Pagina's

donderdag 22 september 2011

Houd in uw agenda voor 2012 alvast maar een plekje vrij

Ik zag vandaag een tweet van PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans voorbij komen, die luidde ”Als zieken en sarren het niveau is in ’s lands bekendste vergaderzaal, dan is het met dat niveau droevig gesteld”. Timmermans is niet mijn favoriete kamerlid, onder andere omdat hij een fout maakte voor te stemmen met het meedoen aan de peperdure JSF, maar in dit geval slaat Timmermans de spijker wel op zijn kop. Sinds de start van de Algemene Beschouwingen is alles wat we horen een regen aan scheldwoorden, van links tot rechts. Vooral in de richting van PvdA-leider Job Cohen, maar zeker ook naar minister-president Mark Rutte. Ik geloof dat de hele dierentuin al aan ons voorbij is getrokken, van apen tot honden. Zowel Cohen als Rutte houden zich aardig staande in die storm van kritiek, maar het niveau van de Nederlandse politiek wordt er niet veel beter op.

Het zou goed zijn, als zowel VVD als PvdA duidelijk afstand zouden nemen van een scheldende PVV’er Geert Wilders, die steeds feller tekeer gaat om zijn standpunten onder het voetlicht te brengen. Steeds feller betekent in dit geval ook een spervuur aan scheldwoorden, met name in de richting van de PvdA, maar zeker ook naar niet-Westerse allochtonen. Zo moest de Turkse premier Erdogan het deze keer ontgelden en riepen D’666 en met name de PVV, dat Erdogan een aap was, die nergens voor diende. Is de Grote Domme Geert vergeten wie de zestiende grootste economie ter wereld is? Dat is Nederland, Geert. En wie is nummer zeventien: Dat is Turkije, Geert! Het Turkije, van Erdogan. Wie was een paar jaar geleden nog nummer 18, Geert? Dat was datzelfde Turkije, Geert! Welk land maakt deel uit dat dat selecte groepje landen, waar de economie nog met procenten tegelijk per jaar groeit? Dat is datzelfde Turkije, Geert! Je vraagt je af, wie hier nu de aap is, die nergens toe dient.

Enfin, de toon voor het publieke debat is weer gezet, waarbij een scheldende en tierende Geert Wilders met zijn scheldpartijen de boventoon voert. Je zou toch denken, dat men in Den Haag het goede voorbeeld moet geven, door met respect met elkaar om te gaan. Welke premier had de mond ook alweer vol over normen en waarden? Dat was Jan Peter Balkenende. En van welke partij komt die Jan Peter Balkenende ook alweer? Juist, het CDA. En welke partij zit nu in het kabinet, dat wordt gedoogd door diezelfde scheldende en tierende Geert Wilders? Juist, het CDA. Maar blijkbaar hoort dat allemaal in het politieke debat. Of, zoals de Chinezen zeggen: Wanneer een man overgaat op geweld, dan heeft hij geen argumenten meer. Volgens de Chinese leer heeft Geert Wilders dus geen argumenten meer. En dat klopt ook. China, ook zo'n land waar de economie met procenten tegelijk groeit.

Ik denk dat Mark Rutte zich nu echt eens moet gaan afvragen, of hij wel door wil met een Geert Wilders, die met zijn scheldkanonnade zowat de hele wereld voor rotte vis uitmaakt. Ik vraag me af, of de PVV zichzelf als (betrouwbare) partner niet helemaal ongeloofwaardig heeft gemaakt. Ik vraag me af, of Geert Wilders vorige week niet al een voorzet heeft gegeven tot de val van dit kabinet Rutte-Wilders (laten we eerlijk wezen, het CDA doet alleen maar mee voor de cijfers); Wilders riep vorige week dat 2012 een test was voor wat hij het verstandshuwelijk tussen PVV en VVD noemde. Ik vraag me af, of je als fatsoenlijke partij, die de VVD ondanks al mijn kritiek toch wel is, in zee wilt gaan met een groepje scheldende en tierende asocialen als de PVV. Ik vraag me af, of dit Kabinet nog een lang bestaan is beschoren en of we maart volgend jaar niet weer naar de stembus kunnen gaan. Als dat zo is, dan is een nationaal kabinet met PvdA, GroenLinks, D’66, VVD en CDA nog de enige mogelijkheid, want de PVV heeft zichzelf als partner onmogelijk gemaakt. In Almere en Den Haag werkt het al; in beide steden werd de PVV de grootste partij, maar geen van de andere partijen wilden samenwerking met de scheldende anti-Islambeweging van Wilders. Dus werd er in beide steden een brede coalitie gevormd, van VVD, CDA, D’66, GroenLinks en PvdA, waarbij de PvdA de leiding kreeg. Ik schat, dat dit na de eerstvolgende verkiezingen ook landelijk de trend zal worden. Immers, als de VVD heeft aangegeven niets meer te zien in een samenwerking met de PVV, dan is alleen het CDA nog over als partner en binnen dat CDA is bijna een derde tegen samenwerking met de PVV. En ik denk dat de VVD er goed aan doet, dit nationale kabinet te laten leiden door Job Cohen. Cohen is een slechte oppositieleider, maar een prima bestuurder en de VVD zal daar gebruik van moeten maken. Maar een samenwerking met een stelletje tierende en scheldende lui als hij de PVV kan een fatsoenlijke partij als de VVD toch niet langer tolereren? De VVD, een partij voor over het paard getilde koorballen, overbetaalde managers, graaiende directeuren en foute bankiers wil zich toch niet meten met een groep kleuters? Of, zoals een overbetaalde makelaar ooit zei: De VVD is rechts; de PVV is dom-rechts.

Nee, het einde is vandaag ingezet. Dit gaat de VVD niet langer pikken. Een coalitiepartner die tegen de andere coalitiepartner roept, dat-ie “even normaal moet doen”, is abnormaal. Alsof je als leidinggevende van je ondergeschikte moet accepteren, dat deze roept, dat je "even normaal moet doen". Het klinkt misschien wel grensverleggend, maar het is niet meer dan asociaal. En het ergste is, dat de mensen op straat dit ronduit onbehouwen gedrag overnemen. Het wederzijds respect, waarover Balkenende gedurende liefst 8 jaar van zijn regeerperiode over sprak, is helemaal weg op straat. Juist omdat we een gillende keukenmeid in ’s lands bekendste vergaderzaal hebben rondlopen, die niets anders kan doen dan schelden, schoppen en slaan, zonder echt met oplossingen te komen, wordt moeiteloos overgenomen door zijn kiezers, omdat die denken, dat dit ze standaard is. Voor zover een PVV-kiezer kan denken, natuurlijk. Want uit een opinie van het TV-programma EenVandaag blijkt, dat 87% van de PVV-kiezers het prima vindt, dat Wilders zo loopt te schelden op allochtonen, Job Cohen en de PvdA. Ongehoord; 87% vindt het prima, dat we niet meer met elkaar in dialoog gaan, maar elkaar de hersenen inslaan, om zó het gelijk aan onze zijde te krijgen. Asociaal gedrag is helemaal hip; het is goed. Het hoort erbij. Dat zegt de PVV-stemmer tenminste.

Dat de PVV-stemmers dit goed vinden, geeft aan, hoe bedroevend slecht het is gesteld met de stand van ons land. Niet alleen financieel-economisch, maar zeker ook met de stemming. Toch is er goed en slecht nieuws: Als de VVD de stekker uit dit Kabinet trekt, dan zal ze onherroepelijk de de eerstvolgende verkiezingen verliezen. Het goede nieuws is, dat de PVV zich zo goed als onmogelijk heeft gemaakt als betrouwbare partner. Tijdens de laatste editie van de Algemene Beschouwingen was Balkenende zo afwezig, dat dit het begin van het einde vormde. Bij deze editie van de Algemene Beschouwingen was de scheldkanonnade van Wilders naar Rutte het begin van het einde. Nee, Algemene Beschouwingen zijn geen goede maatstaf voor een minister-president.

Houd in uw agenda voor 2012 alvast maar een plekje vrij. Ik schat ergens in maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten