Pagina's

zondag 22 mei 2016

In een democratie heeft iedereen het recht zich aan te sluiten bij de politieke beweging van zijn of haar keuze; ook Sylvana SimonsGeschokte reacties op zowel sociale media als in de rechts populistische bladen Metro, Telegraaf en op PowNed nadat presentatrice Sylvana Simons aankondigde zich aan te sluiten bij de politieke partij DENK. Niet alleen heeft het Erdogan vehikel DENK een aansprekende naam aan boord gehaald, maar ook nog eens een stijging in de peilingen van nul naar 3 zetels. De DENK kiezers zien Simons wel zitten. In tegenstelling tot de rest van Nederland, die een collectieve haatcampagne tegen de presentatrice is gestart, aangevoerd door columnist Jan Dijkgraaf en presentator Jan Roos. Maar ook de overbetaalde presentator Matthijs van Nieuwkerk huilt vrolijk een deuntje mee met de wolven in het bos.

Sylvana Simons wordt vooral aangevallen op haar donkere huidskleur. Jan Dijkgraaf voegde daar nog aan toe dat Simons ‘nooit op vakantie is geweest in Zuidoost Turkije, Afghanistan of Syrië’, maar altijd naar exotische oorden gaat. Op Twitter werd schande gesproken dat Simons tot nu toe alleen maar in ‘de betere wijken’ heeft gewoond en niet ‘tussen het allochtone volk’. Simons zou ‘alleen seks hebben met welgestelde, witte mannen’ en niet met ‘domme, zwarte negers’. Simons wordt weggezet als 'cultuurverrader , 'slaaf' en 'zwarte piet'. Op Facebook kreeg de haatcampagne een nieuwe wending toen op zaterdag 21 mei een pagina werd aangemaakt waar deelnemers zich konden opgeven om Simons op 6 december (daags na Sinterklaas) collectief uit te zwaaien. Meer dan 20.000 mensen hebben zich hiervoor inmiddels opgegeven. De racistische pagina was 24 uur later nog steeds niet door Facebook verwijderd. Een foto van twee blote tieten worden door Facebook binnen een minuut verwijderd en de plaatser wordt tijdelijk niet meer toegelaten tot Facebook.

Misschien komt het door de bewondering voor Erdogan. Misschien komt het omdat de partij DENK zich openlijk afzet tegen het rechts populisme, dat volgens DENK is omgeslagen in racisme tot zelfs fascisme (Ik weet het; De PVV uitbarstingen zijn racisme noch fascisme. Dat heet bij de PVV achterban ‘vrijheid van meningsuiting’). DENK verzette zich niet openlijk tegen de aanhouding van columniste Ebru Umar, die meer dan twee weken in Turkije vast zat nadat ze een beledigend Twitter bericht had geschreven over de Turkse premier Erdogan. DENK ligt niet alleen zwaar onder vuur bij de rechtse pers. De Volkskrant (D66, PvdA) noemde DENK zelfs de allochtone versie van de PVV.  DENK wil net als de PVV de vrijheid van meningsuiting en bewegingsvrijheid van bepaalde bevolkingsgroepen drastisch inperken (dan heb ik het nog mooi gezegd).

Wat DENK (voorlopig althans) onderscheidt van de PVV is het excessief gebruik van geweld en racistisch taalgebruik. De PVV achterban leeft 24 uur per dag, 7 dagen per week in een collectieve angst. Die angst bestaat er vooral uit dat DENK volgend jaar maart als grootste partij uit de bus zal komen. Dus zal Nederland volgens de PVV achterban de Sharia moeten dienen en moeten luisteren naar de dictaten uit Ankara. Dat dit met minder dan 1 miljoen in Nederland wonende Turken nooit zal gebeuren (die hebben immers geen meerderheid en de groep is ook nog eens onderling diep verdeeld) deert de PVV achterban niet. Een haatcampagne is volgens hen daarom het beste antwoord.

Goed, nou is DENK ook niet mijn favoriete partij. Maar de manier waarop Sylvana Simons door de (rechtse) pers is aangepakt is echt onbehoorlijk. In een democratie heeft iedereen het recht zich aan te sluiten bij de politieke beweging van zijn of haar keuze. Zelfs als dat de anti-Islam haatbeweging van Wilders is en zelfs als dat het Erdogan vehikel DENK is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten