Pagina's

woensdag 4 maart 2015

Welke VVD'ers gingen er allemaal in de fout?


Zoek een integere VVD'er en de hele VVD loopt leeg. Bij de VVD zitten bijna net zoveel mensen met een strafblad als bij een gemiddelde motorclub. De liberalen nemen graag een loopje met de democratie om hun eigen hachje te redden. Daarbij wordt nog al eens gelogen... eh... sorry: 'flexibel omgegaan met de waarheid'. Verkeerd geïnformeerd. De feitelijkheden verbreedt.

Mark Rutte
Al tijdens de campagne probeerde Rutte het CDA te paaien met een mooie post voor Pieter Omtzigt, die de Toeslagenaffaire aan het licht had gebracht. Voor dat harde werken leek Rutte hen te willen belonen, totdat via een interne notitie aan het licht kwam dat Rutte Omtzigt wilde kalt stellen. Dat ging te ver en Rutte zag vrijwel de gehele Tweede Kamer tegenover zich. Hoewel hij bij hoog en bij laag meende zich van het voorval iets meer te kunnen herinneren kreeg bij een motie van wantrouwen (gesteund door de gehele oppositie) en een motie van afkeuring (gesteund voor de gehele Kamer excl VVD) over zich heen. De politieke dagen van Mark Rutte lijken te zijn geteld.

Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2375271-veel-steun-voor-rutte-maar-zorgen-over-onderhandelingspositie.html

Gerrit Zalm
Het Openbaar Ministerie gaat nader onderzoek doen naar de rol die het oud-bestuur van ABN Amro, onder leiding van Gerrit Zalm, heeft gespeeld bij mogelijke fouten rond controle op witwasfraude. Het FD schrijft dat er onderzocht wordt of bestuurders iets te verwijten valt. Justitie startte in 2019 een onderzoek naar witwassen en de financiering van terrorisme. De bank wordt ervan verdacht ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.

Bron: https://nos.nl/artikel/2365163-om-onderzoekt-rol-team-zalm-bij-witwasfraude-abn-amro.html

Ronald Laken (op herhaling!)
Voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD Ronald Laken in Almere heeft voor opschudding gezorgd met een video waarin hij aangeeft dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook roept de actievoerder mensen op zich aan te melden om georganiseerd op te treden tegen de politie.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/actievoerders-tegen-coronamaatregelen-richten-agressie-steeds-georganiseerder-op-politiemensen~aa283277/

Halbe Zijlstra (op herhaling!)

Voormalig minister Halbe Zijlstra, nu topman bij bouwbedrijf VolkerWessels, heeft gelogen over zijn rol bij het goedkeuren van granulietstort. De oud-minister van de VVD vraagt de hoogste baas van Rijkswaterstaat, directeur-generaal Michelle Blom, om in te grijpen op het moment dat handhavers van Rijkswaterstaat een onderzoek naar verboden stoffen in het granuliet starten.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/halbe-zijlstra-loog-over-rol-bij-doordrukken-omstreden-granulietstort-in-natuurgebied

Arne Weverling
Ook VVD-Kamerlid Arne Weverling ziet verder af van wachtgeld. Hij volgt het voorbeeld van zijn fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff. Weverling kreeg een toelage bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid, zodat hij er niet op achteruitging bij zijn overstap van het wethouderschap naar de Tweede Kamer. Maar hij zet dat nu stop
Bron: https://tpo.nl/2019/12/03/vvd-kamerlid-arne-weverling-ziet-nu-ook-maar-af-van-wachtgeld/


Klaas Dijkhof
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft ten onrechte een vergoeding van 4900 euro per jaar ontvangen voor reiskosten in Nederland, die hij niet heeft gemaakt. Eerder kwam Dijkhoff in het nieuws omdat hij als Kamerlid gebruik maakt van de wachtgeldregeling voor ministers en staatssecretarissen. Zo ontvangt hij jaarlijks 37000 euro bovenop zijn salaris als Kamerlid. De onkostenvergoeding van 4900 euro per jaar is bedoeld voor reizen in Nederland. Ieder Kamerlid krijgt deze vergoeding. Omdat Dijkhoff als fractievoorzitter echter beschikt over een auto met chauffeur – die door de VVD-fractie wordt betaald – heeft hij geen extra reiskosten in Nederland en ontvangt hij dus jaarlijks 4900 euro als vergoeding voor onkosten die hij niet maakt.
Bron: https://www.hpdetijd.nl/2019-12-03/klaas-dijkhoff-kreeg-ten-onrechte-jaarlijks-4900-euro/


Huib van Vliet
De VVD heeft opnieuw te maken met een integriteitskwestie. Oud-penningmeester Huib van Vliet uit Flevoland wordt ervan verdacht tussen 2012 en 2017 grote hoeveelheden geld te hebben gestolen van de fractie van de partij en de provincie. Het gaat om een bedrag van meer dan 60.000 euro.
Bron: https://nos.nl/artikel/2295939-regionale-vvd-er-uit-partij-gezet-om-diefstal.html

Wybren van Haga (op herhaling!)
Het VVD-Kamerlid Van Haga is met te veel alcohol op staande gehouden door de politie. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. Vorige week dinsdag hield de politie hem aan op de A4 en uit de blaastest bleek dat hij een promillage van 0,6 in zijn bloed had. Een ervaren rijder mag van de wet niet meer dan 0,5 promille hebben. Dat zijn ongeveer twee glazen wijn die binnen een uur zijn opgedronken.
Bron: (hijzelf en) https://nos.nl/artikel/2293745-vvd-kamerlid-van-haga-aangehouden-met-te-veel-drank-op.html


Johan Scheltens
De fractieleider van de VVD in Emmen, de 49-jarige Johan Scheltens, is maandag aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij in 2017 en 2018 via zijn bedrijf illegaal organen en andere delen van koeien en schapen naar Azië heeft geëxporteerd.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4777446/vvd-fractieleider-emmen-verdacht-van-smokkel-organen-dieren

Anne-Wil Duthler (op herhaling!)
Hebben we die niet eerder gezien? De affaire met honderdzeventig commissariaten bij bedrijven van mede-VVD'ers waaronder Henry Keizer was blijkbaar niet voldoende om mevrouw Duther tot denken aan te zetten. Deze keer was Duthler actief is bij verschillende ict-bedrijven van haar man. Als VVD-politica heeft zij in de Eerste Kamer gepleit voor zaken waar deze bedrijven van konden profiteren. Het zakenblad  Quote berichtte over een schuldeiser die voor ruim negen ton beslag legde op een van de bedrijven.
Bron: http://www.quotenet.nl/Nieuws/Wanbetalingen-bij-bedrijf-van-VVD-senator-Anne-Wil-Duthler-219403

Thierry Aartsen
Een dag zonder VVD schandaal is een dag niet geleefd. De flamboyante Aartsen volgde Jeanine Hennis op toen deze moest opstappen wegens een ander schandaal. Al gauw doken er echter Twitter berichten op waarin de gezellige Brabander zich racistisch uitliet over Silvana Simons en een zelfmoordenaar vervloekte nadat de trein waarin de Bredase wethouder zat, vertraging opliep. Fractievoorzitter Klaas Dijkhof vond deze berichten echter geen reden om zijn vriend de toegang tot het door de VVD gedomineerde Binnenhof te ontzeggen.
Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/21/ineens-zat-ik-in-het-zesuurjournaal-a3126433   

Tanja Klip
Door VVD'er geleid waterschap liet steken vallen in ontslagzaak. Een pijnlijke affaire voor dijkgraaf en Eerste Kamerlid Tanja Klip (VVD). Het waterschap Vallei en Veluwe waar zij voorzitter is, krijgt van de rechter een tik op de vingers in een uit de hand gelopen ontslagzaak.  Het bestuur is veroordeeld tot het betalen van een maximale ontslagvergoeding aan de vorig jaar de laan uitgestuurde secretaris-generaal Gerard Dalhuisen. Uitgaande van een maandsalaris van €12.000 komt het bedrag, inclusief vakantiegeld, uit op ruim €350.000 bruto. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Arnhem.
Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1260818/door-vvd-er-geleid-waterschap-liet-steken-vallen-in-ontslagzaak

Han ten Broeke
VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft zondag “na een nachtje slapen” erkend dat hij uit de bocht is gevolgen in een Twitter-debat. Ten Broeke had openlijk in twijfel getrokken of Nadia Bouras, univeristair docent aan het Leidse Instituut voor Geschiedenis wel echt een academica is. Ook suggereerde het Kamerlid dat hij haar werkgever zou gaan benaderen: “ik heb nog banden met de @UniLeiden”. Dat deed hij in reactie op haar kritiek op het buitenlandbeleid van de VVD.
Bron: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/vvd-kamerlid-door-het-stof-nadat-hij-op-twitter-uit-de-bocht-vloog

Ronald Laken
Ronald Laken, kandidaat-raadslid voor de Almeerse VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart, heeft in een reactie op Facebook Marokkaanse-Nederlanders racistisch uitgescholden en met de dood bedreigd. De VVD heeft afstand van de man genomen.
Bron: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/oud-kandidaat-raadslid-vvd-almere-bedreigt-marokkaanse-nederlanders

Gijs Peteroff
De Zutphense horeca-ondernemer Gijs Peteroff, tevens gemeenteraadslid voor de VVD, heeft ten onrechte geschermd met het verhaal dat hij een Spaans en Duits bedrijf op poten had gezet. Die wens had hij wel, maar tot uitvoering kwam het nimmer. Intussen deed hij wel voorkomen alsof die bedrijven, Gestión Sebastiaan SL en Matthias Verwaltung GmbH, bestonden.
Bron: https://www.destentor.nl/zutphen/bijna-niemand-in-zutphense-politiek-brandt-zich-aan-vvd-fantast~a0fa3b47/

Erik Wiebes, Mark Rutte
In het regeerakkoord kondigde Rutte 3 volkomen onverwacht aan de dividendbelasting af te willen schaffen. Dat is een fiscale heffing van 15 procent die geheven wordt op de dividenduitkering op aandelen van beursgenoteerde ondernemingen. In 2016 leverde die belasting de schatkist 1.4 miljard euro. Ter vergelijking: de gasopbrengsten bedragen op dit moment zo'n kleine 2 miljard euro per jaar. Geen kattenpis dus. De vragen van de oppositie waren dan ook: waarom deze gift aan het grootbedrijf? Bij wie komt dat bedrag terecht? Wat levert het op? En hoe is dit in het regeerakkoord terecht gekomen? Het stond namelijk in geen van de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen.
Bron: https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/bewijs-wiebes-in-dividendmemo-rammelt-aan-alle-kanten

Mitchell van der Koelen
De Almeerse kandidaat-politicus van de VVD is gearresteerd voor het hacken van computers van tientallen vrouwen om op zoek te gaan naar naaktfoto's en video's. Eerder werd al bekend dat de VVD'er in februari 2018 is gearresteerd voor computervredebreuk. De Telegraaf schrijft nu dat Mitchell van der Koelen accounts van BN'ers zou hebben gehackt. Van der Koelen wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar onder meer tientallen naaktfoto's van vlogster Laura Ponticorvo naar buiten heeft gebracht, meldt de krant. Ook ex-hockeyinternational Fatima Moreiro de Melo werd slachtoffer van de hacks.
Bron: https://nos.nl/artikel/2227682-almeerse-vvd-politicus-gearresteerd-voor-hack-naaktfoto-s-bn-ers.html

Fons Hertog
De 70-jarige waarnemend burgemeester van Huizen in Noord-Holland stapt  op 16 februari 2018 per direct op omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag. Hertog raakte eerder in opspraak. In 2004 werd er porno aangetroffen op zijn computer toen hij burgemeester was van de gemeente Haarlemmermeer. Later werd hij daar nog eens op betrapt.
Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/oud-burgemeester-fons-hertog-stapt-weer-op

Halbe Zijlstra
Zou in 2006 een ontmoeting hebben gehad met de Russische president en grootheerser Vladimir Vladimirovitsj Poetin, in aanwezigheid van toenmalig Shell topman Jeroen van der Veer. In die ontmoeting zou Poetin hebben gesproken over het innemen van de Oekraïne, Kazachstan en de Baltische Staten. De ontmoeting blijkt helemaal nooit te hebben plaatsgevonden. Pijnlijk en een minister die liegt kan niet meer serieus worden genomen. Zijlstra exit: Dat was de dus 6e VVD minister of staatssecretaris onder Rutte die voortijdig moet vertrekken. Dit kan toch geen toeval zijn. Nee, de VVD trekt nou eenmaal dat soort mensen aan. Macht, geld en de rest kan de kolere krijgen.
Bron: https://nos.nl/artikel/2217005-gepimpte-buitenlandervaring-nekte-zijlstra.html

Stefan Huisman
Burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout dient ontslag in na 'grensoverschrijdend gedrag'. Huisman verklaart op de site dat hij eind december 2017 bij de personeelsborrel van de gemeente Oosterhout te veel alcohol had gedronken
https://www.bd.nl/hilvarenbeek/burgemeester-stefan-huisman-van-oosterhout-dient-ontslag-in-na-grensoverschrijdend-gedrag~a40dc837/

 oud-voorzitter van de VVD in Hoogeveen (naamloos)
De oud-voorzitter van de VVD in Hoogeveen is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. De vrouw maakte in haar functie als voorzitter van een ondernemersvereniging grif gebruik van de bankpas van de vereniging om privé-uitgaven te doen. Hoewel VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg zegt niet van de diefstal te hebben geweten en dat de vrouw geen VVD-lid meer is, staat ze wél op de kieslijst voor de VVD in Hoogeveen.
Bron: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/oud-voorzitter-vvd-hoogeveen-veroordeeld

Wybren van Haga
In Amsterdamse huizen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga wonen te veel huurders zonder ­vergunning. Om de verhuur te legaliseren, zegt de VVD'er huurcontracten op.
Bron: https://www.parool.nl/amsterdam/ook-vvd-kamerlid-over-de-schreef-met-verhuur-panden~a4545876/

Gert-Jaap van Ulzen
VVD heeft collectief last van het PVV syndoom: Het Leeuwardse VVD-bestuurslid Gert-Jaap van Ulzen moet aftreden nadat hij een aantal homofobische en racistische tweets de digitale wereld in slingerde na de demonstratie tegen Zwarte Piet op 2 december in Dokkum.
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bestuurslid-vvd-leeuwarden-stapt-op

Robin Linschoten  
Oud-staatssecretaris Robin Linschoten (VVD) wordt verdacht van belastingfraude. Hij zou opzettelijk onjuiste aangiften voor de omzetbelasting hebben gedaan. De voormalige VVD-politicus moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Het fraudebedrag zou rond de 100.000 euro liggen.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/oud-staatssecretaris-linschoten-vvd-voor-rechter-om-belastingfraude

Henk Kamp
Uit het strafdossier van het OM blijkt dat toenmalig minister Kamp van Defensie minstens veel privévoordeel van autohandelaar Pon heeft gekregen. Hij liet in 2006 zijn auto keuren bij Pon en kreeg twee gratis navigatie-cd’s. Maar Kamp, die nu minister van Economische Zaken is, is nooit door het OM gehoord als getuige, laat staan als verdachte. 
http://politiek.tpo.nl/2017/05/30/nieuwsuur-om-onderzocht-aanwijzingen-strafbaar-handelen-henk-kamp-vvd-omkoopschandaal/ 

Henry Keizer, Loek Hermans en Anne Wil Duthler
Partijvoorzitter Henry Keizer van de VVD werd in 2012 voor een schijntje eigenaar van een zeer succesvol miljoenenbedrijf. Hij kocht ver onder de marktwaarde alle aandelen van een vereniging waarbij Keizer zelf bestuursadviseur is. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Henry Keizer verschafte met drie zakenpartners voor 30 duizend euro het miljoenenbedrijf De Facultatieve, een uitvaartorganisatie die destijds minstens 31,5 miljoen euro waard was. Hij werd directeur-grootaandeelhouder en in een klap multimiljonair. Bij de omstreden deal van VVD-voorzitter Henry Keizer speelden nog twee VVD'ers een rol: oud-minister Loek Hermans (hebben we die niet eerder gezien bij foute deals?) en senator Anne Wil Duthler. Beiden waren commissaris bij De Facultatieve, het uitvaartbedrijf dat Keizer in 2012 voor een schijntje zou hebben gekocht. Hermans was daarnaast ook als lid van de ledenraad betrokken.
https://www.ftm.nl/artikelen/de-rucksichtslose-zelfverrijking-van-een-politiek-zwaargewicht

Matthieu van Sint Truiden
zou volgens het OM geprobeerd hebben geld verborgen te houden voor de Belastingdienst en ex-vrouw, met wie hij in vechtscheiding ligt.
Bron: http://www.joop.nl/nieuws/om-eist-15-maanden-cel-frauderende-vvder

Huib van Vliet
Het onlangs opgestapt VVD-Statenlid in de provincie Flevoland Huib van Vliet wordt verdacht van verduistering van 110.000 euro uit een erfenis. Tegen hem is vrijdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist in de rechtbank in Zutphen.  
Bron: http://www.nu.nl/politiek/4458411/ex-statenlid-vvd-verdacht-van-verduistering.html 

Ybeltje Berckmoes-Duindam
Eigenlijk is de VVD een heel milieuvriendelijke partij. Ze recyclen bijna alle PVV plannen.
VVD-Tweede Kamerlid Berckmoes vindt dat de grenzen "goed moeten worden afgeschermd" tegen jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika. Tegenover BNR-Nieuwsradio zei ze dat in West-Europa een soort 'Eurabia' dreigt te ontstaan, een vermenging van culturen.
Bron: http://nos.nl/artikel/2157348-vvd-kamerlid-grens-dicht-voor-jonge-mannen-uit-midden-oosten.html

Ard van der Steur
(het wordt een echte draaideur crimineel)
Met twee afgetreden bewindspersonen, een opgestapte Kamervoorzitter en twee onderzoeksrapporten van de commissie-Oosting, leek de bonnetjesaffaire over de Teevendeal definitief beëindigd. Maar nu blijkt dat de opvolger van Ivo Opstelten, minister Ard van der Steur, belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.
Bron: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2154524-ard-van-der-steur-loog-tegen-kamer-over-bonnetjesaffaire.html

Neelie Kroes 
Neelie Kroes is gedurende haar termijn als Eurocommissaris van mededinging in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. Ze heeft die functie nooit gemeld bij de Europese Commissie, valt te lezen op de site van het Financieele Dagblad. Kroes staat genoemd als bestuurder ('director') van Mint Holdings Ltd., een bedrijf dat in 2000 is gevestigd op de Bahama’s.
Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/juridisch/10311189/kroes-schond-gedragsregels-eu

Sander Dekker 
Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) volgt het voorbeeld van Polen, Hongarije en Rusland en geeft maar liefst 3 VVD'ers een hoge functie bij de Nederlandse Publieke Omroep. De Amsterdamse voormalig wethouder Eric van der Burg is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep NTR. Oud-wethouder van Den Haag Bruno Bruins is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Clemens Cornielje werd in 2015 lid van de benoemingsadviescommissie van de NPO.
Bron: http://nos.nl/artikel/2085139-parlement-bezorgd-over-benoeming-vvd-ers-bij-publieke-omroep.html


Ard van der Steur
(alweer!)
Van der Steur krijgt kritiek vanwege de manier waarop hij omgegaan is met forensisch expert Georg Maat. Maat werd door hem beschuldigd van het openbaar maken van informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp. De minister noemde dat onmiddellijk "buitengewoon ongepast en smakeloos". Later bleek dat de hoogleraar geen fouten had gemaakt. Hij eiste excuses. Een rapport stelde hem in het gelijk. Het rapport werd aan de Tweede Kamer gestuurd, maar de tekst was vrijwel volledig weg gelakt. De minister heeft maanden met het maken van excuses gewacht.
Bron: http://nos.nl/artikel/2081676-krediet-van-der-steur-bij-oppositie-bijna-op.html

Rolf Zincken
VVD-raadslid Rolf Zincken uit Weert is door zijn fractie op non-actief gezet, nu er een onderzoek is ingesteld naar mishandeling. Zincken heeft een ondernemer tegen de grond gewerkt en geslagen totdat deze buitenwesten was. Ook een voorbijganger, die de twee vechtersbazen juist uit elkaar wilde halen werd door Zincken mishandeld. De VVD Weert beraadt zich op stappen. Royeren kunnen ze hem niet. Dat kan alleen het hoofdbestuur en die is op vakantie. Naar een golfresort, of zo.
http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/35299_vvder_verdacht_van_ernstige_mishandeling/

Anouchka van Miltenburg 
(hebben we die al niet eerder gezien?)
Haar eigen VVD trekt de handen af van de blunderende voorzitter dus zit er niets anders op dan af te treden. De brief die ze in de shredder gooide om haar eigen partijgenoten Opstelten en Teeven te beschermen deed haar de das om. Het is afgelopen. Saillant detail: De PVV gaf destijds zijn stem aan Van Miltenburg omdat de tweede kandidaat, Khadija Arib van de PvdA van Marokkaanse afkomst is. De PVV wilde geen Marokkaan als voorzitter. Maar nu Van Miltenburg aftreedt klimt Arib als vice voorzitter toch op de voorzittersstoel.

Bron: http://nos.nl/artikel/2074736-van-miltenburg-geregeld-onder-vuur-als-kamervoorzitter.html

Anouschka van Miltenburg, Fred Teeven, Mark Rutte, Ivo Opstelten, Ben Swagerman, Gerard Roes, Pieter Cloo, Ard van der Steur, Klaas Dijkhoff
Een typisch gevalletje van 'al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel'. De deal met Fred Teeven en crimineel Cees H(outman) werd door een klokkenluider bekendgemaakt aan de totaal incapabele Kamervoorzitter (daar hebben we haar weer) Anouschka van Miltenburg (van de VVD, dus), die een brief van een klokkenluider de shredder liet verdwijnen om haar partijgenoten Ivo Opstelten en Fred Teeven te beschermen. Het bonnetje om de deal te bewijzen was er zogenaamd niet. Van der Steur en Dijkhof wisten wel degelijk dat het bonnetje er was maar zwegen, evenals Van Miltenburg. Rutte had de regie maar zweeg eveneens. Het televisieprogramma Nieuwsuur vond het bonnetje toch en Opstelten en Teeven moesten aftreden. Toenmalig officier van Justitie Ben Swagerman keurde de deal tussen Teeven en H(outman) goed. Swagerman is nu lid van de Eerste Kamer voor de VVD.
Bron: http://nos.nl/artikel/2074057-commissie-oosting-teeven-deal-deugde-niet.html

Marco Goedknegt
VVD-wethouder Marco Goedknegt uit de Zuid-Hollandse Albrandswaard is minder gaan werken, maar krijgt toch hetzelfde salaris. Dat doet hij doordat hij voor een deel aanspraak maakt op wachtgeld. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor de overgang naar een nieuwe functie, als overbrugging. Dat gaat in dit geval niet op, maar de VVD’er incasseert uit dat potje toch iedere maand zo’n 900 euro bruto extra.
Bron: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/34991_zakken_vullen_met_de_vvd/

Loek Hermans
Hermans was voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita. Thuiszorgorganisatie Meavita ging in 2009, twee jaar nadat het was ontstaan uit een fusie, failliet. Volgens de rechters van de ondernemingskamer heeft Hermans andere commissarissen ten onrechte niet volledig geïnformeerd over de problemen bij het bedrijf en het functioneren van de bestuursvoorzitter.
Bron: http://nos.nl/artikel/2066687-hermans-vvd-stopt-als-senator-na-uitspraak-rechter.html

Twan Beurskerns
Streek miljoenen op na de verkoop van een terrein aan Rockwool, een grote producent van isolatiemateriaal en de grootste werkgever in de omgeving van Roermond. Wat is er toch mis met die stad dat er zoveel corruptie heerst?
http://regio.tpo.nl/2015/10/14/weer-limburgse-vvder-in-opspraak-vanwege-vastgoedproject/


Hans van Baalen
In de week waarin de Duitse autofabrikant Volkswagen onder vuur ligt vanwege gerommel met software in zijn auto's waardoor die meer schadelijke stoffen uitstoten dan wettelijk toegestaan blijkt dat Europarlementariërs worden ingepakt door de industrie. Opmerkelijk, want diezelfde Europarlementariërs moeten de regels controleren die toezien op diezelfde industrie. Zo heeft VVD'er Hans van Baalen een bijbaantje bij Mercedes, het geplaagde Volkswagen en de autovereniging RAI. Een journalist onthult de nevenfuncties van Van Baalen op zijn websites, die daarna angstvallig deze functies opzegt. Tenminste, daar gaan we vanuit.
http://nos.nl/artikel/2060450-europarlementarier-van-baalen-stapt-uit-auto-industrie.html

Anouchka van Miltenburg
Mooie vrouw, maar super incompetent als Kamervoorzitter. Speelde een dubieuze rol in de benoeming van partijgenoot Guido van Woerkom tot nationale ombudsman en liet zich laatdunkend uit over het Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze heeft totaal geen regie en overzicht tijdens debatten en ziet Kamerleden aan voor Europarlementariërs. Haar nieuwste wapenfeit is het laten verbranden en vernietigen van brieven die burgers naar de Kamer hadden gestuurd. Niet vies van een beetje censuur dus.
Bron: http://nos.nl/artikel/2042415-kamervoorzitter-zit-fout-met-klokkenluidersbrieven.html

Peter de Braat
De Alkmaarse wethouder Peter de Baat (Financiën) is vanavond opgestapt na een plotseling tekort op de begroting van 2014 van ruim 14,3 miljoen euro. Dat meldt de regionale zender RTV NH.
Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/wethouder-alkmaar-stapt-op-na-miljoenentekort~a4004649/

René Leegte
Energiewoordvoerder namens de VVD in de Tweede Kamer. Probleem was alleen dat hij adviseur was bij een energiebedrijf dat werd gesubsidieerd vanuit de overheid gedurende zijn Kamerlidmaatschap.
Bron: http://nos.nl/artikel/2026613-vvd-hield-kwestie-leegte-niet-bewust-geheim.html

Johan Houwers
Eerst beroofde VVD'ers de belastingbetaler, daarna de Staatskas en nou elkaar. Gaat lekker, daar!
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/houwers-zit-de-problemen-die-heeft-gewoon-geld-nodig
 
Stephan Satijn
Venlose VVD-wethouder heeft in 2014 voor ruim 9200 euro aan taxiritten op kosten van de gemeente gemaakt. Het grootste deel van die ritten was binnen de gemeente.
Bron: www.volkskrant.nl/politiek/vvd-wethouder-declareerde-9200-euro-aan-taxikosten~a3901963

Bram Dirkx
Gemeenteraadslid in het Limburgse Venray, zou in zijn tijd als landelijk voorzitter van de JOVD gerommeld hebben met declaraties
Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/23787737/__Weer_VVD_er_onder_vuur__.html

Ivo Opstelten en Fred Teeven
Beiden kregen een bonnetje niet gevonden over een deal die Teeven had gemaakt met crimineel Kees H(outman). Opstelten kende eerst het bedrag niet, zei daarna dat het bonnetje er niet was en toen het bonnetje er wel bleek te zijn bleef Opstelten ontkennen.
Bron: http://nos.nl/artikel/2023936-teeven-besloot-zelf-op-te-stappen.html

Rob Bats en Piet Ploeg
Justitie ziet in februari 2015 oud-wethouder van Stichtse Vecht Piet Ploeg en oud-burgemeester Rob Bats ook als verdachten in een corruptieschandaal
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/10/om-verdenkt-meer-vvders-van-corruptie/

Kathalijne de Kruif
Ex-fractievoorzitter zit in de cel op verdenking van hennepteelt en witwassenOok bleek dat de VVD-politica informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester had gelekt aan een partijgenoot.
Bron: http://nos.nl/artikel/2023892-gemeenteraadslid-de-kruif-neemt-ontslag.html

Mark Verheijen
Kocht met belastinggeld dure etentjes en maakte privé ritten met zijn chauffeur die ook weer van belastinggeld werd betaald. Een flesje wijn van 127 euro (!) deed hem de das om. Een dergelijk kostbaar drankje is in VVD kringen niet ongewoon, maar de belastingbetaler hoeft deze niet te vergoeden. Ooit kroonprins van de VVD en gedoemd Rutte op te volgen als partijleider.
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/11/vvder-verheijen-declareerde-ten-onrechte-duizenden-euros/


Ricardo Offermans
(Oud-burgemeester Meerssen)
Ricardo Offermans, burgemeester van Meerssen, was de gedoodverfde nieuwe burgemeester van Roermond, totdat een telefoontap in 2012 duidelijk maakte dat Jos van Rey vertrouwelijke informatie over de sollicitatie aan hem doorgaf. Dat justitie dit ambtsmisdrijf ontdekte was bijvangst van een veel groter onderzoek naar Van Rey wegens corruptie. Offermans trad af als burgemeester van Meerssen en als voorzitter van de VVD in Limburg. 

Jos van Rey

In oktober 2011 onthulde Dagblad De Limburger dat Jos van Rey als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling wekte door zaken te doen met zijn goede vriend, projectontwikkelaar Piet van Pol. In 2012 oordeelde een onderzoekscommissie dat Jos van Rey die schijn van belangenverstrengeling inderdaad had gewekt, onder andere omdat hij een aandeel had gekocht in een vastgoedfonds waar hij als wethouder invloed op had. Hij mocht blijven. In oktober doorzocht de rijksrecherche zijn woning. Van Rey werd (en wordt) verdacht van corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie aan Ricardo Offermans (zie daar). Van Rey trad af als wethouder en senator. Van Rey blijft welkom bij de VVD-fractie in Roermond.

Bron: http://nos.nl/artikel/537508-om-ambtelijke-corruptie-offermanns.html

Frans Weekers

Frans Weekers overleefde vlak voor Kerst in 2012 een debat over zijn banden als staatssecretaris van Financiën met Jos van Rey, zijn politieke leermeester. Van Rey en Van Pol hadden een reclamezuil met een verkiezingsposter van Weekers gefinancierd. De connectie ligt gevoelig, omdat Weekers als staatssecretaris, tegen ambtelijke adviezen in, ervoor koos om een belastingkantoor van Venlo te verplaatsen naar Roermond, de stad van Van Rey. Bovendien had Van Rey zich schriftelijk tot staatssecretaris Weekers gewend met het verzoek om advies over belastingkwesties, waarna Van Rey binnen anderhalve week terecht kon voor een gesprek met een hoge ambtenaar. De kwestie werd nog pijnlijker voor Weekers toen bleek dat de Belastingdienst al in maart 2012 aangifte had gedaan tegen Van Rey. Overigens zou Jos van Rey ook een billboard hebben gefinancierd met daarop de beeltenis van VVD’er Frans Weekers (Staatssecretaris van Financiën).

Bron: http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/11/frans-weekers-heeft-de-hoogste-reclamezuil-maar-weet-niet-wie-dat-betaalt/
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/23/staatssecretaris-weekers-wist-wel-van-steun-van-rey-erkent-fouten/

Ton Hooijmaijers 

Ton Hooijmaijers was als gedeputeerde in Noord-Holland verantwoordelijk voor het Landsbanki-debacle en het Wieringerrandmeer. Hij lag ook onder vuur vanwege riante declaraties: duizenden euro's voor een zakenreis in China, dineren met een ambtenaar in het Okura voor 295 euro. Zijn afscheidsfeest in de Hermitage kostte in 2009 tienduizend euro. Na zijn aftreden kwamen beschuldigingen over corruptie naar boven. In 2010 deed de FIOD invallen bij Hooijmaijers in het kader van een onderzoek naar ambtelijke corruptie bij grondtransacties. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Zou in 2007 voor 7.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen van Fortis Nederland!
Bron: http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/10/fortis-kocht-vvder-hooijmaijers-om-voor-7000-euro

Gerrit Zalm, Robin Linschoten en Frank de Grave
De ondergang van de DSB bank zou te wijten zijn aan hen
Bron: http://www.vn.nl/Archief/Economie/Artikel-Economie/Gerrit-kan-niet-zeggen-ik-wist-van-niks.htm

Wilma Ververs (burgemeester Schiedam)
In 2011 moest Wilma Verver opstappen als burgemeester van Schiedam, onder meer wegens machtsmisbruik en nepotisme. Zo had ze het taxibedrijf van haar zoon ingehuurd. Ze sleurde in haar val het hele college mee, omdat de wethouders onvoldoende hadden gedaan om Verver te corrigeren.
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/2878252/2011/08/31/Hier-is-nieuw-leiderschap-nodig.dhtml

Frank van Dalen (gemeenteraadslid)
beschuldigd van het illegaal runnen van een hotel in 2009. Directeur van vastgoedmaatschapij Appartementen Bouw Rapenburg die het complex in 2008 aankocht.
Bron: http://www.at5.nl/artikelen/71857/vvd-er-frank-van-dalen-treedt-af
>>> http://www.at5.nl/artikelen/71724/frank-van-dalen-betrapt-op-leugens

René Waas (raadslid gemeente Heumen)
In augustus 2012 werd raadslid René Waas uit Heumen veroordeeld tot honderdtwintig uur werkstraf en tienduizend euro boete. Waas had met zijn bedrijf valsheid in geschrifte gepleegd in rapporten over asbestvervuiling. Van VVD-fractievoorzitter Harry Smeets hoefde hij niet op te stappen: 'Iedereen maakt wel eens een misstap in zijn leven.' Later trad Waas toch af.
Bron: http://www.gelderlander.nl/regio/rijk-van-nijmegen/veroordeling-raadslid-vvd-geen-gevolgen-1.3460015

Christiaan Baljé (wethouder)
beschuldigd van corruptie in 2004 inzake subsidie aan Italiaans restaurant voor aanschaf gondels in ruil voor campagnegelden.
Bron:  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3449222/2013/05/29/Delft-geeft-ex-raadslid-4-ton-compensatie.dhtml

Loek Hermans:(fractievoorzitter 1e kamer en voormalig voorzitter Raad van Toezicht)
beschuldigd van wanbeleid inzake het faillissement van thuiszorgconcern Meavita in 2009. Eerder lag Loek Hermans al onder vuur vanwege zijn rol als voorzitter van de Rad van Toezicht inzake het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talloze bijbaantjes.
Bron: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45041/loek_hermans_onder_vuur_door_meavita_

Nurten Albayrak (directeur COA)
Voerde een waar schrikbewind bij het COA, verspilde gemeenschapsgeld en verstrekte verkeerde gegevens over haar werkelijke inkomen. Een salaris dat vanaf 2004 met 190% zou zijn gestegen van 100.000 naar 273.526 in 2009.
Bron: http://nos.nl/artikel/2158236-werkstraf-voor-ontslagen-coa-directeur-albayrak.html

Berthold Ziengs (Oud provinciaal statenlid uit Assen)
Belastingfraude en witwaspraktijken. Eigenaar van zonnepanelenbedrijf Tecumseh. Onderzoek van het FIOD wees uit dat hij tussen 2006-2011 facturen zou hebben vervalst en zodoende de belastingdienst voor ruim 660.000 euro hebben opgelicht.
Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-carriere/nieuws/bijna-2-jaar-cel-voor-frauderend-ex-statenlid.9109959.lynkx


Vincent Zwijnenberg

Vincent Zwijnenberg kreeg naar verluidt als wethouder van Roermond in 2012 ook geheime informatie van Jos van Rey over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond. Zwijnenberg is verhoord door de rijksrecherche, maar is geen verdachte.

Peter van Haagen
Peter van Haagen legde in 2012 als wethouder in Pijnacker-Nootdorp zijn portefeuille 'integrale veiligheid' neer toen bekend werd dat hij een buitenechtelijke relatie had met de plaatsvervangend bureauchef van de politie in zijn gemeente. Als locoburgemeester was hij haar politieke baas.

Stan Klijnhout
In juni van 2012 bleek dat oud-wethouder Stan Klijnhout van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vanaf 2006 te veel wachtgeld had ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders deed aangifte en Klijnhout is veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur.

Henry Meijdam
Henry Meijdam trad in 2012 af als commissaris namens Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation. De Commissie Operatie Schoon Schip, die onderzoek deed naar de praktijken van Ton Hooijmaijers, had Meijdam omschreven als een kameleontische bestuurder met vele petten op, die de schijn van belangenverstrengeling wekte. Meijdam trad eerder in 2005 af als burgemeester van Zaandam, toen er ophef ontstond over zijn relatie met de gemeentesecretaris.

Ton van der Schans
Ton van der Schans, penningmeester van de VVD in Den Helder, stal achttienduizend euro uit de kas. Hij betaalde het geld terug, maar werd in 2012 veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Van der Schans pleegde kort daarop zelfmoord.

Job Klaasen
Job Klaasen moest in 2011 opstappen als gedeputeerde in Overijssel toen bleek dat de twee hbo-opleidingen op zijn cv in werkelijkheid bedrijfscursussen waren. Hij was al jaren gedeputeerde, maar viel pas door de mand door een nieuwe integriteitstoets waarbij ook diploma's tegen het licht werden gehouden.

Frank van Dalen
Frank van Dalen trad in 2011 af als raadslid in Amsterdam. Hij werd ervan beschuldigd tegen allerlei regels in een hotel te runnen. Na onderzoek concludeerde de Amsterdamse Ombudsman in 2012 dat het stadsdeel Centrum de brandveiligheid terecht gehandhaafd had, maar inzake een hotelvergunning 'een onbegrijpelijk standpunt' had ingenomen.

Kees Francis
Kees Francis, fractievoorzitter in Harenkarspel, hackte de e-mailbox van Harry de Ruiter, fractievoorzitter van AB '89. Toen hij tegen de lamp liep, bood hij De Ruiter geld en politieke concessies aan. Francis moest opstappen.

Frits Huffnagel
In 2005 trad Frits Huffnagel af als wethouder in Amsterdam omdat hij zijn maandelijkse onkostenvergoeding niet had aangegeven bij de Belastingdienst. In 2011 brak een nieuwe rel uit, toen bleek dat hij als wethouder van Den Haag op kosten van de gemeente shows in Las Vegas had bezocht.

Jos Wolterink
Jos Wolterink stapte in 2010 op als wethouder in Oost Gelre omdat er ophef ontstond over zijn nevenfunctie als voorzitter en accountant van de Stichting Jemig de Pemig Mozes Kriebel, die twee coffeeshops in Almelo exploiteert.

Bas Verkerk
Bas Verkerk kwam in 2009 als burgemeester van Delft onder vuur te liggen omdat hij maar liefst negenenzeventig bijbanen had. Later bracht hij dat terug. In 2010 ontstond nieuwe ophef omdat de gemeente Den Haag, waar hij voorheen wethouder was, zijn Delftse burgemeesterssalaris aanvulde tot Haags wethoudersniveau.

Stefan Huiman
Begin 2009 moest Stefan Hulman aftreden als burgemeester van Den Helder. Hulman kreeg een extra uitkering van 3200 euro per maand omdat hij dubbele woonlasten had, maar gaf geen volledige openheid van zaken.

Arend Jan Boekestijn
Arend Jan Boekestijn is de naamgever van het zogenaamde 'Boekestijntje': als politicus er iets doms uitflappen. Eerst zei hij, terwijl er een microfoon openstond, dat Mark Rutte 'geen ideeën' had, vervolgens twitterde hij dat Chinezen 'spleetogen' zijn en daarna klapte hij uit de school over een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix. Dat werd hem in 2009 fataal.

Patricia Remak
Oud-Kamerlid Patricia Remak werd in 2008 wegens fraude veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en tweehonderdveertig uur dienstverlening. Remak ontving als oud-Kamerlid wachtgeld, maar had niet opgegeven dat ze ook inkomsten had als Statenlid en medewerker van de Belastingdienst. In totaal ontving ze meer dan een ton ten onrechte.

Gerard Huijpen
Gerard Huijpen moest in 2008 aftreden als wethouder van Halderberge nadat hij bij een opstootje politieagenten had uitgescholden ('klerelijers', 'kankerlijers' en 'maffiapraktijken'). Later dreigde hij nog iemand neer te steken als ze zijn familie iets zouden aandoen.

Sjoerd Swane
In 2007 stapte Sjoerd Swane op als voorzitter van de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Utrecht. Na een inval van de FIOD bleek dat Swane een harde schijf van een van zijn computers in de Vecht had gegooid. Hij had, net als Neelie Kroes, warme zakelijke banden met zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die wegens fraude tot vier jaar cel werd veroordeeld. Swane werd in 2011 tot twee jaar cel veroordeeld wegens corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Swane is sindsdien voortvluchtig.

Ayaan Hirsi Ali
In 2006 kwam Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in opspraak omdat ze bij haar asielaanvraag gelogen zou hebben over haar echte naam. Minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie Rita Verdonk wilde haar daarom het Nederlanderschap ontnemen. Verdonk trad uiteindelijk af.

Annemarie Jorritsma
Annemarie Jorritsma overleefde in 2007 een motie van wantrouwen als burgemeester van Almere. Ze had zonder vergunning een waterpomp in haar tuin laten installeren - pijnlijk omdat zij als burgemeester verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels. Na lang tegenspartelen verwijderde ze de pomp in 2008.

Jan van Buuren
Jan van Buuren trad in 2006 af als wethouder van Drimmelen nadat hij was betrapt met drank achter het stuur.

René van Driessen
Gedeputeerde in Gelderland René van Diessen moest in 2006 25.000 euro aan te veel ontvangen wachtgeld uit zijn periode als wethouder in Tilburg terugbetalen. Van Diessen was daar in 2001 afgetreden. Hij had in Tilburg zwaar onder vuur gelegen wegens belangenverstrengeling bij de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij.

Arie Monteny
Raadslid Arie Monteny veroorzaakte in 2005 in Brielle een rel door als lid van de commissie grondgebied te pleiten tegen een verbod op caravanstalling op boerengrond, terwijl hij zelf met de gemeente overhoop lag over een illegale caravanstalling in zijn eigen loods. Hij trad af, verloor een procedure bij de Raad van State en moest zijn loods ontruimen.

Christiaan Baljé
Tijdens een etentje in 2004 in het Italiaanse restaurant van Salvator Daga zou de Delftse wethouder Christiaan Baljé aan de restauranteigenaar subsidie hebben toegezegd om gondels door de grachten te laten varen. Baljé sprak ook met Bas Verkerk, de latere burgemeester van Delft. De gesprekken werden opgenomen op beveiligingscamera's. Daga liet de gesprekken een jaar later zien aan een aantal raadsleden, onder wie Martin Stoelinga, die als klokkenluider Baljé van corruptie beschuldigde.

Enric Hessing
Enric Hessing werd na zijn Kamerlidmaatschap waarnemend burgemeester in Rijnwoude. Hij moest in 2005 aftreden toen bleek dat hij enkele duizenden euro's te veel had gedeclareerd. De gemeente deed aangifte, maar het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de zaak later omdat er te weinig bewijs was voor valsheid in geschrifte.

Alexander Sakkers
Alexander Sakkers kwam als burgemeester van Eindhoven in 2005 onder vuur te liggen omdat hij te vaak van zijn dienstauto gebruikmaakte. Ook was hij commissaris bij een beveiligingsbedrijf dat zaken deed met de gemeente Eindhoven en hield hij een reis met een paar ondernemers aanvankelijk onder de pet.

Jos Rietbergen
In 2005 trad Jos Rietbergen af als wethouder van Geldermalsen na geruchten over problemen met vergunningen voor kantoorruimte onder zijn huis en over gerommel met grondverkoop. De gemeenteraad concludeerde na een onderzoek dat de schijn van belangenverstrengeling was gewekt.

Ton de Swart
Ton de Swart trad in 2005 af als wethouder in Schiedam na een accountantsonderzoek naar zijn nevenfuncties en belangen in de vastgoedsector.

Jan Rijpstra
Jan Rijpstra kwam in 2005 in opspraak toen bleek dat hij, na zijn benoeming tot burgemeester van Tynaarlo, nog een paar maanden lang ook Kamerlid wilde blijven om zijn wachtgeldregeling tot zijn vijfenzestigste veilig te stellen.

Tjeerd de Vries
De Goirlese wethouder Tjeerd de Vries moest in 2004 aftreden omdat hij in strijd met de regels een aantal gebouwen had neergezet op zijn eigen terrein.

Frans Stoffels
In 2004 ontstond ophef in Drimmelen toen bleek dat wethouder Frans Stoffels ook commissaris was bij een bouwbedrijf dat actief was in de gemeente. Stoffels bleef - uniek voor Drimmelen - zitten. In 2012 was de oud-wethouder weer flink in het nieuws vanwege een rel rond miljoenentekorten bij de Biesbosch Marina Drimmelen, waar hij als commissaris en wethouder bij betrokken was geweest.

Jan Kamminga
Commissaris van de koningin in Gelderland Jan Kamminga dwong in 2001 PvdA-gedeputeerde Wim Scheerder (zie daar) tot aftreden in een corruptiezaak. Hij zei dat de minister Scheerder anders weg zou sturen. Dit bleek een leugen te zijn, zoals drie getuigen onder ede wilden verklaren. In een civiele procedure die Scheerder later aanspande, stelde de rechtbank vast dat Kamminga 'een onjuiste en onware mededeling had gedaan'. De Gelderse Staten namen daarover unaniem een motie van treurnis aan. Het OM besloot Kamminga in 2009 wegens gebrek aan bewijs niet te vervolgen. Tijdens de procedures van Scheerder kwam naar voren dat Kamminga al eerder in de fout was gegaan, bij de inrichting van zijn werkkamer in 2001. Ahrend had de Europese aanbesteding gewonnen, maar de opdracht van vijftigduizend euro ging naar een Gronings bedrijf dat ook Kamminga's woonhuis had ingericht.

Harry Groen
Harry Groen moest in 2000 opstappen als wethouder in Amsterdam na ophef over het declareren van reizen naar Mallorca en de Antillen. Later stapte Groen ook op als president-commissaris bij Omniworld in Almere en als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie vanwege een nieuw declaratieschandaal.

Hans van Baalen
Hans van Baalen werd in 1998 niet geïnstalleerd als Kamerlid na onthullingen over zijn vermeende sympathie in zijn jonge jaren voor de ultrarechtse Joop Glimmerveen. Hij kwam later alsnog in de Kamer en daarna in het Europees Parlement. (Waar hij zich overigens als een van de zeer weinige VVD'ers openlijk uitsprak tegen het Polenmeldpunt van de PVV.)

Frits Bolkestein
Frits Bolkestein kwam in 1996 in opspraak door de 'Beste Els'-affaire, waarbij hij als commissaris van medicijnfabrikant MSD een briefje schreef aan zijn oude studievriendin Els Borst of zij als minister van Volksgezondheid niet iets kon betekenen voor het bedrijf.

Piet Neus
Piet Neus trad in 1993 af als wethouder in Maastricht na het uitbreken van een corruptieschandaal rond Wegenbouw-bedrijf Baars. Hij werd in 1994 veroordeeld tot een maand voorwaardelijk en tienduizend gulden boete wegens het aannemen van een gift.

Gé Craenen
Gé Craenen moest na het corruptieschandaal rond Baars aftreden als wethouder in Echt. Hij werd in 1992 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk wegens corruptie. Craenen werd ook in hoger beroep schuldig bevonden.

Albert-Jan Evenhuis
Staatssecretaris Albert-Jan Evenhuis loog in 1989 in de Kamer dat een subsidie van twee ton voor zijn zwager was bestemd. Toen bleek dat hij zelf ook profiteerde, kon hij vertrekken. Evenhuis werd in 1999 veroordeeld tot een boete van vijftigduizend gulden wegens belastingfraude.

Max Jellema
Max Jellema moest in 1992 opstappen als gedeputeerde in Brabant omdat hij inkomsten uit een nevenfunctie niet correct had opgegeven.

Cees Berkhouwer
Cees Berkhouwer was als Europarlementariër opvallend populair in Nederland, maar kwam in 1983 in de problemen toen hij een dure fles wijn had meegenomen van een receptie. Hoewel hij zelf verklaarde dat het een misverstand was, kwam hij niet meer op de lijst.

Charl Schwietert
Charl Schwietert kon in 1982 vrijwel direct na zijn aantreden weer opstappen als staatssecretaris van Defensie omdat hij gelogen had dat hij een doctorandustitel had en dat hij als dienstplichtige luitenant was geweest.


  De verantwoording van bovenstaande lijst vindt u hier

Deze lijst is tot stand gekomen door het zorgvuldig inventariseren van openbare bronnen. Er is onder andere gebruikgemaakt van de jaarlijkse wethoudersoverzichten die Henk Bouwmans opstelt, aanvankelijk voor 'Binnenlands Bestuur', later voor 'VNG Magazine', en van 'De vriendenrepubliek' van Joep Dohmen.
We sluiten niet uit dat deze lijst aanvulling behoeft. Nieuwe gevallen en nieuwe informatie kunt u melden op het e-mailadres affaires@vn.nl.

Met dank aan Klaas Postma, Paul Arlman, Michel van Hulten, Muel Kaptein, Alex Kortekaas, Karin Lasthuizen, Leo Huberts, Nico Baakman en Willeke Slingerland.

In november 2010 trad wethouder Ko Hooijmans af in Maasdriel omdat hij jarenlang neveninkomsten uit wachtgeld verzwegen had. In 2003 was hij ook al in opspraak gekomen omdat hij in strijd met de regels een huis had laten bouwen. Bovendien mochten familieleden in strijd met het bestemmingsplan hun compostbedrijf uitbreiden.
8 opmerkingen:

 1. De VVD niet weg maar de partij als zodanig voor goed teniet doen. Stem op de beste mensen van Nederland om Nederland te regeren. Laat talent met elkaar samenwerken , en laat individuelen tegenstrijdig zijn en niet nodeloos groeperingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen is een VVD'er , een PvdA'er, een socialist, een democraat, een D66'er of zelfs een PPV'er het is kolder om te zeggen dat u een speciale stempel heeft op uw hoofd.

   Verwijderen
  2. Kies de beste man of vrouw in Nederland om die speciale ministers post te vervullen. Dat verdient Nederland !! Maar niet kiezen uit een gekozen zak met zakkenwassers, of wasserinnen !!

   Verwijderen
  3. En wat gaat men nu werkelijk nu doen?? One liners verzinnen, om de beste partij van het land te laten regeren. Die krankzinnigheid gaan wij weer bewandelen!!

   Verwijderen
  4. In die maas van regels gaan wij het anders doen , en beter? Ik denk het niet !! De koppen bij elkaar en aan werken. De beste partij in Nederland bestaat gewoon weg niet !! De beste mannen en vrouwen , zou die kunnen bestaan?? U weet dat heel goed. Maar toch, men wil gewoon karig regeren, met wat men hebt!! Dat rechters gewoon het harnas opgejaagd worden !! Heerlijk is dat !!

   Verwijderen
  5. Dus voor elke ministers post kiest u een man of een vrouw, een individueel, een sterk persoonlijkheid, een CV waar men men u tegen zegt!! Een vooral hartelijk en toch sterk mens,één die voor de burger is.Een die totaal niet naar zijn of haar salaris kijkt. U mag zelfs mensen uit het buitenland huren als het ware!! Een maal gekozen mag hij of zij zijn eigen team samenstellen.

   Verwijderen
  6. De oppositie is het volk en de eerste Kamer, in de tweede Kamer zit nu dus alleen maar mensen die hun werk doen, en is een post totaal vooraan en niet achteraan!

   Verwijderen
  7. Geen onderscheid meer, geen redetwist met onbenullige redeneringen. Geen discriminatie meer. Geen mond niet meer dichtsnoeren. U heeft alle recht om alles te zeggen. U bent geen partij meer.

   Verwijderen