Pagina's

zondag 8 januari 2023

Waarom deze Provinciale Statenverkiezingen een succes voor links gaan worden

In de laatste week van 2022 gaf Woningminister De Jonge (CDA) een interview in vrijwel alle grote ochtendbladen waarin hij aangaf het woningprobleem te kunnen oplossen wanneer dit Kabinet niet zoveel migranten toelaat. Geen woord over het desastreuze Woningbeleid van datzelfde Kabinet, dat massaal sociale huurwoningen sloopte en de rest aan voornamelijk Amerikaanse beleggers en de Prins van Oranje verkocht en nauwelijks sociale huurwoningen bij bouwde. Maar dat woningtekort is dus de schuld van de buitenlanders. Het is goed te merken dat de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen. 

Het CDA spartelt als een vis op het droge. Ooit was het CDA de grootste partij van het land met vertegenwoordigingen in alle politieke lagen maar het einde is nabij. Vandaag de dag wordt het CDA rechts ingehaald door PVV, FvD, BBB en in mindere mate JA21. De Christendemocraten staan – net als coalitiegenoten VVD en D66 – al maanden laag in de peilingen en een rampscenario dreigt als er niet snel wordt ingegrepen. Na de Provinciale Verkiezingen in maart dit jaar zal er van het CDA weinig of niets meer overblijven. Op de zuidelijke provincies na zal het CDA waarschijnlijk uit veel provinciehuizen verdwijnen. Het CDA is in to-ta-le paniek. Het voorspelde monsterverlies zou de racistische uitspraken van De Jonge kunnen verklaren.

Er zijn inmiddels zoveel partijen die in dezelfde (extreem)rechtse vijver als het CDA vissen dat een of meerdere xenofobe uitspraak niet heel veel stemmen terughaalt. Niet alleen dreigt voor CDA, VVD en D66 een rampscenario; op rechts heel dreigt een chaotische situatie. Niet omdat er zich een keur aan partijen op rechts bevindt; veel van hen willen ook niet eens niet met elkaar samenwerken. Wie wil er nou samenwerken met de Kremlinpartij FvD, die ook nog eens de ene na de andere complottheorie en fascistische rommel de wereld in slingert? De nieuwe Boer Burger Beweging zal de plaats van het CDA innemen; maar zal niet in alle provinciebesturen plaatsnemen omdat door machtswellustelingen een interne ruzie dreigt. Zo gaat het namelijk altijd bij nieuwe partijen: de leden zitten er alleen voor zichzelf. Niet voor de partij. Zie PVV. Zie FvD. Zie 50Plus.

Het gevecht op rechts zal alle aandacht krijgen in de media, die toch al erg naar rechts hangen uit angst te worden uitgemaakt voor ‘te links’. De nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks zou door de voorspelde rampspoed voor VVD, CDA en D66 en de verdeeldheid op rechts wel eens flink kunnen profiteren en de grootste fractie in de Eerste Kamer kunnen worden. PvdA en GroenLinks hebben besloten deze Provinciale verkiezingen één fractie te gaan vormen in de Eerste Kamer. In de Provinciale Staten zullen het (nog) afzonderlijke partijen zijn, maar in de praktijk zullen ze alleen samen in een coalitie plaatsnemen. 

Zowel tijdens de Europese- als Gemeenteraadsverkiezingen kreeg rechts van de Nederlandse media alle aandacht maar ging de winst uiteindelijk naar links. Tijdens de laatste Europese Verkiezingen ging de aandacht van de media vooral naar Thierry Baudet en zijn Kremlinbeweging FvD, die van de NPO zelfs een uur de tijd kreeg om met VVD’er Mark Rutten te debatteren. Maar dat uur was meer gratis reclamezendtijd voor FvD. Toch ging de winst destijds naar Frans Timmermans en zijn PvdA.

Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen ging de aandacht dat de media wederom uit naar rechts, maar wonnen PvdA (de grootste in 4 gemeenten waaronder Amsterdam en Haarlem) en GroenLinks (de grootste in 100 gemeenten waaronder Utrecht, Tilburg en Eindhoven). Ook nu weer kunnen PvdA en GroenLinks een belangrijke slag slaan, mede door de chaos en de keur aan partijen die op rechts is ontstaan, en de overmatige aandacht van de Nederlandse media voor (extreem)rechts, en het door de (rechtse) media kapot nuanceren van hun racistische- en fascistische denkbeelden, die ook nog eens openlijk ondermijnend voor de democratie zijn.

Daarom zullen deze Provinciale Statenverkiezingen een succes voor links gaan worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten