Pagina's

maandag 12 oktober 2015

Rutte had beter Lodewijk Asscher naar Coca Cola kunnen sturenEen verontrustend bericht op de website van Omroep Brabant leert dat het huis van staatssecretaris Klaas Dijkhoff in Breda wordt bewaakt. Vorige week werd de staatssecretaris belaagd door inwoners van het dorpje Oranje vanwege de toestroom van asielzoekers. De politie heeft mobiele unit geplaatst en kentekens van auto’s die in de buurt staan worden genoteerd. De sfeer rond de staatssecretaris is er grimmiger op geworden nudat de VVD’er de regie in handen heeft gekregen om de enorme aantallen vluchtelingen die naar Nederland komen te verdelen. Niemand ziet hen graag komen. Niemand wil een AZC en door Dijkhoff hierop persoonlijk aan te spreken hopen tegenstanders dat hij de vluchtelingen rechtsomkeert laat maken en terug stuurt. Eergisteren nog werd een sporthal in Woerden door een woedende menigte belaagd omdat ze deze mensen daar niet willen hebben. Elf mensen zijn opgepakt. Maar inmiddels zijn die alweer vrij.

Ondertussen groeit de PVV in de peilingen als kool. De opmars van de anti-Islamisten is bijna niet meer te stuiten. De PVV is in de peilingen groter dan VVD en PvdA samen. Het heeft allemaal te maken met de slechte regie die het Kabinet heeft over de situatie en het gat in de markt waar de PVV maar al te graag in springt. Het heeft allemaal te maken met een Europa die zich erg druk maakt om de kracht van een stofzuiger maar geen idee heeft hoe deze exodus aan te pakken. Kiezers willen niet dat Europa zich opwindt over de prijs van een entreekaartje voor EuroDisney. Kiezers  willen antwoorden op grote vraagstukken en die blijven uit. Zowel in Europa als vanuit Den Haag, waar de minister president liever naar de Verenigde Staten vliegt om naar de Coca Cola fabrieken in Atlanta te gaan dan dat bezoek even uit te stellen en naar een oplossing te zoeken voor dit grote probleem. Rutte verdedigde zijn reis naar de VS met het argument dat het hier om (behoud van) banen ging. Hij meende ieder uur met Dijkhoff te spreken om te kijken of hij nog iets kon doen. Maar Rutte had er beter aan gedaan om Lodewijk Asscher naar de VS te laten vliegen. Als het dan toch om (het behoud van) banen gaat dan is de minister van Sociale Zaken de meest aangewezen persoon om met Coca Cola te praten. Asscher is de minister van banen en werkgelegenheid. Niet de minister president.

Dat Rutte himself midden in de vluchtelingencrisis naar de VS vliegt om de Coca Cola fabriek in Atlanta te gaan bekijken illustreert hoe belangrijk hij het vluchtelingenprobleem vindt: helemaal niet, dus. Ondertussen rollebollen PvdA en zijn eigen VVD over straat hoe dit probleem op te lossen maar de regie van Rutte ontbreekt. En daar spinnen Geert Wilders en zijn PVV dan weer garen bij. Asscher heeft niets te zoeken in dat onderwerp dus die kan makkelijk met een gevolg naar de VS vliegen zonder dat dit consequenties heeft. Immers wat er ook een Belgische delegatie in Atlanta maar de Belgische premier Michel ontbrak. Dan sta je als Mark Rutte toch een klein beetje te kijk.

Te kijk staat Rutte ook nu dat hij de regie over het vluchtelingenprobleem helemaal is kwijtgeraakt aan Geert Wilders en zijn PVV. Met iedere duizend vluchtelingen die de grens over steekt krijgt de PVV er een zetel in de peilingen bij. Nu zijn peilingen geen echte verkiezingen. Ze geven een trend aan en die trend is dat de anti-Islamisten bij de volgende verkiezingen de grootste partij zullen worden; als niet veruit de grootste. Maar wie denkt dat de PVV dan ook gaat regeren heeft het helaas mis. Op misschien de VVD en wat splinterpartijtjes na – als die na de verkiezingen van maart 2017 terug komen – is er vrijwel niemand te vinden die Wilders een hand reikt. De PVV heeft vrijwel al zijn krediet verspeeld door in de periode 2010 – 2011 tijdens het kabinet Rutte-Wilders I niet met duidelijk de oplossingen te komen. Bovendien heeft het CDA een behoorlijke kater aan de samenwerking overgehouden; de christendemocraten zijn van een totale machtspartij inmiddels gemarginaliseerd tot een middenmotor. Een nieuwe samenwerking met VVD en CDA zal er dus voor de PVV niet in zitten. Al was het alleen maar omdat Wilders zijn collega’s heeft uitgemaakt voor nep parlementariĆ«rs. Het staat niet echt goed als je als VVD of CDA gaat samenwerken met een partij die je eerder nog voor rotte vis uitschold.

Het staat vrijwel vast dat de PVV na de verkiezingen van maart 2017 de grootste zal worden. Daar zijn vrijwel alle politieke volgers in ons land het er over eens. Maar de weg daarna zal hobbelig en moeilijk worden, aangezien ene coalitie met VVD en CDA er dus niet in zit. Blijft er voorde PVV alleen nog de optie over om alleen in de regering te gaan zitten. Een dergelijke regering zal niet op de steun van de andere partijen kunnen rekenen en dus direct naar huis worden gestuurd. Het zal moties van wantrouwen regenen. PVV ministers en staatssecretarissen zullen geen schijn van kans hebben. De formatie zal dus moeten worden over gegeven aan de nummer twee; de VVD. Die zal een Kabinet moeten vormen met maar liefst vijf of zes partijen om tot een stabiele meerderheid te komen: VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks.Geen opmerkingen:

Een reactie posten