Pagina's

vrijdag 31 juli 2015

Twintig jaar geouwehoer van de PvdAEen imposante lijst van beroemde wetenschappers riep deze week op om de ontwikkeling van killerrobots te stoppen. Onder andere Elon Musk (oprichter Tesla), Steve Wozniak (mede oprichter Apple) en Stephen Hawking (wetenschapper) hebben samen met nog 1.000 andere bekende en minder bekende wetenschappers hun handtekening gezet onder een open brief die probeert de ethiek van de defensie-industrie te bereiken (geen idee dat defensie en ethiek hand in hand konden gaan maar alles moet blijkbaar de eerste keer zijn). De Amerikaanse overheid gaat te ver in het financieren van deze automatische soldaat. Ze vinden dat er nog teveel fouten zitten in dergelijke robots en dus de kans groot is dat de robot de verkeerde persoon doodt. Het zal in Nederland de aanzet zijn voor een discussie die net zolang gaat duren als die van de aanschaf van de JSF. Partijen op links kunnen nu beter maar het debat starten over de aanschaf ervan. Want de JSF is naar alle waarschijnlijkheid het laatste type vliegtuig dat gebouwd gaat worden met een mens aan boord.

Nu al heeft president Barack Obama sterker ingezet op onbemande op afstand bestuurbare vliegtuigen in de plaats van bemande straaljagers. Nu al bestaat de vloot Amerikaanse vliegtuigen voor een groter deel uit deze zogenaamde drones dan vliegtuigen met een piloot van vlees en bloed aan boord. Maar die op afstand bestuurbare vliegtuigen worden ook aangestuurd door echte piloten. Piloten die in een container ergens in de VS zitten te sturen aan een vliegtuig dat boven Irak of Afghanistan vliegt. Na het afwerpen van wat bommen en granaten hebben ze weer wat mensen gedood. Hun diensttijd zit erop en een andere piloot neemt de stuurknuppel over zonder dat het toestel daadwerkelijk is geland. De eerste piloten stappen in hun auto, gaan naar huis naar moeder de vrouw en de kinderen en eten gezellig een hapje mee met het avondeten. Ondertussen vliegt het vliegtuig dat zij zojuist bestuurde rustig verder boven Afghanistan om nog wat strijders te doden. Smakelijk eten! “Mag ik de jus even, schat?”

Maar deze ontwikkeling staat alweer op de tocht. De killer robot komt eraan. Het is een niet te stoppen ontwikkeling. Piloten van vlees en bloed kunnen namelijk niet zo lang in die kleine cockpit zitten. Laat staan in zo'n container. Na 4 – 5 uur is het voor hen toch wel gedaan. Een drone zoals we die nu kennen, kan tot twintig uur in de lucht blijven zweven. Een killerrobot kan dat ook, maar die heeft geen piloot van vlees en bloed meer nodig. Ook niet één die ergens op een luchtmachtbasis in de Verenigde Staten in een container aan een stuurknuppel loopt te trekken. Een killerrobot beschikt over elektronica aan boord om een vermeende terrorist van grote hoogte te herkennen en hem (of haar) te doden. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er boven Irak, Afghanistan en andere oorlogsgebieden robotvliegtuigen de lucht in worden gestuurd met materiaal aan boord om terroristen op te sporen en te doden. Het is niet zo moeilijk om zes, zeven vliegtuigen de lucht in sturen die een vast omlijnd gebied bewaken. Zodra de terrorist uit zijn schuilplaats komt dan heeft de killerrobot dat direct in de gaten en kan vuren.

De VS hebben op het gebied van opsporing wat goed te maken. Osama Bin Laden wist maar liefst twaalf jaar uit de handen van de Amerikanen te blijven. Ondanks alle brommen, granaten en technische snufjes waarover het Amerikaanse leger beschikt werd Bin Laden verraden door één van zijn eigen mensen. Zo ook de tweede man van Al Qaeda, Mullah Omar, die geveild werd door een longziekte en daaraan stierf. Ook hier kon het Amerikaanse leger geen trofee halen. De voormalige Irakese dictator Saddam Hoessein werd eveneens verraden door zijn eigen lijfwachten. Om nog maar te zwijgen over dat kleine legertje van een paar duizend heilsoldaten van Islamitische Staat, die na meer dan een jaar bombarderen nog steeds niet is uitgeschakeld. Met al dat technisch vernuft is het de Amerikanen dus nog niet gelukt om met die techniek successen te boeken. De killerrobot moet daarin verandering brengen. Het is een kwestie van tijd voordat de Amerikanen een supercomputer neerzetten die deze vliegende robots aanstuurt. In 2020 zullen de eerste killerrobots worden ingezet op het slagveld en vijf jaar later is de supercomputer klaar die deze vliegende robots gaat aansturen.

De Nederlandse regering heeft zojuist besloten voor de aanschaf van 37 JSF straaljagers als vervanging voor de oude zeepkist F16. De aanschaf van 4 op afstand bestuurbare toestellen (zogenaamde UAV’s of ‘drones’) ging sneller: die beslissing duurde slechts vier jaar. SP, PvdA en GroenLinks blijven volhouden dat de F16 nog tot 2040 kan doorvliegen. Kolder, want tegen die tijd is de F16 bijna honderd! Welk leger ter wereld gaat met honderd jaar oude toestellen vliegen? Maar aangezien het maar liefst 20 jaar heeft geduurd voordat de PvdA eindelijk meeging in de VVD wens de JSF aan te schaffen, kunnen de sociaaldemocraten beter nu al de discussie starten of het een goed idee is om een vloot vliegende killerrobots aan te schaffen. Want de JSF (officieel F35 Lighting II geheten) is het laatste bemande toestel dat zal worden gebouwd. Vanaf nu zullen vliegtuigbouwers overgaan op vliegende robots. Die zijn goedkoper, efficiënter en kunnen langer in de lucht blijven hangen dus effectiever. De F16 ging veertig jaar mee. De JSF zal een korter leven beschoren zijn want de JSF kan niet op tegen de killerrobot. Dus laten we het debat nu alvast openen. Twintig jaar lang ouwehoeren dus en daarna kunnen we overgaan tot de aanschaf ervan. Tegen die tijd vestigt de eerste menselijke kolonie op Mars zich alweer. Kunnen we daarover weer ouwehoeren…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten