Pagina's

zondag 13 november 2016

De Amerikanen willen niet langer de politieman van de wereld spelen



Met de verkiezing van Donald Trump tot 45 ste president van de Verenigde Staten is in zo ongeveer de hele wereld de totale paniek losgebarsten. Wat gaat deze president doen? Hoe moet het nu verder? Waarom hebben de Amerikanen niet gewoon voor Hillary Clinton gekozen? Pers en publiek vreest voor een nieuwe aanslag (misschien wel op de president zelf); regeringsleiders vrezen een verdere bestorming van het opkomend rechts populisme. Zeg maar: meer kiezers zullen zich gesterkt voelen in hun mening en de rechtse partijen verlaten voor rechts populistische partijen zoals Geert Wilders of Marine Le Pen. Breekt de Derde Wereldoorlog nu ineens uit?

Wat de schrijver van het stukje ergert is dat volledig voorbij wordt gegaan aan de reden waarom de Amerikaanse kiezer massaal op Donald Trump heeft gestemd. Ten eerste is dat omdat de Amerikanen super seksistisch zijn en geen vrouw als president willen. Een vrouw als president van het machtigste land ter wereld is ondenkbaar. Nu, over 4 jaar en over 400 jaar. Een vrouw als minister president van Nederland is al schier ondenkbaar, want dat willen de dames zelf niet eens. Want laten we eerlijk wezen: In Nederland zijn we net zo seksistisch als die Amerikanen. Het ging de Amerikanen helemaal niet om de meer dan dertigduizend e-mails die Hillary Clinton via haar eigen server had verstuurd; het ging erom dat ze een vrouw was en vrouwen kunnen in de ogen van de Amerikanen (maar dus ook Nederlanders) geen leidinggeven aan een natie. Soms zijn de dingen in het leven zo simpel.

Wat we ook vergeten is dat het Amerikaanse leger weliswaar de modernste oorlogsschepen, vliegtuigen en tanks heeft, maar ondertussen geen fatsoenlijke havens of luchthavens heeft om dat materiaal te laten landen. De Amerikaanse infrastructuur is ronduit slecht. Er zijn Zuid-Amerikaanse landen waar de infrastructuur vele malen beter is dan in de VS. De wegen zijn slecht, sommige sporen zijn sinds de negentiende eeuw niet meer onderhouden en meer dan de helft van de naar schatting 60.000 bruggen die onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen staat op instorten. Het land ziet eruit alsof de Derde Wereldoorlog al lang heeft plaatsgevonden en het nu leeft in een soort aftermath. Het plan om de infrastructuur eindelijk eens aan te pakken is een domper voor de Democraten, die hiermee mooie sier hadden kunnen maken. Het is een plan dat namelijk honderdduizenden banen kan scheppen. Daarmee kan Donald Trump zijn beloften om meer banen te scheppen met gesloten ogen nakomen.

Het buitenlandbeleid van Donald Trump zal heel simpel zijn: ‘Zoek het allemaal maar zelf uit’. In het verleden kwam het niet zelden voor dat de hele wereld naar de Amerikanen keek bij het oplossen van conflicten. De Amerikanen op hun beurt stuurden wat schepen, vliegtuigen en manschappen naar het conflictgebied die vervolgens wat bommen en granaten afwierpen en daarmee was het gezeik opgelost. Donald Trump zegt nu:’Jullie willen hulp van het Amerikaanse leger bij het oplossen van jullie problemen? Prima, Hier is de factuur!’. Er is in het land zelf ook geen draagvlak meer voor de inzet van eigen manschappen buiten het Amerikaanse territorium. Het kost teveel geld, levert alleen maar haat en nijd op en het kost bovendien teveel Amerikaanse doden. Daarnaast snappen veel Amerikanen niet waarom er zoveel geld naar het Amerikaanse leger moet terwijl het land zelf volledig in puin ligt.

De conclusie na bovenstaande is eigenlijk heel simpel: De Amerikanen willen niet langer de politieman van de wereld spelen. Ze willen niet langer hun hoofd in een wespennest steken om daar vervolgens zelf alleen maar slechter vanaf te komen. De wereld zal meer dan ooit op zichzelf zijn aangewezen. Dat bevalt de regeringsleiders niet, want die wezen in het verleden maar al te graag naar de Amerikanen. En daarmee is ook het laatste punt onderuit gehaald: het opkomend rechts populisme. Terwijl in Europa politici als Geert Wilders en Marine Le Pen een steeds sterkere machtsbasis krijgen is er nog steeds geen alarmbel afgegaan. Politici roepen weliswaar in koor ‘we moeten hier iets mee’.

Maar wat, dat blijft uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten