Pagina's

woensdag 26 augustus 2015

Antwoord


De Hongaren bouwen een hek op de grens met Macedonië. Ondertussen sturen ze ook hele legers militairen naar de grensstreek. Alsof de vijand eraan zit te komen. De Fransen en de Engelsen hebben eveneens een hek gebouwd. In de plaats van militairen sturen zij gewapende agenten naar de grensstreek. De Italianen sturen marineschepen het water op en de Grieken hebben geen idee wat ze moeten doen. Ondertussen protesteren in Duitsland en Nederland hele volksstammen en worden in Duitsland diverse branden gesticht. Kortom: de exodus die de afgelopen maanden op gang is gekomen met vluchtelingen uit voornamelijk Eritrea, Irak, Afghanistan maar voornamelijk Syrië heeft Europa volledig in de war gebracht.

Op één of andere manier en om één of andere reden weigert de Europese Unie een antwoord te vinden op het volgende probleem dat zich op en nabij het Europees grondgebied heeft aangedaan. Na de bankencrisis en de oorlog in de Oekraïne zijn er inmiddels bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor oorlog, honger en geweld. Alleen al in het door oorlog geteisterde Syrië zijn meer dan 5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Ongeveer 80% daarvan blijft in de regio. De rest trekt door naar Europa. De vluchtelingenstroom kent maar geen einde. Het zijn duizelingwekkende cijfers die dagelijks over het scherm springen: Italië ving dit jaar tot nu toe al 144.000 vluchtelingen op. Griekenland ving dit jaar 110.000 vluchtelingen op. Wekelijks melden er zich in Nederland 2.400 nieuwe asielzoekers. Duitsland verwacht dit jaar 750.000 nieuwe asielzoekers. In Calais staan 15.000 vluchtelingen klaar om de oversteek naar het Britse eiland te wagen. Dagelijks wagen 4.000 vluchtelingen de gevaarlijke oversteek vanuit Libië naar Europa. Overvolle treinen vertrekken vanaf de grens tussen Macedonië en Servië naar Hongarije en verder. En het einde is nog niet in zicht.

De Europese Unie staat erbij en kijkt ernaar. Er is niet of nauwelijks coördinatie. Er is geen eenduidig beleid. Er is geen controle. De landen moeten het maar zelf oplossen. Het gebrek aan coördinatie is één van de veroorzakers van de totale chaos in Europa. Het gebrek aan een oplossing voor deze massale volksverhuizing – want zo mogen we het onder andere wel noemen – maakt het probleem alleen maar erger. Net zoals een echte oplossing voor de inmiddels weer opgelaaide gevechten in het oosten van Oekraïne het probleem alleen maar erger maakt. Wie er misschien nog wel het meest profiteren van de georganiseerde chaos in Europa zijn de mensensmokkelaars. Maar bijvoorbeeld ook drugshandelaren, wapensmokkelaars en terroristen zoals Islamitische Staat en Al Nusra.

Je staat als Europese Unie toch compleet in je hemd als je in deze situatie jezelf druk gaat maken om de prijs van een entreekaartje van EuroDisney? Je bent toch geen serieuze gesprekspartner als je jezelf druk gaat maken over de zuigkracht van een stofzuiger, terwijl deze exodus een humanitaire ramp van ongekende omvang zich aan jouw buitengrenzen voltrekt? Je bent toch totaal geen machtsblok als je angstvallig terugdeinst iedere keer als dat kleine kalende mannetje daar in Moskou een scheet laat? Je bent toch een flut politicus als je jezelf laat overrompelen door een stelletje suffe bankdirecteuren, die je een leuke baan in het vooruitzicht stellen als je maar naar hen luistert? Als je als politicus je buikje rond vreet terwijl er bijna een miljoen mensen aan jouw buitengrenzen creperen. Wat is de Europese Unie als unie dan nog waard? Het voorkomen van oorlogen? Kijk eens naar de Oekraïne. Kijk eens naar Syrië. Kijk eens naar de volksverhuizing die nu op gang is gekomen.

Europa moet Mickey Mouse met rust laten en de handen ineenslaan. Ze moet ophouden met zich druk maken over futiliteiten en niemendalletjes en overgaan tot het aanpakken van de echt grote problemen. Vrede in Europa betekent ook dat het vrede moet zijn aan de buitengrenzen van Europa en dat is niet zo. Europa moet ophouden met praten en overgaan tot actie. Dat betekent manschappen het veld in sturen om terroristen als die van Islamitische Staat op een achternamiddag even een kopje kleiner te maken. De kracht van een stofzuiger, het volume van een MP3 speler en de entreeprijs voor EuroDisney kunnen landen prima zelf regelen. Het zijn juist de grote crises van dit moment waarop landen individueel hulp nodig hebben van de Europese Unie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten