Pagina's

dinsdag 13 oktober 2015

De belangrijkste conclusie uit het MH17 rapport is dat het 1-0 voor Rusland isVoorafgaand aan de presentatie van het definitieve eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid voerden de Russen een haast perfect toneelstukje op, compleet met de nodige dramatiek en huilbuien. Een goed geënsceneerd stukje waarin de Russische producent van het BUK-systeem, defensieconcern Almaz-Antey met indrukwekkende foto’s en presentaties wilde aantonen dat de ramp met MH17 toch echt veroorzaakt is door het Oekraïense leger en niet door Russische separatisten (of: door Rusland gesteunde Oekraïense separatisten, zo u het wilt). De presentatie van de Russen zag er gelikt uit, maar barstte van de leugens en achterklap. Het opgehangen verhaal was ook niet nieuw, want exact hetzelfde hadden de Russen ook al in juni van dit jaar opgehangen. Op zich niet zo erg, want Almaz-Antey is voor 100% in handen van het Kremlin. Daarnaast is het Kremlin de belangrijkste opdrachtgever. Geen nood, dus. Wiens brood gij eet diens woord gij spreekt. Een Russische vertaling van deze Bijbelse uitspraak heeft de schrijver van dit stukje even niet bij de hand.

Maar dat onderzoeksleider Tjibbe Joustra dan nog eens dunnetjes over doet is natuurlijk wel degelijk een kwalijke zaak. Goed, we weten nu zeker dat het passagiersvliegtuig met daarin 298 volledig onschuldige burgers (waaronder een groot aantal kleine kinderen van nog geen 10 jaar oud!) en 15 volledig onschuldige bemanningsleden uit de lucht is geschoten door een BUK raket. Eerder kwamen de Russen nog met idiote theorieën als een terrorist die een bom aan boord had gesmokkeld, een Oekraïense straaljager die het toestel had neer geknald en zelfs dat de Boeing 777 was geraakt door een meteoriet. Nu zijn zowel de Russen als de rest van het onderzoeksteam het er over eens dat het een BUK raket was. Maar nu houdt Moskou vol dat het een verouderd type is dat niet meer in het Russische leger wordt gebruikt. Wel nog in het Oekraïense leger. De hele wereld weet dat het Oekraïense leger defensief niets voorstelt dus het is een geloofwaardige uitspraak.

Goed, het vliegtuig is geraakt door een BUK raket. Maar wie heeft deze vreselijke massamoord op z’n geweten? Goed, de piloten waren direct na inslag dood en de passagiers een paar tot hooguit een tiental seconden later. Maar wie drukte op de rode knop? Goed, we weten nu dat naast de MH17 nog twee andere passagiersvliegtuigen in de buurt waren. Maar wie wisten hier meer van? Goed, we weten nu dat het BUK systeem ergens in een cirkel van 320 vierkante kilometer om het vliegtuig stond. Ergens in dat gebied. Dat is dus een berekening anno 2015. In een tijd dat we leven met smart phones die ons tot op de centimeter nauwkeurig van A naar B kunnen brengen. In een tijd dat we in staat zijn een zelf rijdende auto te produceren. In een tijd dat we in staat zijn een kruisraket te bouwen die op tientallen kilometers afstand een mug kan castreren zijn we niet in staat de precieze locatie van dit BUK systeem aan te wijzen. 320 vierkante kilometer. Dat is een gebied ongeveer zo groot als Nederland. Dat is toch merkwaardig?

Wanneer een dergelijke massamoord wordt gepleegd dan zou je als onderzoeksteam de plaats delict moeten bezoeken. Is niet gebeurd. Wanneer een dergelijke ramp gebeurd dan zou je als onderzoeksteam toch net even verder moeten gaan dan wat technische details die de hele wereld toch al wist maar nu bevestigd ziet. Al direct na de ramp werd door diverse luchtvaartdeskundigen gemeend dat de MH17 was aangezien voor een Oekraïens gevechtsvliegtuig en daarom uit de lucht is geschoten. Die conclusie willen Joustra en de zijnen niet trekken. Want daar gaan ze niet over.

Onzin. Lariekoek. De reden waarom niemand officieel wil bevestigen dat het uit de lucht schieten van een vliegtuig vol onschuldige mensen een rekenfout van het Russische leger was, is natuurlijk omdat er grotere belangen mee zijn gemoeid. Om Nederland onder druk te zetten blokkeerde Rusland al de import van Nederlands vlees en kaas. Plotseling vonden de Russen ook parasieten in Nederlandse bloemen en planten. Allemaal toneelspel van het Kremlin om de uitkomsten van het onderzoeksrapport MH17 te beïnvloeden. En wat schetst vandaag onze verbazing? Het heeft nog gewerkt ook! Niemand durft de vraag namelijk te beantwoorden waar de lanceerinstallatie precies stond die de BUK raket afvuurde. Joustra zei er in zijn presentatie voor de toegestroomde wereldpers he-le-maal niets over. Hij zweeg! Was niet zijn taak. Achteraf bromde hij wel wat dat het mogelijk door Rusland gesteunde separatisten zijn. Maar officieel zegt hij er niets over. Da's toch opmerkelijk? Het is namelijk gewoon klip en klaar. De feiten liggen er voor het oprapen. Maar om te voorkomen dat de Russen door gaan met het uitdelen van plaagstootjes blijft de ‘wie heeft het gedaan’-vraag onbeantwoord. En die blijft ook onbeantwoord. Nu, straks en in de verre toekomst. De daders worden nooit gevonden en zullen nooit voor het gerecht komen simpelweg omdat de politieke belangen te zwaar wegen. Simpel weg omdat direct na de crash sporen zijn gewist. De carrière van Mark Rutte hangt er aan vast. Mogelijk zelfs het begin van een Derde Wereldoorlog. Vladimir Vladimirovitsj Poetin is namelijk een schaakgrootmeester . Een strateeg. Een tacticus. Alles wat hij aanraakt wordt een succes simpelweg omdat iedereen bang voor hem is.

Nee, wat wat betreft kunnen we wel stellen dat de belangrijkste conclusie uit het MH17 rapport wel is dat de Russen met 1 – 0 vóór staan. Ze hebben zich niet alleen sportief geplaatst voor het Europees Kampioenschap, maar zeker ook politiek.

Eerdere stukken over de MH17-ramp:
- Containertaal
- 298 moorden in de Oekraïne en de wereld gaat door met leven alsof er niets is gebeurd 
- De Derde Wereldoorlog komt er niet aan: die is er al
- Met het neerschieten van de MH17 is de wereld wakker geworden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten