Pagina's

zaterdag 28 mei 2016

Er is een oplossing voor het gebrek aan een meningenbrij de komende maanden: lees Opinie Paultje!Het hele land is in rep en roer nu de twee talkshows van de Nederlandse Publieke Omroep – DWDD en Pauw – aan een wel heel vroege zomerstop zijn begonnen. Iedere avond trok het peperdure tweetal Matthijs van Nieuwkerk Jeroen Pauw miljoenen kijkers, maar Pauw en Van Nieuwkerk laten hun kijkers tot en met eind augustus in de steek. Normaliter zou (de zwaar overgewaardeerde) Eva Jinek de plaats van Pauw innemen maar daarvan ziet de NPO dit jaar af. Jinek is (heel verrassend!) te duur. Dus blijft er gedurende de zomerstop maar één alternatief over en dat is RTL Late Night met Umberto Tan. Tan is vrij kritiekloos naar zijn gasten en die gasten zijn ook niet erg spraakmakend. Bovendien wordt Tan gezien als politiek rechts terwijl Van Nieuwkerk en Pauw uitvloeisels zijn van de VARA en dus links zijn. Dat geeft de rechtse media weer kans om daarop de eerstvolgende werkdag af te geven en zo is ook dat cirkeltje weer rond.

Maar tot ontsteltenis van zowel de zogenaamde linkse- als rechtse media gaan Pauw en Van Nieuwkerk vervroegd met vakantie. Volgens rechtse media omdat de VARA de medewerkers van de programma's niet in vaste dienst wil nemen. Dat moet wel onder de huidige wetgeving, als de programma’s nog een paar weken langer hadden geduurd. Die nieuwe wetgeving is een bedenksel van de PvdA en de VARA wordt door de popie Jopie media nog altijd gezien als spreekbuis voor de sociaaldemocraten. Ook al zijn die banden al in 1984 doorgesneden. Zo is ook dat cirkeltje weer rond.

Maar ook de linkse media kan er niet over uit dat de praatprogramma’s op de NPO zo vroeg stoppen en er geen alternatief voor terug komt. Want hoe moeten zij zich dan een mening vormen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen? De Olympische Spelen in Rio de Janeiro en alle ellende die daar omheen hangt. De eventuele lijsttrekkersverkiezingen binnen de PvdA; want het zou zomaar eens kunnen zijn dat Diederik Samsom opstapt. Zo zijn er nog talloze onderwerpen waar de media zich een mening over willen vormen, gebaseerd op de uitlatingen de avond daarvóór zijn gedaan bij Pauw en DWDD.

Op zich is de storm aan kritiek wel opmerkelijk te noemen. Zijn Pauw en Van Nieuwkerk op het scherm, dan barst ieder televisieseizoen (dezelfde) kritiek weer los over hun salarissen. En, toegegeven, het salaris van Van Nieuwkerk is met 678.000 euro inderdaad absurd hoog. Maar opmerkelijker is misschien nog wel dat Nederland zich blijkbaar geen mening kan vormen over actuele gebeurtenissen. Meningen die worden gespuwd door steeds dezelfde terugkerende  gasten, zoals Ferry Mingelen, Frits Barend en Frits Wester bij Pauw en Peter Rrrrrr de Vries bij DWDD. Want wie de gastenlijst van DWDD nagaat komt erachter dat 80% van de tijd steeds dezelfde gasten hun meningendiarree komen afgeven, waarover de volgende dag aan de koffie automaat nog kan worden nagepraat. Aan de andere kant komt er een woordenbrij uit de overbetaalde Mathijs van Nieuwkerk waar nauwelijks nog een touw aan vast te knopen is. Van Nieuwkerk bewondert zijn gasten vooral en is – net als Uberto Tan – tamelijk kritiekloos naar zijn vaste gasten. DWDD is een zwaar overgewaardeerd waardeloze woordenbrij waarbij de kijker aan het eind van het gesprek echt geen idee heeft waar het gesprek nou precies over ging. Wat heeft de gast precies gezegd? Wat was zijn/haar punt? Waar wil hij/zij ons naartoe leiden? Geen idee.

Het hele land is fantasieloos. Blijkbaar hebben we anderen nodig om ons een mening te vormen omdat we hersencapaciteit te kort schieten om dat zelf te doen. Toch is er een oplossing voor het gebrek aan een meningenbrij de komende maanden: lees Opinie Paultje eens!

Fijne vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten