Pagina's

vrijdag 25 september 2009

Minister Verhagen bereidt Nederland voor op een langer verblijf in Afghanistan

Vandaag kwam minister Verhagen met het idee om Nederland toch maar langer in Afghanistan te laten blijven. Hij opperde hierbij dat Nederland een belangrijke rol moet blijven spelen in het behoud van de wereldvrede, moreel verplicht is om Afghanistan te helpen opbouwen en in deze crisistijd komen er geen militairen op straat te staan, omdat Defensie ze hard nodig heeft. Vice-premier Rouvoet zei vandaag op de wekelijkse persconferentie dat 'indien er nieuwe aanvragen komen van de Amerikanen, deze zullen worden afgewogen'. Wel André, die aanvragen komen er niet. Die zijn er al.

De PvdA opende direct de tegenaanval en is mordicus tegen:"Nee, afgesproken is dat we in 2010 weg gaan, dus gaan we weg!", riep het kleine kind Woutertje Bos. Daarmee was de discussie geopend, geheel volgens het CDA-draaiboek, geschreven en geregisseerd door Jack de Vries. Heel Nederland heeft het er nu over, het nieuws komt op internet en op de dagelijkse journaals en op allerlei internetfora wordt het besproken. De NOS roept allerlei deskundigen voor de camera en politici in de Tweede Kamer schreeuwen moord en brand. Het CDA heeft zijn zin.

Maar deze discussie is zinloos tijdverdrijf. In werkelijkheid is het allemaal in kannen en kruiken. Het ontbreekt de VS aan geld en middelen om het gat dat Nederland achter zich laat, opnieuw op te vullen. Even was er sprake van dat Oekraïne en Frankrijk zouden helpen, maar die sturen zo weinig militairen en materieel, dat er een te groot gat over blijft. Obama heeft Nederland diverse malen in zijn toespraken genoemd als voorbeeldfunctie (o.a. in het zorgstelsel) en toevallig was Hillary Clinton begin deze zomer in Den Haag, om een belangrijk VN-congres bij te wonen. Voormalig VS-president Bush heeft premier Balkenende persoonlijk uitgenodigd op de Bilderberg-conferentie en Balkenende mocht op uitnodiging van Sarkouzy meepraten op de top van de belangrijkste industrielanden en Rusland, de G8. Hij mocht vandaag op de G20-top in Pittsburg zelfs 'first lady' Michelle Obama kussen, onder wakend oog van Barack.

Maar voor wat, hoort wat. Vooral in de VS. Het is al lang bekokstoofd. Alles is al besproken; Nederland blijft gewoon in Afghanistan. Balkenende, Obama en Verhagen zijn de achterkamertjes van het Witte Huis en het Binnenhof in gedoken en hebben het besluit al lang genomen. Balkenende heeft niet het lef om slecht nieuws naar buiten te brengen en dus schakelt hij zijn trouwe adjudant Maxime Verhagen in, die geheel volgens draaiboek 'de discussie aanzwengelt'. De PvdA gaat staan springen als een klein kind en de minister die er eigenlijk over gaat, minister van Defensie Van Middelkoop, staat in zijn hemd. Hij is immers de verantwoordelijk minister. Waarom wist hij dit niet? Het antwoord is al even simpel als eenvoudig: Hij is buiten spel gezet. Gepasseerd, alsof hij niet bestond. Maar - geheel volgens het CDA-draaiboek - wijst iedereen hem wel als schuldige aan.

Feit is, dat de VVD, CDA en D'66 samen destijds het besluit hebben genomen om de missie uit te zenden naar die zandbak. Ik heb het idee dat iedereen daar wat makkelijk aan voorbij gaat. De PvdA was tegen, is tegen en blijft tegen. Maar onder druk van de VS heeft het CDA toch toegegeven, om premier Balkenende een mooie toekomstige internationale politieke carriere te geven. Want daar draait het allemaal om, in dit politieke steekspel.

Of vindt u het zo toevallig dat Balkenende de laatste tijd tussen allerlei wereldleiders loopt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten