Pagina's

donderdag 3 november 2016

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden onterecht verkocht als ongemeen spannendIn de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de Nederlandse Publieke Omroep zo ongeveer iedere medewerker die ze hebben naar de VS gestuurd om verslag te doen. Het land kende al liefst twee correspondenten: Arjen van der Horst en Wouter Zwart (ter vergelijking: voor heel Zuid Amerika heeft de NOS slechts één correspondent: Marc Bessems). Alsof dat nog niet genoeg was zit ook Martijn Bink sinds gisteren in de Verenigde Staten. De KRO-NCRV had Eva Jinek al naar de VS gestuurd om daar een documentaire over zichzelf… euh… de Amerikaanse presidentsverkiezingen te maken. BNNVARA heeft sinds een paar weken voormalig RTL Nieuws-presentatrice Margriet van der Linden naar de VS gestuurd om naar in onvervalst Nederamerikaans verslag te doen. En alsof dat nóg niet voldoende is, gaat ook Twan Huijs deze week terug naar de VS. Voormalig NOS correspondent Eelco Bosch van Rosenthal vertoefde eveneens een paar weken in de VS om voor de VPRO een documentairereeks te maken. Diezelfde VPRO stuurde ook Stef Biemans op pad om te onderzoeken hoe vluchtelingen een route vinden naar het beloofde land.

En dan zwijgen we nog over de talloze journalisten die de andere media naar de VS hebben gestuurd, zoals kranten, tijdschriften en commerciële zender RTL. Op zo ongeveer iedere straathoek, in zo ongeveer iedere stad of dorp, staat nu een Nederlandse journalist (of iemand die zich daarvoor uitgeeft, zoals Jinek). Je vraagt je oprecht af of dat nou allemaal wel nodig is.

Waar eveneens vraagtekens bij te zetten zijn is de afvaardiging in Nederland, waar zo ongeveer ieder zichzelf respecterend medium een Amerika kenner in dienst heeft. Dat is een sukkel of charlatan die een paar keer in het land is geweest en toevallig weet wat de hoofdstad van het land is. Dus mag die zijn of haar zegje doen voor de microfoon. Echt heel veel zinnigs komt daar niet uit. Als Charles Groenhuijsen, Tom Klein of Kirsten Verdel bij Pauw zijn uitgesproken dan is er geen touw vast te knopen aan wat ze hebben gezegd.

De zelfbenoemde Amerika kenners vertellen over een ongemeen spannende nek-aan-nek-race tussen twee kandidaten, maar vertellen er niet bij dat de hele uitslag van 8 november al lang bekend is. Er wordt gezwegen over aantoonbaar bewijsmateriaal die aangeeft dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen een bij elkaar gekocht zooitje is. Het is een speeltuin voor rijke Amerikaanse miljardairs die vooral elkaar proberen af te troeven in een kinderachtig spelletje tikkie. Feitelijk hebben de rijkaards nog vóór aanvang van de verkiezingen Hillary Clinton al aangewezen als hun favoriete kandidaat. Er valt helemaal niets te kiezen in dat land, simpelweg omdat de rijkste 1% van de bevolking uitmaakt wie hun volgende marionettenpop wordt. En dat wordt Hillary Clinton. Die zit namelijk het beste in de tas van de bankiers, de verzekeraars en vermogende families.

De argeloze kijker of luisteraar wordt echter ieder uur om de oren geslagen met opiniepeilingen en meningen van de ‘gewone’ Amerikaan. Alsof die ertoe doet. Ieder punt, iedere komma en iedere zinsdeel wordt daarna in een studio met zogenaamde Amerika kenners helemaal ontleed. Tien minuten lang waarna je als kijker niet echt het idee hebt dat je heel veel wijzer bent geworden. En waar gaat het over? Wat hebben we zojuist gehoord? Wat brengt ons dat dichterbij de uiteindelijke uitslag? Wat heeft dit toegevoegd aan wat we al wisten? Daar zwijgen de zogenaamde Amerika kenners over. Maar ze weten toevallig wel wat de hoofdstad van de VS is! New York, toch?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten