Pagina's

zondag 6 november 2016

In zijn showproces kan Geert Wilders niet hard genoeg worden aangepakt



Als er iets opvalt in het Wilders proces dan is het wel hoezeer dit land is gesegregeerd. Voor zover u het de afgelopen tien, vijftien jaar nog niet is opgevallen. Je als medium achter een bepaalde partij of presidentskandidaat scharen, zoals vrijwel alle Amerikaanse media inmiddels hebben gedaan, is in Nederland ondenkbaar. Natuurlijk vliegen de beschuldigingen over en weer al zouden de onderwerpkeuze en berichtgeving in bepaalde media een bepaalde politieke richting op gaan. Maar er is nog geen enkele krant, televisieprogramma of nieuwssite die zich uitdrukkelijk voor één bepaalde politieke partij heeft uitgesproken. Bang om lezers en daarmee adverteerders te verliezen? Deels wel.

In Duitsland wordt in het achtuurjournaal dagelijks het nieuws geduid door een heuse columnist. In drie minuten tijd loopt deze man of vrouw de actualiteit van de dag door en geeft daar zijn ongezouten mening over. Iets dergelijks is in Nederland ondenkbaar. Het zou zelfs tot vragen leiden in de Tweede Kamer.

Het zit ‘m vooral in de agressieve achterban van de PVV ('het PVVee'), die er niet voor terugdeinst tegenstanders te lijf te gaan met verbaal en fysiek geweld. Een verdenking op zich is al reden genoeg om een tegenstander met de grond gelijk te maken. Want als je de PVV-standpunten niet deelt, dan ben je links en dus vóór de moslims. Dan ben je vóór terroristische aanslagen en het invoeren van de Sharia in de Nederlandse samenleving. Dan ben je voor het binnenhalen van nog meer vluchtelingen en dan ben je voor het vandalisme dat door een aantal Marokkanen wordt veroorzaakt. Enzovoorts.

Bang voor de agressieve achterban durven de Nederlandse media Wilders eigenlijk niet hard aan te pakken. Hier en daar volgt een komische noot of een kleine steek onder water. Maar daar blijft het dan ook bij. Er is geen enkel programma of krant die zich openlijk heeft uitgesproken tegen de haatzaaiende teksten en opruiende taal van de PVV en haar voorman. RTL Nieuws heeft naar aanleiding van de ‘minder, minder’-uitspraak een dappere poging gewaagd. Het probleem daarbij was dat RTL Nieuws slechts één actie van de PVV baas afkeurde en niet zijn ideologie. Verder leest iedere nieuwslezer (dus ook die van RTL Nieuws) de haatdragende Twitter berichten van Wilders moeiteloos op. Bij de Nederlandse Publieke Omroep zijn ze helemaal bang voor de PVV en haar achterban. Dit heeft te maken met geweld en – hoe kan het ook anders – geld. Stelling nemen tegen de PVV of je als nieuwsprogramma uitspreken vóór een bepaalde politieke partij kan je als omroep veel geld kosten. Politiek Den Haag zit namelijk op het vinkentouw om te kijken wie als eerste een scheve schaats rijdt, die direct al worden gekort op de ruim 500 miljoen euro subsidie die jaarlijks vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen naar Hilversum vloeit.

Wilders mag zelf voelen dat hij hard wordt aangepakt; in de praktijk blijkt hier nauwelijks nog wat van. Wilders wordt lang niet zo hard aangepakt als Donald Trump in de VS, waar diverse nieuwsmedia zijn uitspraken hebben besproken en hebben afgedaan als lariekoek. Donald Trump is door links- en rechts Amerika onderuit gehaald en mist daardoor iedere kans op het presidentschap.

Overigens is het wel zo dat als Hillary Clinton het tegen een minder grote boerenkinkel als Trump het had moeten opnemen, zij het Witte Huis nooit had gehaald. Nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten