Pagina's

zondag 5 juli 2015

OxiVandaag houdt Europa zijn adem in. Want vandaag stemmen de Grieken vóór of tegen het Europese steunprogramma. Het programma waarmee de afgelopen 7 jaar iets minder dan 400 miljard euro in de Griekse economie is gepompt maar de Griekse motor blijft haperen. Om het laatste beetje van die 400 miljard euro aan Griekenland te schenken (zo’n 7,3 miljard euro) en eventueel te praten over een nieuw steunprogramma moeten de Grieken hervormen van Europa. De BTW moet omhoog, de pensioenleeftijd moet omhoog en het aantal ambtenaren moet omlaag. Het aantal uitkeringen moet omlaag. Dat vindt de Griekse regering te ver gaan, want die maatregelen zouden vooral de lagere sociale klasse treffen. Kortom: de mensen die het toch al zwaar hebben zouden het nog zwaarder krijgen. De rijke Grieken – daar waar het grote geld zit – zouden niets van de maatregelen voelen omdat deze groep het kan betalen en (niet onbelangrijk) deze groep hun geld elders in Europa heeft gestald. Kortom: de Griekse premier Tsipras en zijn partner in crime Varoufakis komen op voor hun kiezers. Zelf hebben Tsipras en Varoufakis gedreigd af te treden als de Griekse kiezer vandaag vóór een nieuw Europees steunprogramma stemt. Logisch, want ze kunnen hun verkiezingsbeloften hierdoor nier meer waarmaken. Hun missie heeft in dat geval gefaald.

In de Europese media wordt het referendum ‘nai (‘ja´) of ‘oxi' (‘nee’) daarom uitgelegd als een stem vóór of tegen de regering rondom Tsipras en Varoufakis. Het wordt niet uitgelegd als een ‘nai (‘ja´) of ‘oxi' (‘nee’) tegen het waanzinnig strenge beleid van de Europese Unie. Een beleid dat wordt gedicteerd door de banken. Van die 400 miljard die de afgelopen 7 jaar aan de Grieken is gegeven is alles tot op de laatste eurocent rechtstreeks door gesluisd naar de banken. De banken, die tussen 2008 en 2012 met bijna 2.000 miljard euro aan belastinggeld zijn gered krijgen daar nu nog eens 400 miljard euro belastinggeld bij via Griekenland. Europese leiders als Juncker, Schulz en Dijsselbloem die roepen dat Griekenland bij de Europese Unie moet blijven doen dat dus namens de banken. Want een ´oxi´ (tegenstem) vandaag vanuit Griekenland zou betekenen dat het land afstevent op een uittreding uit de Euro (een ‘Grexit’). Dat houdt in dat Griekenland binnenkort officieel failliet gaat en dus de boel klapt. De Griekse schulden verdwijnen in één keer als sneeuw voor de zon en het land kan opnieuw beginnen door onder andere de Drachme opnieuw in te voeren.

Maar de belangen om Griekenland binnen de eurozone te houden zijn vele malen groter. Een uittreding van Griekenland uit de Euro zou een absolute blamage voor het Europese project zijn (maar ook voor de carrière van Jeroen Dijsselbloem). Het is misschien ook wel een eerste stap naar een totaal faillissement van het hele Europese project. Het project waarin vrij verkeer van geld , goederen en personen is gegarandeerd. Een samenwerkingsverband dat in 1959 begon met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Een project die het Europese volk al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vrede, vrijheid en voorspoed heeft gebracht. Maar ook een Europees project waarin Brussel is verworden tot een machtsvacuüm waarin grote bankiers en belangrijke politici elkaar baantjes, projecten en grote sommen geld toeschuiven. Ook een project dat niet in staat is het hoofd te bieden aan echt grote problemen zoals de immense toestroom van asielzoekers via de Middellandse Zee, de oorlog in Oost Oekraïne, het beteugelen van de macht van banken en andere financiële instellingen en een definitieve oplossing voor de ellende in Griekenland. Islamistische Staat klopt op de deur. Aan de grens tussen de EU en Rusland vormen zich duizenden Russische manschappen samen. Klaar om de grens over te trekken en eventueel een Derde Wereldoorlog te beginnen. Tegen al die gebeurtenissen kunnen de Europese regeringsleiders geen vuist maken. Echte oplossingen blijven uit. Men praat alleen maar en wacht eigenlijk op de grote broer Amerika, die hopelijk met geld en manschappen te hulp schiet. Dan hoeven de Europese leiders geen manschappen de dood in te sturen en houden ze het geld voor zichzelf. Daarentegen vinden de Europese politici het reuze interessant om in de wet laten vastleggen hoe groot een Europese hamburger of wat de maximale zuigkracht van een stofzuiger moet zijn. Totaal ridicule ideeën waar echt helemaal niemand iets mee kan.

Een uittreden van Griekenland uit de Europese Unie zou niet alleen een totaal failliet zijn van het Europese project, maar geeft ook nog eens de kans aan de Russen om zich definitief in het Westen te vestigen. De Russen staan klaar om een oliepijpleiding aan te leggen vanuit Rusland via Turkije en Griekenland naar Europa. Hiermee hoeven de Russen niet meer over Oekraïens grondgebied. Maar de Russen willen meer: in ruil voor die pijpleiding en een zak geld zullen de Russen invloed eisen in Griekenland. Er komen Russische militaire bases in Griekenland en het geld dat de Griekse banken ontvangen, is afkomstig van Poetin en zijn maffiamaatjes. Maar en eventueel uittreden van de Grieken uit de Euro zou ook grote gevolgen hebben voor nog te houden referenda in Groot-Brittannië en Denemarken. Een eventueel 'oxi' vandaag zou de Denen en de Britten kunnen motiveren ook tegen verdere Europese integratie te stemmen. Iets wat Nederland al in 2005 deed, toen het massaal tegen de Europese Grondwet stemde. Dat werd destijds uitgelegd als een stem tegen de toenmalige regering Balkenende. Maar het was wel degelijk een 'oxi' tegen het Europese project, waarin grote banken en belangrijke politici elkaar baantjes en geld toeschuiven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten