Pagina's

vrijdag 16 oktober 2015

Nu Oranje Frankrijk niet haalt zouden de spelers hun salaris moeten afstaan aan een goed doelGoed, we hebben het geaccepteerd: Het Nederlands Elftal gaat niet naar het EK van 2016. Het Nederlands Elftal heeft er simpelweg niets te zoeken. Zeker niet na zo’n verschrikkelijke kwalificatiereeks waar we voetbaldwergen als IJsland, Tsjechië en Turkije niet de baas konden. In zo’n geval heb je op z’n eindtoernooi als het EK in 2016 in Frankrijk gewoon niets te zoeken. Ook al was het Nederlands Elftal met geluk naar de derde plaats gestegen en had het via een play off ronde zich alsnog geplaatst. Het was simpelweg niet om aan te zien.

Het Nederlands Elftal is het lachertje van Europa geworden. Ooit was Guus Hiddink de beste trainer ter wereld; nu zit hij werkloos thuis in zijn boerderij in Drenthe. Succescoach Hiddink, die glorieuze tijden kende met PSV, Australië, Rusland en Z Korea is nu afgedankt. Misschien is hij wel te lang door gegaan. Misschien geloofde de KNVB wel teveel in de mythische status van Hiddink, die eerder wel successen had met het Nederlands Elftal. Maar een blind paard had kunnen zien dat Hiddink er de laatste jaren niet veel meer van bakte. Niet bij Chelsea en niet als bondscoach van Turkije. Natuurlijk harkte Hiddink miljoenen binnen met het vroegtijdig afzwaaien. Maar de status van Hiddink is voorgoed beschadigd. En diezelfde Hiddink neemt het hele Nederlandse voetbal nu mee de afgrond in. Het Nederlandse voetbal, waar het toch al niet zo lekker mee ging door de ellende die Johan Cruijff aanrichtte bij Ajax en het net op tijd afgewende faillissement van Feyenoord en PSV. Cruijff vulde zijn zakken goed bij Ajax. Hij liet anderen het werk doen en streek zelf met de eer. Misschien is het niet Hiddink, maar Cruijff met zijn oeverloze gezwets die het Nederlandse voetbal de dood in heeft gejaagd, met de dramatische afgang deze week tot gevolg. Cruijff, die altijd de lachers wel op zijn hand kreeg met zijn suffe uitspraken, heeft zich totaal ongeloofwaardig gemaakt met zijn schaakspel bij Ajax. De naam Cruijff heeft misschien een mythische status en opent nogal wat deuren. Maar de man zelf heeft zich door zijn bemoeienissen bij Ajax onmogelijk gemaakt.

Nu het EK niet door gaat voor het Nederlands Elftal betekent dat in ieder geval geen vreselijke liedjes, die eigenlijk allemaal over hetzelfde gaan. Geen Wolter Kroes die eerdere hitjes hergebruikt door de melodie iets anders te laten klinken en wat in de tekst te rommelen waardoor het lijkt alsof het een heel nieuw lied is, maar gewoon hetzelfde is. Maar na een krat pils achter je kiezen klinkt alles hetzelfde dus wat boeit het? Het betekent geen straten vol oranje versieringen en net iets te dikke mannen die in net iets te strakke oranje T-shirtjes op onooglijke slippers lopen. Het betekent geen mannen die plotseling veranderen in kleine kinderen. Geen oranje geverfd haar en ook geen auto’s die oranje worden gespoten. Ook geen voorbeschouwingen, geen tussenbeschouwingen en geen nabeschouwingen. Ook geen nabeschouwing van de nabeschouwing en ook geen nabeschouwing daarvan. Het betekent geen praatprogramma’s op radio en televisie waarin iedere seconde van de wedstrijd drie keer door de mangel wordt gehaald. Eigenlijk heeft het best nog wat voordelen nu dat het Nederlandse Elftal niet naar het EK gaat.

De commercie loopt door de wanprestatie van het Nederlandse Elftal zo’n 250 miljoen euro aan inkomsten mis. Er wordt geen oranje prullaria verkocht, maar er is ook geen supermarkt die extra verkoopt zodat het Nederlandse volk zichzelf kan volvreten terwijl het naar de zojuist gekochte televisie zit te kijken. 250 miljoen euro is zo ongeveer het equivalent dat er aan spelerssalarissen op het veld staat en op de bank zit. Dus het zou goed zijn als de spelers een geste doen om het mislopen van het EK goed te maken. De spelers van het Nederlands Elftal tenminste de bijna anderhalve ton die ze bovenop hun reguliere spelerssalaris opstrijken voor het spelen van de kwalificatiewedstrijden vrijwillig moeten afstaan aan een goed doel. Dat kan zijn het fonds voor het gehandicapte kind, of zo. Maar beter zou zijn dat ze die bijna anderhalve ton salaris afstaan aan een fonds die gedurende het EK evenementen organiseert waar bezoekers gratis naar toe kunnen. Gratis, dus ook de drank is gratis. Gratis betekent ook geen sponsoren als ING, Heineken of NUON. Gratis betekent dat de kosten worden gedekt door de spelers zoals Klaas Jan Huntelaar, Arjen Robben, Wesley Snijder en Jordy Clasie. Al die sufferds die de afgelopen maanden een wanprestatie leverden door te verliezen van lager geklasseerde landen als IJsland, Tsjechië en Turkije. Want het valt nou eenmaal moeilijk vol te houden dat het Nederlands Elftal die anderhalve ton salaris die ze ontvangen voor het spelen van die kwalificatiewedstrijden nou echt hebben verdiend. En natuurlijk staat Robin van Persie dan met een sippe kop voor de camera te vertellen dat het allemaal hele erg is. En natuurlijk baalt Virgil van Dijk dat hij niet op een eindtoernooi staat. En natuurlijk doet Arjen Robben huilie huilie met z'n pruillipje. Maar het zou beter zijn om dat gespeelde verdriet om te zetten in daden en gedurende het gehele EK een feesttent op het Museumplein neer te zetten waar iedereen zich op kosten van de spelers kan laten vollopen.

Wordt het toch nog een geslaagd EK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten