Pagina's

zaterdag 1 augustus 2015

Europa vindt stofzuigers en Mickey Mouse belangrijker dan humanitaire rampenDe Europese Commissie kondigde deze week aan een onderzoek te zullen instellen naar de entreeprijs van toegangskaartjes voor EuroDisney. Het Amerikaanse bedrijf zou Franse bezoekers bevoordelen ten opzichte van niet-Franse bezoekers. Dat is discriminatie en dat mag niet. De Mickey Mouse firma reageerde gelaten op de aankondiging. In een reactie zei de eigenaar van EuroDisney dat het een onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet. Met andere woorden: ze doen niets verkeerd. Dat zal ook wel de uitkomst van zo’n onderzoek zijn. Want om de Amerikanen niet voor het hoofd te stoten zal het eindrapport bestaan uit lege hulzen en containertaal: het zal beter moeten, er zal nauwkeuriger moeten worden gewerkt en de organisatie zal gestroomlijnder moeten werken. Het eindrapport zal worden weggemoffeld ergens onderin een bureaulade of stoffig archief. Kortom: iedereen zag hoe het was, deed een plas en het bleef zoals het was.

De Europese Commissie schijnt nogal verkikkerd te zijn op het zoeken naar futiliteiten. Niemendalletjes waar niemand zich verder druk om maak behalve de ambtenaren in Brussel, die bang zijn anders zonder werk te komen zitten. Ze moeten aan hun bazen bewijzen dat ze wel degelijk nuttig zijn en dus stellen ze een onderzoek in naar de toegangsprijs voor EuroDisney. Eerder sloegen diezelfde ambtenaren al een flater door een onderzoek te doen naar het volume van MP3-spelers en (destijds nog) walkmans en discmans. De Europese Commissie eiste van de industrie ook dat er één stekker zou komen die mobiele telefoons zou opladen, nadat een eurocommissaris er in zijn hotelkamer achter kwam dat hij drie opladers nodig had omdat hij drie telefoons had. Wat moet zo’n man met drie telefoons, zou je denken. Maar de grootste giller was natuurlijk wel de wet die de kracht van stofzuigers regelde. Jawel, er bestaat een Europese wet die de kracht van stofzuigers regelt. Er bestaat ook een wet die de afmetingen van een hamburger regelt.

Deze futiliteiten zetten we af tegen bijvoorbeeld de humanitaire ramp die zich momenteel afspeelt in – ik noem maar wat – Calais. Daar wachten tienduizenden emigranten uit Syrië, Irak, Libië en Eritrea om de oversteek te maken naar het beloofde land, Groot-Brittannië. Ze breken vrachtwagens open, vermorzelen de lading of kruipen met gevaar voor eigen leven tussen de wielen of achter het windscherm. Nu daarop steviger wordt gecontroleerd breken ze het hek open van de Kanaaltunnel en lopen ze rails op, door de Kanaaltunnel naar het Britse eiland. Iedere dag sterft er wel iemand. Er lopen duizenden mensen rond die steeds weer worden weggejaagd. Maar anders dan hogere hekken, grotere veiligheidszones en meer agenten is er geen antwoord op deze humanitaire ramp. De regeringen van Frankrijk en Groot-Brittannië staan alleen in het vinden van een oplossing. Want dat toegangskaartje voor EuroDisney is immers belangrijker.

Aan de andere kant van de Europese buitengrens rammelt IS aan de deur. De heilsoldaten brachten deze week een filmpje naar buiten waarin werd getoond hoe kleine kinderen een halfautomatisch machinepistool in de hand gedrukt krijgen om op te rukken tot aan Rome. Een stukje noordelijker volstrekt zich die andere humanitaire ramp, in het oosten van de Oekraïne. Iets meer dan een jaar geleden, op 17 juli 2014, is daar een burgervliegtuig neergeschoten door separatisten gesteund door Rusland. Na meer dan een jaar is er nog maar weinig bekend over wat er die fatale dag precies is gebeurd. De inhoud van de zwarte doos is zelfs niet eens prijsgegeven. Drie dagen na de ramp met het toestel van GermanWings wisten we alles van Andreas Lubitz, de gestoorde co-piloot die het vliegtuig met daarin voornamelijk jonge kinderen opzettelijk tegen een bergrug stortte.Maar om Rusland niet voor het hoofd te stoten lopen de Nederlandse authoriteiten op eieren in hun conclusies. Het onderzoeksteam heeft nu al laten weten in het rapport geen exacte daders te noemen. De hele wereld weet dat de MH17 is neergeschoten door Russische sepratisten die dachten te maken te hebben met een gevechsvliegtuig. De Russische separatisten hebben een fatale fout gemaakt. Dat weet de hele wereld. Ook in Den Haag weten ze dat. Maar de handel met Rusland is blijkbaar belangrijker en dus moet het rapport (zoals dat politiek heet) ‘uitgebalanceerd’zijn. Vrij vertaald heet dat gewoon ‘censuur’. De oorzaak van de ramp met de MH17 (de grootste ramp in de recente Europese luchtvaart) zullen we nooit te weten komen. Nooit. Maar dan ook helemaal nooit.

De Franse president Francois Hollande beklaagde zich enkele weken geleden dat Europa geen oplossingen heeft voor grote rampen. Het zou daartoe ook geen bevoegdheden hebben. Maar Francois Hollande heeft gelijk: Europa is een tandeloze tijger als het gaat om het vinden van een oplossing voor bijvoorbeeld de misère in Griekenland, waar banken en durfkapitalisten tientallen miljarden verdienen aan de ellende daar. De Europese Commissie heeft van zichzelf een lachertje gemaakt. Niet alleen internationaal, maar nu ook onder de Europese burgers zelf. Wie tot nu toe niet tegen verder gaande Europese integratie was, moet dat nu wel zijn. De Europese Commissie is niet capabel om diezelfde banken aan de ketting te leggen door hen steviger te controleren en meer op de huid te zitten. De regels die in de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn geschrapt, moeten weer worden ingevoerd om de banken in het gareel te houden. Maar datzelfde Europa wordt geregeerd door diezelfde banken en die leggen zichzelf natuurlijk geen extra regels op. De politici van vandaag zijn de hoge omes en tantes bij diezelfde banken van morgen. Europa heeft ook geen antwoord op de ellende in Libië. Europa kan geen vuist maken tegen mensensmokkelaars, die ieder jaar meer dan 100.000 vluchtelingen in gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen. Europa pakt de echte problemen niet aan. Daarvoor is dat onderzoek naar de entreeprijs voor EuroDisney immers te belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten