Pagina's

dinsdag 1 november 2016

Before the Flood is een documentairefilm over klimaatverandering zonder dat het klimaat echt verandertAls je grieperig te bed ligt zoals de schrijver van dit stukje dan probeer je de tijd te doden met lezen, slapen, luisteren naar de radio en het bekijken van filmpjes op YouTube. Op die manier stuitte de schrijver van dit stukje op een film met de onheilspellende titel "Before the Flood”, geregisseerd door Fisher Stevens. In deze film volgen we topacteur Leonardo DiCaprio die de afgelopen vier jaar de wereld is rond gereisd op zoek naar tekenen van klimaatverandering en – vooral – wat de mensheid kan doen deze te voorkomen. DiCaprio ontmoet grootheden zoals de Paus, VN-secretaris generaal Ban Ki-Moon en president Barack Obama. Ook reist DiCaprio naar de Noordpool om daar samen met Zweedse wetenschappers het effect van de klimaatverandering bloot te leggen. Bruut laat hij zien dat ijskappen in sneltreinvaart smelten waardoor een tien meter lange kabel van een weerstation die onder het ijs had moeten liggen, door de warmte bloot is komen te liggen.

DiCaprio houdt een vurig betoog voor de verzamelde landen in de Verenigde Naties om vooral iets te doen aan de opwarming van de aarde. Ook bezoekt hij de klimaatconferentie in Parijs, waar in 2015 het wereldwijde klimaatakkoord is getekend. In India laat hij zien dat de opwarming van de aarde ervoor heeft gezorgd dat er in vijf uur net zoveel regen is gevallen als normaliter in een jaar. Daardoor is de hele oogst aan sla verloren gegaan.

Tenslotte krijgen we een kijkje achter de schermen van DiCaprio’s nieuwste film The Revenant, waar de acteur laat zien dat de hele filmploeg de grootst mogelijke moeite moet doen om een decor met sneeuw te creëren. Letterlijk vrachtwagenladingen met namaak sneeuw worden aangevoerd maar door de opwarming van de aarde blijft het niet liggen. Uiteindelijk reist de hele filmploeg naar het zuiden van Argentinië om opnames in de sneeuw te kunnen maken. Wat DiCaprio hiermee wil vertellen is niet helemaal duidelijk; het is immers niet zo dat het in de VS nooit sneeuwt.

'Before the Flood' klinkt als een heftige titel, maar deze documentairefilm is minder hard dan An Inconvenient Truth uit 2006 van regisseur Davis Guggenheim en voormalig presidentskandidaat Al Gore. Het verhaal dat deze film vertelt is niet nieuw. Tegelijkertijd is het indrukwekkend hoeveel bekende Hollywoodsterren aan deze film hebben meegewerkt. DiCaprio heeft de film uit eigen zak betaald, samen met de gelauwerde regisseurs Martin Scorsesse en Brett Rattner en de Australische miljardair James Packer. Beroemde acteurs en actrices zoals Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Byoncé Knowles, George Clooney (etcetera, etcetera) willen zich maar al te graag van hun gulle kant laten zien. Ze hebben het beste voor met iedereen, gunnen kinderen een goede toekomst en roepen op zuinig te zijn met de natuurlijke bronnen die de aarde nog over heeft. De afgelopen maanden heeft zo ongeveer heel Hollywood campagne gevoerd voor Hillary Clinton, want zo ongeveer heel Hollywood is links. 

Maar daar houden de complimenten zo ongeveer ook wel op. DiCaprio vertelt in deze film vurig dat hij het beste voor heeft met de aarde. Maar het zou nuttiger zijn geweest als hij bijvoorbeeld liet zien wat hij zelf deed om (verdere) opwarming van de aarde tegen te gaan. Terwijl (ook in deze film) grootheden de kijker oproepen om vooral zuinig te zijn met de energiebronnen beweegt bijvoorbeeld zangeres Byoncé Knowles zich voort in een (weliswaar gehuurde) privéjet en woont DiCaprio (inkomsten ca. 20 miljoen per film) in een machtig landhuis met twee zwembaden en zeven badkamers. DiCaprio kan in deze film grote bedrijven het vuur na aan de schenen leggen omdat zij zich tegoed doen aan palmolie die hele bossen in Indonesië doet verdwijnen; Zelf gaat hij niet op bezoek bij Clooney, Streep of Scorsesse om te vragen wat zij nou precies doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat zou pas echt impact geven.

Nu blijft Before the Flood in het geheugen achter als de zoveelste documentairefilm over klimaatverandering zonder dat het klimaat echt verandert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten