zo op gebrand de eerste VVD-premier van Nederland te worden, dat hij de gevaren niet onder ogen durft te zien. Een kabinet zonder PVV is dus stiekem toch een kabinet met PVV. Wilders is de lachende derde. Hij kan over de rug van CDA en VVD zijn eigen programma voor een groot deel alsnog uitvoeren. De rest komt wel, als hij de stekker uit dit kabinet trekt. Het CDA doet ondertussen aan politieke zelfmoord. Rutte zit vanaf nu gewoon in de tang bij Wilders en komt daar 4 jaar lang niet meer uit. Tenminste, als hij het 4 jaar volhoudt.

En dan nog iets: Geert… dat gedogen… was dat geen linkse hobby, of zo..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten