Pagina's

woensdag 22 april 2015

Aanval op rechts

Dus… als u rechts bent kunt u vanaf heden kiezen uit CDA, VVD, D66, PVV, SGP, 50Plus, ex-VVD’er Jos Houweling, ex-PVV’er Louis Bontes, VNL van Bram Moszkowicz en vanaf vandaag (22 april 2015) ook nog voor Hero Brinkman. De algemene verwachting is dat de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans zijn regionale succes landelijk wil uitrollen en dus ook hij een gooi gaat doen naar het Haagse pluche. Waarschijnlijk als antwoord op de PVV, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een gooi gaat doen naar het Rotterdamse pluche. Het wordt er allemaal niet makkelijker op. De ene partij is rechts, de andere partij is nog rechtser dan rechts en de volgende is nog rechtser dan rechts en dan nog rechtser. Als de nieuwe partijen samenklonteren met de huidige rechtse partijen dan hebben ze al bijna een meerderheid.

De nieuwe partijen 50Plus, ex-VVD’er Jos Houweling, ex-PVV’er Louis Bontes, VNL van Bram Moszkowicz, Hero Brinkman en dus waarschijnlijk ook Joost Eerdmans willen allemaal hetzelfde: lagere belastingen, Nederland uit de euro, Griekenland uit de euro, een staatsbestel naar Zwitsers model, geen nieuwe Moskeeën meer en het bestaande aantal verminderen of helemaal sluiten, alle niet-Westerse allochtonen de grens over smijten, Kwartje van Kok terug naar de burger, invoeren van een Boerkaverbod, grenzen dicht voor mensen uit niet-Westerse landen, strenger straffen en de PvdA afschaffen. Het zijn standpunten waar de PVV nu al een jaar of tien succesvol mee scoort. Maar het zijn ook standpunten die niet of nauwelijks kunnen worden uitgevoerd. Maar het zijn wel standpunten waarmee makkelijk kan worden gescoord op rechts. Niet verwonderlijk dus dat bijna alle nieuwelingen op rechts banden hadden met de PVV. Het zijn dus allemaal afstammelingen van de PVV. Wat Eerdmans wil is niet helemaal helder, maar hij zal zijn regionale beleid dat hij eerder als wethouder in Spijkenisse invoerde en nu als locoburgemeester in Rotterdam uitvoert ook landelijk willen invoeren. Dus een inkomensgrens voor iedereen die in Nederland wil werken, Nederlandse taal spreken en schrijven als je een uitkering wil, etc. etc. Gaap. Gaap. Gaap.

Feit is dat er op rechts een markt is. De rechtse kiezer is verworden tot een marketingproduct. U vraagt en Den Haag kraait. Het beleid moet harder, strenger en vooral vrijer. De taal moet strakker, beestachtiger en vuriger. Krasse taal, onderuit de kan. Schelden, trappen, schofferen, discrimineren, schreeuwen en op elkaar in hakken zijn verheven tot vrijheid van meningsuiting. Rechts staat voor het uiten van je mening met onbegrensde mogelijkheden. Alles is geoorloofd. De nieuwe rechtse partijen zullen wel moeten. De rechtse partijen zichzelf van elkaar moeten onderscheiden, aangezien ze op veel punten zijn aan elkaar. Ze zullen dus nog rechtsere proefballonnetjes moeten verzinnen om de rechtse kiezer te verleiden op één van hen te stemmen. Het is dus een herhaling van zetten, toen Rita Verdonk en Geert Wilders elkaar de tent uit vochten voor de rechtse stem. Zowel Verdonk als Wilders werden steeds harder in hun uitspraken. Maar de sluwe vos Wilders won het van de amateuristische Verdonk. Terwijl ze toch allebei nagenoeg dezelfde standpunten hadden. De VVD bleek de uiteindelijke winnaar (‘twee honden vechten op een been…’). Maar de VVD zal nu mee moeten in dat gevecht. Iets wat men daar niet wil, maar wel zal moeten. Want de rechtse kiezer kiezer (over het algemeen ontevreden, blanke mannen) is gedesoriënteerd. De stormachtige opkomst van nieuwe partijen aan de rechterzijde van het politieke spectrum onderschrijft dat nog maar eens.

Na het ineen storten van het CDA had de VVD min of meer het alleenrecht op rechts. Met de komst van de nieuwelingen lijkt daar nu abrupt een einde aan gekomen, want de VVD wordt door de rechtse kiezer als links beschouwd. In het gat dat de VVD heeft achtergelaten zijn nu diverse gelukszoekers gesprongen. Wie had het ook alweer over een aanzuigende werking? De nieuwe partijen hopen allen een graantje mee te pikken van een eventueel verlies van de VVD. Iets waar partijen op links alleen maar van kunnen profiteren, aangezien het landschap daar nog redelijk overzichtelijk is. Links kan vanaf nu heerlijk onderuit gaan zitten en alleen maar schaterlachend toekijken hoe men op rechts elkaar bijna letterlijk de tent uit hakt. Links kan alleen maar schaterlachen over het amateurisme waarmee de rechtse partijen de rechtse kiezer te lijf willen gaan. Het gevecht op rechts begint vermakelijk te worden. Een nieuwe John de Mol-soap is in de maak. Zeg nou eerlijk, stemt u op de partij van Bram Moszkowicz vanwege zijn standpunten of vanwege zijn statuur? En waarom zou u wel op Joost Eerdmans stemmen en niet op Louis Bontes? Rechts maakt zich op deze manier echt compleet belachelijk. Het laat zien dat het zelfs niet eens kan worden over de standpunten waarop ze het eigenlijk al met elkaar eens zijn.

De schrijver van dit stukje heeft het met u te doen. Nou, heel veel succes ermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten