Pagina's

maandag 5 oktober 2015

De kracht van Geert Wilders is de onmacht van de restMet de enorme exodus die momenteel gaande is vanuit Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea naar Europa neemt tegelijkertijd ook de weerstand ertegen toe. Iedere week melden zich bijna drieduizend vluchtelingen in Nederland – of, zo de PVV-aanhang wil: testosteron bommen –. De vluchtelingenstroom blijft maar aanhouden, hoe breed of hoe hoog de hekken in Hongarije en Noordoost Frankrijk ook zijn. Europa heeft geen idee hoe ze deze grootste humanitaire crisis sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog – want zo mogen we het nu wel noemen – moet beteugelen. Ondertussen stijgt de PVV in de peilingen tot grote hoogte omdat Geert Wilders en de zijnen het debat over de vluchtelingen zich hebben toegeëigend. Ze hebben er een monopolie op genomen. Tot frustratie van de rest.

Eigenlijk schuilt de onmacht van Europa in twee dingen: 1) Ten eerste heeft Europa futiliteiten als de kracht van een stofzuiger of de entreeprijs van een kaartje voor EuroDisney altijd belangrijker gevonden dan zaken die er echt toe deden, zoals de oorlog in de Oekraïne en deze volksverhuizing. 2) Ten tweede ontbreekt het in Europa aan regie. Er is niemand die de leiding in handen heeft en dus met de vuist op tafel kan rammen. Landen zijn het onderling zo oneens met elkaar dat er vooralsnog alleen nog maar wordt gepraat. Ondertussen mengen de Russen zich in de strijd in Syrië wat het speelveld niet echt overzichtelijker maakt. Daar bovenop zijn ook binnenlands de partijen hopeloos verdeeld en ontbreekt ook hier regie. De Partij van de Arbeid vindt dat iedereen moet worden opgevangen, de VVD vindt dat ook maar dan wel in de regio en het CDA zit daar weer tussenin. Tegelijkertijd moet ook de PvdA erkennen dat het toch een keertje ophoudt. Er is simpelweg onvoldoende capaciteit en ruimte om al die mensen hier de huisvesten. Daar bovenop willen zowel de PvdA als de VVD met elkaar door tot aan maart 2017 en dus durven ze geen van beiden de ander te laten vallen. Eigenlijk om dezelfde reden waarom CDA, D66 en de andere oppositiepartijen (SP, PVV en de splinterpartijen uitgesloten) dit kabinet ook angstvallig in het zadel willen houden. Dit Kabinet nu laten struikelen betekent nieuwe verkiezingen. Nieuwe verkiezingen betekent onherroepelijk een grote PVV; misschien wel de grootste partij van het land. Dat betekent weer dat de andere partijen moeten samenklonteren omdat – op de VVD na – eigenlijk geen van hen in een coalitie met de PVV wil.

De uitgesproken buitenlanderhaat nergens in Europa zo groot als in Nederland. Nergens in Europa – zelfs in Zwitserland en Hongarije niet – is de bevolking zo uitgesproken tegen het opvangen van vluchtelingen. Nergens in Europa durft de bevolking daar zo openlijk voor uit te komen. Vanuit andere landen kijkt men met enige verbazing naar dat laagste puntje van Europa, dat kleine landje aan de Noordzee. Hoe kunnen ze dat? Hoe durven ze dat? Maar tegelijkertijd neemt geen van die landen de regie. Iedereen blijft zitten en hoopt dat deze exodus vanzelf ophoudt te bestaan. Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren.

Maar er is nog iets aan de hand: De PVV roept zijn achterban regelmatig op in het verzet te komen. Ga de straat op en demonstreer tegen verdere Islamisering van de Nederlandse samenleving. Er gebeurt echter niets. In Nederland gaan geen 150.000 mensen de straat op, om te demonstreren op bijvoorbeeld het Malieveld in Den Haag of de Dam in Amsterdam. Zoals dit bijvoorbeeld de afgelopen maanden in Dresden wel is gebeurd. Waarschijnlijk komt dat omdat die 35 zetels die de PVV nu in de peilingen heeft helemaal geen werkelijkheid is. Goed, de PVV zal bij de komende verkiezingen veruit de grootste partij worden zoals het er nu naar uit ziet. Maar eigenlijk sinds Maurice de Hond de peilingen bijhoudt zit hij er bijna altijd naast. In de vijfendertig jaar dat hij zijn leugens iedere zondagochtend verspreidt schoot hij pas één keer raak: in 2006. Dus van de 35 jaar zat hij er 34 keer naast.

Geert Wilders en zijn PVV kunnen zo enorm groeien omdat het zowel in Europa als in Den Haag onbreekt aan regie. Niemand durft de problemen aan te pakken anders dan iedere dag nóg meer sporthallen of kazernes in te richten om de enorme stroom vluchtelingen op te vangen. Er is geen coördinatie en dát maakt Geert Wilders iedere dag sterker. Dus de kracht van Geert Wilders zit ‘m dus vooral in de onmacht van de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten