Pagina's

vrijdag 9 oktober 2015

DWDD kan naar hartenlust haar 10-jarig bestaan vierenHet VARA programma De Wereld Draait Door (DWDD) bestaat vandaag 10 jaar. Dat wordt groots gevierd met maar liefst 5 thema uitzendingen onder de noemer “Tot zover!”, de standaard woorden waarmee presentator Matthijs van Nieuwkerk dagelijks het programma afsluit. DWDD is een kijkcijferhit. Er is geen programma van de Nederlandse Publieke Omroep die (dagelijks) zoveel kijkers trekt als DWDD. Dat mag wat kosten, want zowel presentator Matthijs van Nieuwkerk als zijn mede-presentatoren (zgn ‘tafelheer’ of ‘tafeldame’) krijgen goud geld voor hun diensten. Eerder werd al bekend dat journalist Peter R. de Vries per optreden in DWDD de lieve somma van 1.000 euro opstrijkt. Niet gek voor een wekelijks gesprekje van 10 minuten. Er zijn doctoren en advocaten die dit tarief niet eens aan hun cli├źnten durven te berekenen. Actrice Halina Reijn strijkt 750 euro op voor 50 minuten een beetje suf toekijken maar de klapper op de vuurpijl is Marc-Marie Huijbrechts. De Tilburgse cabaretier strijkt per week (want hij is vaste gast op vrijdag) maar liefst 2.000 euro op voor vijftig minuten een hoog piepstemmetje opzetten en een beetje de domme homo uit hangen. Zelf is Van Nieuwkerk goed voor bijna een half miljoen euro per jaar, exclusief eventuele douceurtjes zoals extra spreekbeurten en presentaties buitenshuis zoals hij dit deed voor softwaregigant Microsoft.

Er is al jaren kritiek op de grote sommen geld die zowel Van Nieuwkerk als zijn mede-presentatoren krijgen voor hun diensten. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de bedragen die de mede-presentatoren krijgen tot deze week nog niet echt onderzocht zijn. Het is allemaal veel te veel, vindt zowel links maar vooral rechts Nederland. De VARA doet dit af als de gebruikelijke sombere kijk op de wereld die links denkend Nederland nou eenmaal heeft.  Alsof de kritiek alleen maar vanuit de PvdA achterban komt. De VARA begeeft zich hiermee duidelijk op dun ijs, want ongeveer twee derde van hun leden zijn lid of hebben sympathie├źn met de sociaaldemocraten. Actrice Halina Reijn heeft in hetzelfde televisieprogramma DWDD al een paar keer geroepen dat ze de PvdA steunt. Van Nieuwkerk heeft al een paar keer zijn bewondering uitgesproken voor Diederik Samsom en van alle politici komen PvdA politici het vaakst naar de Westergasfabriek in Amsterdam, de studio waar DWDD wordt gemaakt.

Maar dat de kritiek alleen van links komt, is volkomen onterecht. De kritiek komt overal vandaan. Voornamelijk van rechts, die vindt dat hiermee weer eens wordt aangetoond hoe links denkend Nederland wel roept dat het sympathie heeft voor de zwakkeren in de samenleving, maar tegelijkertijd met grote sommen geld zijn zakken vult. Als de VARA goed om zich heen kijkt zal het zien en horen dat zowel De Telegraaf als de daaraan gerelateerde media zoals GeenStijl, WNL, PowNed en de gelijknamige ochtendkrant voor Wakker Nederland (WNL) ook hun kritische klanten hebben op het zogenaamde ‘links lullen, rechts vullen’.

En het moet worden gezegd dat ze daar wel degelijk een punt hebben. Maar dat geldt niet alleen voor Van Nieuwkerk & consorten. Het geldt voor de hele Nederlandse Publieke Omroep (NPO), waar presentatoren, netmanagers en omroepbazen grote sommen geld toucheren. Van Nieuwkerk mag dan een succesvol programma presenteren en DWDD mag dan van onschatbare waarde zijn voor de NPO; de salarissen en vergoedingen die worden uitbetaald zijn veel te hoog. De salarissen van presentatoren bij de NPO zijn over het algemeen veel te hoog. Neem een Jack van Gelder, die zojuist is vertrokken naar Sport1 maar in de laatste jaren dat hij bij de NOS werkte jaarlijks 365.000 euro meer naar huis nam (hij had niet voor niets de bijnaam 'Cheque van Gelder'). Neem Jeroen Pauw (VARA, 290.000 euro), PowNed baas Dominique Weesie (293.000 euro) en de volkomen mislukte presentatrice Yolante Cabeau van Casbergen Sneijder (TROS, 290.000 euro). Kijk naar Antoinette Hertzenberg (TROS, 230.000 euro) of voormalig NOS Journaal presentatrice Sacha de Boer (300.000 euro). En dan zwijgen we nog over de vergoedingen die de heren van Studio Voetbal krijgen voor het uitkramen van 100% pure onzin:”Als ze dat hadden gedaan, dan hadden ze die wedstrijd kunnen winnen”.

De NPO moet beter op zijn geld passen en verantwoordelijker omgaan met de bijna 500 miljoen euro belastinggeld die ze jaarlijks uit Den Haag krijgt. Daarbij moet het salaris van de minister president (193.000 euro is een prima loon) als maatstaf worden genomen. Al het meerdere moet eraf. De PvdA heeft dapper voorstellen gedaan om dit strakker in de wet te regelen. Tot zover en niet verder, moeten de sociaaldemocraten hierbij hebben gedacht. Maar de VVD heeft daar een stokje voor gestoken en zoveel uitzonderingen in die wet opgenomen dat alles eigenlijk gewoon bij het oude kan blijven. Van Nieuwkerk had al eerder gedreigd te stoppen met zijn presentatie van DWDD als zijn salaris door de nieuwe Wet Normering Topinkomens omlaag zou gaan. Hierop werd de NPO zenuwachtig en lobbyde net zo lang in Den Haag totdat de VVD tussenbeide kwam.  De VVD werd hierbij gesteund door D66 en CDA, zodat de PvdA vrijwel alleen stond en dus met lege handen huiswaarts moest keren. De wet is er wel, maar geldt alleen voor nieuwe gevallen. Van Nieuwkerk kan dus gewoon doorgaan met het opstrijken van zijn megasalaris.

DWDD kan dus naar hartenlust haar 10-jarig bestaan vieren.

Tot zover!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten