Pagina's

maandag 20 april 2015

Open ogen950 mensen. 950 mensen vonden afgelopen nacht de dood tijdens het kapseizen van een gammel vissersbootje, volgepropt met vluchtelingen. Vluchtelingen op de vlucht voor oorlogsgeweld in hun eigen land. Geweld dat anarchistische vormen heeft aangenomen. Geweld dat zover is opgelaaid dat de vluchtelingen geen idee meer hadden aan wie ze verantwoording moesten afleggen. Wie had nou de leiding in hun land? Aan wie moesten ze belasting afdragen? Aan welke regels moesten ze zich houden? Vluchtelingen die een veilig heenkomen zochten. Vluchtelingen die de zee overstaken in de hoop op een betere toekomst. Zij zijn nu dood. En wat doet Europa? Europa kijkt weg. Europa zwijgt. Europa zwijgt. Europa maakt zich liever zorgen over de afmetingen van een hamburger of de zuigkracht van een stofzuiger dan dat het grote problemen aanpakt zoals graaiende bankdirecteuren en nietsontziende mensensmokkelaars. Want zij kunnen inmiddels op dezelfde lijn worden geschakeld. Mensensmokkelaars die voor veel geld weerloze burgers in gammele bootjes de zee op jagen voor eigen gewin. En ondertussen staken er nog meer mensen de oceaan over. Zij voeren hun dood tegemoet. Europa sluit zijn ogen.

Het vluchtelingenprobleem heeft bijna onbeheersbare vormen aangenomen. Dat komt in eerste instantie omdat Europa de afgelopen jaren liever weg keek dan er iets aan deed. Eurocommissarissen gingen liever lekker duur en exclusief eten met bankdirecteuren en zagen van achter hun rijkelijk bedekte tafel toe hoe 3.000 mensen de verdrinkingsdood tegemoet gingen. Europese regeringen spraken liever over een handelsverdrag met de Verenigde Staten want dat leverde ieder Europees gezin vermoedelijk enkele honderden euro’s extra per jaar op. Dat betekende extra inkomsten voor de staatskas. Europa sprak liever niet over het beteugelen van bankdirecteuren want vooral in de Londense City leverde het meer dan 350.000 banen op. Europa keek toe hoe Vladimir Poetin de Oekraïne onder de voet liep, terwijl Europa zich druk maakte over het maximale volume van hoofdtelefoons.  De stroom gammele bootjes die de oceaan overstaken werden uit hun geheugen gewist. Het geld was het enige dat telde. En ondertussen staken er nog meer mensen de oceaan over. Zij voeren hun dood tegemoet. Europa sluit zijn ogen.

In die ongebreidelde hebzucht van Europese leiders werd het probleem steeds groter. Europa wil (nog) niet spreken over militair ingrijpen om de mensensmokkelaars te stoppen. Alleen Malta, Griekenland en Italië willen militair ingrijpen want zij kunnen de honderdduizenden vluchtelingen niet meer aan. Het probleem moet bij de bron worden aangepakt, zo menen de regeringsleiders van Malta, Italië en Griekenland. Maar Europa wil geen oorlog. Terwijl mensensmokkelaars met automatische vuurwapens schieten op Maltese, Italiaanse en Griekse boten die de vluchtelingen willen helpen en terwijl Islamistische Staat aan de poorten van Europa staat te rammelen wil de Eu niet denken aan militair ingrijpen. Europa weigert de drie landen aan de buitengrens te helpen met het oplossen van het probleem. Europa steekt geen geld in de hulp die Italië geeft aan de vluchtelingen. 10 doden in Parijs en de wereld staat op z’n kop; 3.000 doden in de Middellandse Zee en Europa slaapt rustig verder. Europa wil niet eens weten van hulp aan extra grensbewaking. Geen extra boten van de marine. Die boten worden liever ingezet om schepen met handelswaar te beschermen tegen piraten. En anders is er nog en wel een oefening voor een Europese flitsmacht. Een flitsmacht die Rusland bang moet maken, maar waarschijnlijk nooit wordt ingezet omdat Europa geen ruzie met Rusland wil. Een flitsmacht die pas binnen twee dagen in actie kan komen. Vladimir Poetin heeft tijdens de gesprekken in Minsk tegen de onderhandelaars van de Europese Unie gezegd dat zijn manschappen vanuit Moskou binnen twee dagen in Warschau en een dag later in Berlijn kunnen zijn. Dus tegen de tijd dat de Europese flitsmacht in actie kan komen is één van de grootste steden van Europa al onder de voet gelopen. En ondertussen staken er nog meer mensen de oceaan over. Zij voeren hun dood tegemoet. Europa sluit zijn ogen.

Ik wens VVD en PvdaA heel veel succes bij de Bed Bad Brood-onderhandelingen deze week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten