Pagina's

woensdag 9 november 2016

De kiezer is het zat. En dat heeft de wereld geweten.Opiniepeilers wereldwijd mogen zich achter de oren krabben nu ze zowel de Brexit als de Amerikaanse presidentsverkiezingen helemaal verkeerd hebben voorspeld. Ze zaten er niet een beetje naast, zoals met de bekende foutmarge. Niet één opiniepeiler heeft de overwinning van zakenman Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorspeld. Niemand, ook de honderden Amerika kenners op radio en televisie niet, heeft de klinkende overwinning zien aankomen. Iedere opiniepeiler, zelfs die Republikeins gezind waren, ging uit van een klinkende overwinning van Hillary Clinton. Zo’n klinkende overwinning, dat zelfs het Trump kamp geen vertrouwen meer had in een goede afloop. En laten we eerlijk wezen: ook de schrijver van dit stukje zat ernaast.

Hoe anders verliep het. De Amerikanen stemden massaal op Donald Trump. Vooral omdat ze het establishment zat waren. Vooral omdat de gevestigde politiek in de tas zat bij de grote bedrijven. Rijke industriëlen die politici voor veel geld sponsorden en in ruil daarvoor belastingvoordelen en politieke steun voor hun producten of diensten kregen. Hillary Clinton was een onderdeel van die regenten. Al eerder in de verkiezingscampagne gaf haar tegenstrever Bernie Sanders aan dat ze in de tas zat bij grote bedrijven op Wallstreet, voor wie ze voor veel geld toespraken gaf. Toespraken á raison de 325.000 dollar per keer. Toespraken waarin ze het tegenovergestelde beweerde van wat ze tegen haar kiezers zei. Die kiezers hebben haar daarvoor afgestraft.

Een stem op Donald Trump was een stem tegen de regenten die op kosten van de belastingbetaler hun zakken vulden. Regenten die belastingvoordeeltjes aan grote bedrijven gaven terwijl de gewone Amerikaan twee tot drie banen in de week bekleedde omdat deze anders niet rond kwam. Bedrijven die via Ierland en Nederland grote sommen geld weg sluisden naar bankrekeningen in obscure belastingparadijzen waardoor de Amerikaanse schatkist zich weer dieper in de schulden kon steken. Regenten die alleen maar beter werden van handelsverdragen als CETA en TTIP. Regenten die vooral heel goed voor zichzelf zorgden en het land in puin achterlieten.

Gaat dat met Donald Trump veranderen? Deels wel. Trump zal geen Derde Wereldoorlog starten, zoals de Democraten de wereld met succes wijs maakten. Trump zal het Amerikaanse leger meer gaan inzetten voor het beschermen van Amerikaanse belangen en het eigen territorium. Als landen in nood zitten en de hulp van het Amerikaanse leger willen, zoals Europese landen dat tot nut toe graag deden, dan krijgen ze daarvoor een factuur. Prima! Donald Trump zal zijn focus vooral op het binnenland richten. De Verenigde Staten willen niet langer de politieman van de wereld zijn. Er is simpelweg geen geld meer voor. Bovendien is er onder de Amerikaanse bevolking ook geen steun meer voor.

Er heeft een politieke aardverschuiving plaatsgevonden die in 2017 ongetwijfeld naar Europa zal overwaaien. Want dan zijn er in onder andere Nederland, Frankrijk en Duitsland verkiezingen. Verwacht wordt dat ook hier de partijen die tegen de gevestigde orde zijn veel stemmen zullen binnenhalen ten koste van de traditionele partijen. Want ook in Europa doen politici zich te goed aan grote sommen geld van bedrijven, die op grote schaal belastingen ontduiken en gebruik van hun producten in wetten vastleggen. Partijen als die van Geert Wilders, Marine Le Pen en Frauke Petry gaan in 2017 hoge ogen gooien.

Het gaat niet alleen maar om buitenlanderhaat. Het is niet alleen het bouwen van een muur. Een idee waar we allemaal smadelijk om hebben gelachen. De kiezer is het zat. En dat heeft de wereld geweten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten