Pagina's

dinsdag 24 maart 2015

De soep van VVD'er Malik AzmaniWat begin deze week nog een potentiële atoombom van ongekende kracht onder het Kabinet leek te zijn is nog geen 48 uur later alweer afgezwakt tot een klein proefballonnetje. Hel en verdoemenis werd over het Kabinet uitgesproken toen VVD er Malik Azmani (zo, dan kennen we die ook weer) het plan lanceerde dat de EU haar grenzen moest sluiten voor vluchtelingen. Die moesten maar in de regio zelf worden opgevangen. Er kwamen immers teveel vluchtelingen om door verdrinking of zelfs uithongering tijdens hun tocht over de Middellandse Zee. Azmani riep het Kabinet op in Europa te gaan bepleiten voor het sluiten van de Europese buitengrenzen. Alle vluchtelingen moesten worden buiten gehouden en zo nodig teruggestuurd naar hun eigen land. We willen ze hier niet. Het NOS Journaal opende ermee op zondagavond en maandagochtend namen alle media het integraal over. Zou dit dan het einde zijn van het Kabinet? Zouden we dan eindelijk weer naar de stembus kunnen, om Geert Wilders in het zadel te helpen? Zou die verfoeilijke PvdA dan voorgoed zijn uitgeschakeld? Dit plan was immers tegen het zere been van de sociaaldemocraten. Zowel Diederik Samsom als PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuijken reageerden furieus: onacceptabel. Doen we niet. Willen we niet.

Mensenrechtenorganisaties en dito advocaten rolden over elkaar heen om te roepen dat het allemaal niet kan. De PvdA kreeg dus bijval eerder dan kritiek. Bijna alle politieke partijen in de Tweede Kamer steunden de PvdA eveneens; CDA, D66, SP, SGP en de rest keerden zich tegen het plan. Het VVD-plan kreeg in de Tweede Kamer alleen steun van (ex-)PVV’ers. De rest zag helemaal niets in het plan. Zelfs minister president Mark Rutte (toch ook van de VVD) vond het plan ‘interessant, maar niet meer dan dat’. Dat is Haags politiek jargon voor het wordt afgeschoten. We smijten het in de prullenmand en vergeten dat het ooit heeft bestaan. Azmani verweerde zich door te roepen dat iedereen weliswaar tegen het plan kan zijn. Maar iemand komt met een initiatief. Een tegenvoorstel. Een plan van aanpak. Nou, meneer Azmani. Laat de schrijver van dit stukje dan een poging wagen:

Eigenlijk is het heel simpel: die miljoenen vluchtelingen waarvan er jaarlijks tienduizenden de Middellandse Zee oversteken doen dat niet zomaar. Ze doen dat omdat ze op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. Ze steken de Middellandse Zee over omdat er eigenlijk maar één alternatief is: gedood worden door bommen en granaten. Bommen en granaten die overigens – hoe ironisch – veelal in Europa worden gemaakt. Ook in Nederland. Deze mensen willen helemaal niet vluchten naar Europa. Ze willen eigenlijk in hun eigen land blijven. Vluchtelingen willen namelijk eigenlijk gewoon in hun eigen land blijven. Daar waar ze de taal spreken, tradities kennen en vrienden en familie hebben. Deze mensen hebben totaal geen intentie om baantjes in te pikken van Europeanen. Alles wat ze doen is vluchten voor oorlogsgeweld. Vluchten voor soldaten die hen willen vermoorden alleen maar omdat de ze Koran niet goed genoeg uit hun hoofd kennen. Het is voor een vluchteling kiezen tussen zeker worden gedood door bommen en granaten of misschien worden gedood door een mislukte overtocht naar Europa.

In de zin van tradities, gewoonten, taal en goed leven is het logisch om te worden opgevangen in de regio. Maar dan moet er wel een regio zijn. Die is er momenteel niet en de kans dat die er heel snel gaat komen lijkt nihil tot nul. Europa spendeert jaarlijks miljarden euro’s aan het bewaken van de Europese grenzen en het opsporen en opvangen van vluchtelingen, terwijl dat allemaal weggegooid geld is. Het is namelijk veel beter om een Europese troepenmacht naar Irak en Syrië te sturen om daar tot actie over te gaan. Het is veel beter om een paar duizend Europese soldaten daar de orde te laten herstellen. Orde herstellen betekent de wapens oppakken en de heilsoldaten van Islamitische Staat, Al Shabaab en meer volk dat je ’s avonds in een donker steegje niet zou willen tegenkomen de kop in te drukken. Gewoon even een paar neer maaien. Dat deden Frankrijk en Engeland in Libië; dat deed Frankrijk zelf in Mali. Het was binnen twee weken weer rustig. Nou ja, rustig… dat wil zeggen dat de Islamistische soldaten die mogelijk Europa bedreigden zijn verjaagd. Verder is het natuurlijk totale anarchie daar in Malie en Libië.

Europees ingrijpen in Syrië, Irak en Afghanistan is de enige uitweg om de vluchtelingenstroom te stoppen. Ingrijpen betekent wapens oppakken, soldaten naar de frontlinie sturen en heilsoldaten neer maaien. Europa heeft het geld, de techniek, de wapens en kan binnen zeer korte tijd een troepenmacht op de been brengen die in een paar weken tijd de orde kan herstellen. Een veilige leefomgeving creëren zodat de vluchtelingen niet meer hoeven te vluchten. Het risico is wel dat hierbij ook Europese doden en gewonden zullen vallen en daartoe is geen enkele Europese regeringsleider bereid. In tegenstelling tot de Amerikaanse president wordt iedere dode soldaat een Europese regeringsleider zwaar aangerekend bij eerstvolgende verkiezingen. Dat kost hem of haar de macht. Dan nog zijn de legers van landen als Duitsland, Nederland en België totaal niet goed toegerust door jarenlange bezuinigingen op Defensie. En Europa durft niets zonder de steun van de grote broer Amerika. De altijd oorlogszuchtige Amerikanen zijn altijd wel in voor een potje knokken in de zandbak en Europa maakt daar graag gebruik van. Zolang het maar geen Europese soldatenlevens kost. Maar het gaat verder: het risico op een Derde Wereldoorlog is groot als Europa een troepenmacht naar Syrië, Irak en Afghanistan stuurt om de heilsoldaten van IS, Al Shabaab, Al Nusra en ander geteisem de kop in te drukken. Maar gezien de spanningen in de wereld momenteel gaat die Derde Wereldoorlog er waarschijnlijk toch wel komen.

Hoewel Europa binnen een week een troepenmacht op de been kan brengen die de heilsoldaten van Islamitische Staat in hun broek doen plassen van angst (en die gasten zijn nogal wat gewend, dus dat zegt nogal wat) weigert ze tot actie over te gaan. Het kost te veel geld (wat kost de Europese grensbewaking dan, vraagt de schrijver van dit stukje dan af) en kost teveel mensenlevens (telt een mensenleven van een Europese soldaat zwaarder dan een mensenleven van een vluchteling?). Maar het oppakken van de wapens is de enige manier om de vluchtelingenstroom te stoppen. Vluchtelingen willen namelijk eigenlijk gewoon in hun eigen land blijven. Daar waar ze de taal spreken, tradities kennen en vrienden en familie hebben.

Daar kunt u het mee doen, meneer Azmani.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten