Pagina's

donderdag 5 mei 2016

De partij DENK zal wegvallen in het verkiezingsgeweld in de aanloop naar maart 2017Nederland zit samen met Europa in een onwaarschijnlijke spagaat nu het een deal heeft gesloten met het Turkije van Recip Tayyip Erdogan. In ruil voor 6 miljard euro en visumvrij reizen voor alle Turken heeft Turkije beloofd alle vluchtelingen die naar Europa willen, te zullen tegenhouden. Maar sinds de deal is ingegaan zijn er door Turkije iets meer dan 700 vluchtelingen teruggenomen terwijl er in diezelfde tijd ruim 7500 de oversteek hebben gemaakt van Turkije naar het Griekse eiland Lesbos. In totaal maakte de Europese Unie een verdrag waarin 72 voorwaarden zijn opgenomen waaraan Turkije moet voldoen, wil het die 6 miljard euro krijgen en het visumvrij reizen doorgaan. Opmerkelijk: de mensenrechtensituatie en de persvrijheid staan daar niet bij. Dus worden aan de lopende band televisiestations gesloten en journalisten opgepakt. Met de Nederlands/Turkse columniste Ebru Umar als voorlopig dieptepunt.

Sinds de arrestatie van columniste Ebru Umar wordt de PvdA-afsplitsing DENK  door de media met enige regelmaat in verband gebracht met de lange arm van Erdogan. De Turkse regering zou onwaarschijnlijk veel invloed hebben op het reilen en zeilen van de partij. De gezamenlijke Nederlandse pers gelooft heilig dat de Turkse regering een lange arm heeft. Met die lange arm bedoelen ze dat de AK Partij overal in Europa stromannen heeft die het nationale beleid willen beïnvloeden. De oprichters van DENK – oud PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Oztürk – worden gezien als hulpjes van Erdogan. Als slaafjes die kritiekloos het beleid van de AK Partij in Nederland uit strooien.

Dit beeld roept DENK vooral op omdat het zich als enige van de politieke partijen in Den Haag niet heeft afgekeerd van de arrestatie van Umar. Sterker nog: ze lijken het goed te keuren omdat Umar zich niet aan de regels van de Turkse overheid heeft gehouden terwijl zij in Turkije was. De regels schrijven nou eenmaal voor dat je het Turkse staatshoofd niet mag beledigen. Dat deed Umar wel. Terwijl ze in haar tweede huis in Turkije was schreef ze op Twitter de hashtag #FuckErdogan. DENK vindt dat beledigingen aan het adres van Erdogan niet kunnen. Je kunt iemand niet zomaar uitmaken voor pedofiel of geitenneuker, laat Kuzu in een interview met Nieuwsuur weten. De partij kiest dus duidelijk de kant van de allochtonen, die zich in het verleden vertegenwoordigd voelden door de PvdA. Nu zelfs de PvdA de kant heeft gekozen van het rechts populisme is het gat in de markt voor DENK ontstaan.

Nu DENK de kant heeft gekozen van de Turkse regering wordt het beschuldigd de lange arm van Erdogan te zijn. Het Westen heeft een zondebok nodig voor de door haar eigen gemaakte fouten. Het Westen negeerde jarenlang de oproep van Turkije om lid te worden van de Europese Unie, maar maakte ondertussen dankbaar gebruik van Turks grondgebied in de oorlogen in Irak, Afghanistan en nu het bombarderen van Islamitische Staat. Van de bijna 5 miljoen mensen die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen vangt Turkije er meer dan de helft op. Voor al die moeite wil Turkije iets terug. Dat wil Europa niet geven en dat raakt de Turkse trots. Turkije straft het haantjesgedrag van de Europese Unie nu af en vaart zijn eigen koers. De Europese Unie heeft vanaf nu geen controle meer over Erdogan en zijn mensen.

Een heel lang leven zal DENK overigens niet beschoren zijn. De partij zal wegvallen in het verkiezingsgeweld in de aanloop naar maart 2017. Verkiezingen waar de uitslag nu al van bekend is: een monsterzege voor de PVV van Geert Wilders en de vijf middenpartijen VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks die zullen moeten samenklonteren wil er überhaupt nog een Kabinet ontstaan. DENK zal in dat geweld het onderspit delven en Kuzu en Oztürk zullen door de zijdeur naar de uitgang verdwijnen.

Ebru Umar hoeft voorlopig de gevangenis niet in, maar mag voorlopig Turkije ook niet uit. Heel Nederland is woest over haar arrestatie en dat bevalt de Turken prima. Zolang het debat in Nederland voort duurt blijft Umar vast zitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten