Pagina's

vrijdag 30 september 2016

KIESDREMPEL IN NEDERLAND ONHAALBAAR



Als u in mei 2017 naar de stembus sjokt om uw burgerplicht te doen heeft u de keuze uit zoveel partijen dat het stembiljet dikke wordt dan een gemiddelde encyclopedie. Na Jan Roos en de Piratenpartij heeft zich nu ook het Forum voor Democratie aan de start gemeld. Oh nee, ook voormalig 50 Plus medewerker Norbert Klein is een rechtse partij gestart; de Vrijzinnig Liberale Partij. En dan zijn er al de partij DENK en de Partij voor de Dieren. Ook PEGIDA heeft aangegeven dat ze een gooi willen doen naar de rechtse kiezer; al hebben ze zich officieel nog niet aan de start gemeld. Daar bovenop komen dan nog eens de PvdA, VVD, D66. CDA en GroenLinks. Vooral die laatste drie houden elkaar angstvallig in de gaten want met een dergelijk gefragmenteerd politiek landschap en een PVV als winnaar van de verkiezingen wordt het nieuwe Kabinet vrijwel zeker een samenwerkingsverband tussen deze grote vijf. Niet voor niets spraken D66 en SP elkaar deze week in het geheim om te kijken of ze elkaar kunnen steunen in ene komende kabinetsperiode. De SP is harder nodig dan ooit.

Jan Roos, Thierry Baudet, Piratenpartij en Nortbert Klein zijn partijtjes die feitelijk alleen maar hun eigen hobby zitten uit te oefenen en geen idee hebben hoe ze moeten omgaan met grote kwesties. Wat vindt Jan Roos bijvoorbeeld van de toekomstige energievoorziening en hoe staat DENK tegenover de oprukkende zelfrijdende auto? Hoe denkt Norbert Klein de macht van grote bedrijven te beteugelen en kan de Piratenpartij de vluchtelingencrisis oplossen? Wat vindt PEGIDA over de steeds dichter slibbende Nederlandse infrastructuur?

Zoveel mensen, zoveel meningen en voor het Nederlandse parlement geldt vanaf nu ook zoveel partijen. Want er is altijd wel ergens iemand die ontevreden of boos is op iets. In iedere stad, in ieder dorp is op iedere straathoek wel ergens iemand te vinden die het oneens is met iets. Al die splinterpartijtjes willen die ontevreden kiezer maar al te graag bedienen. Want er is een markt voor de ontevreden, bange, blanke (meestal) man die het leven in zijn huidige vorm totaal niet meer ziet zitten. Voorheen waren het vooral PVV en VVD die deze standaard overal ontevreden blanke mannen bedienden. Maar de VVD is voor veel van dit soort kiezers te links geworden (‘een kopie van D66) en de PVV te radicaal. Anderen (onder wie de schrijver van dit stukje) vinden dat de VVD juist teveel meegaat in de radicale koers van de PVV. Het gat dat de VVD achter laat wordt opgevuld door Jan Roos, Thierry Baudet, Norbert Klein en PEGIDA.

Het roept zo langzamerhand de vraag op of er ook niet in Nederland een kiesdrempel moet worden geïntroduceerd. Een drempel die er in de ons omringende landen al decennia is. In sommige landen is die weer hoger dan in andere, maar het houdt splinterpartijtjes zoals Jan Roos, Thierry Baudet, Piratenpartij en Nortbert Klein buiten de deur. Het zorgt voor een minder gefragmenteerd parlement en een snelle, makkelijke en soepele formatie van een nieuwe regering. Het zorgt er ook voor dat de nieuwe regering slagvaardiger besluiten kan nemen wat de stabiliteit en economie van een land alleen maar ten goede komt. Het zorgt er echter ook voor dat bestaande partijen die al decennia in het parlement vertegenwoordigd zijn plotseling uit het parlement kunnen verdwijnen omdat ze de kiesdrempel niet haalden. In Duitsland is de FDP bij de laatste verkiezingen niet in de Bondsdag gekomen. Ook in enkele Duitse deelstaten is het Duitse zusje van de VVD niet meer vertegenwoordigd.

De kans dat Jan Roos, Thierry Baudet, Nortbert Klein en PEGIDA in het parlement komen is vreselijk klein. Zij moeten namelijk al een drempel over en die is ca. 65.000 stemmen halen om tenminste één zetel in het parlement te bemachtigen. Om die reden zullen ook de knechten van Erdogan, partij DENK, uit de Tweede Kamer verdwijnen.

Nederlandse partijen staan niet zo staan te springen om een kiesdrempel. Het druist in tegen de liberale gedachte van de VVD dat iederen in dit land alles moet kunnen doen, zolang hij of zij binnen de wet blijft. De VVD deelt al 35 jaar lang de lakens uit in politiek Den Haag en is daarom een beslissende factor. Maar ook kleinere partijen zoals GroenLinks, Partij voor de Dieren en waarschijnlijk de Partij van de Arbeid zullen geen voorstander zijn van een kiesdrempel omdat ook zij de kans lopen uit de Tweede Kamer te verdwijnen. Een kiesdrempel is daarom in Nederland onhaalbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten